10 úžasných vlastností artyčoku

Share


Zdravotní vlastnosti artyčoku lze využívat po celý rok. Nejlepší je samozřejmě zařadit tuto zeleninu do svého jídelníčku, kdykoli můžete. Pokud se však nechceme trápit s jeho přípravou (která se může zdát trochu složitá), můžeme vždy sáhnout po džusu nebo v krajním případě po tabletách.

Co jsou artyčoky?

Jsou to zelenina. Původně se vyskytovaly hlavně ve středomořských zemích, ale nyní se pěstují v celé Evropě, na Středním východě a v Americe. Používají se při vaření po staletí.

Je to zelenina, která je považována za obtížně zpracovatelnou, protože v první řadě se musí sklidit, než plně rozkvete. Pak je musíte zručně oloupat od nepoživatelných částí, abyste se dostali k srdci. To způsobuje největší potíže. Navíc je to sezónní zelenina. A nekoupíte ho v každém supermarketu. V mém okolí jsou artyčoky na pultech obchodů k vidění jen zřídka.

Nutriční hodnota artyčoku

Artyčoky mají nízký obsah nasycených tuků a jsou bohatým zdrojem vlákniny, minerálů a vitamínů. Jedním slovem: jako zelenina. Obsahují vitamíny C, thiamin, riboflavin, niacin, kyselinu listovou, vitamíny A, E a D a vitamín K a B6. Pokud jde o minerály, hlavní jsou vápník, zinek, železo, draslík, mangan, fosfor a sodík.

Abych to shrnul: artyčoky jsou nízkokalorické a bohaté na jiné živiny než kalorie.

Samozřejmě nejen vitamíny a minerály dodávají artyčoku jeho silné zdravotní přínosy. Zahrnuje i řadu dalších bioaktivních látek (flavonoidy aj.). Jejich výměna je podle mě zbytečná. Zaměřme se na zdravotní vlastnosti.

Protirakovinný účinek

Podle údajů stejné americké instituce, kterou jsem zmínil výše, mají artyčoky nejvyšší hladinu antioxidantů mezi rostlinnými produkty. Antioxidanty chrání před volnými radikály. Tyto radikály mají neuvěřitelně škodlivý účinek na naše tělo.

Artyčoky vděčí za své antioxidační vlastnosti nejen vitamínovým antioxidantům, ale zejména polyfenolům, které jsou v nich zastoupeny ve velmi velkém množství. Artyčokové polyfenoly mají zase jednu nesmírně cennou vlastnost – působí chemopreventivní. To znamená, že mohou zpomalit, zastavit nebo dokonce zcela zvrátit vývoj rakovinných buněk.

Dalšími látkami, které chrání před vznikem rakoviny, jsou rutin a quercetin – obsažené také v artyčoku.

Ve studiích o léčbě rakoviny prostaty, prsu a leukémie bylo zjištěno, že extrakt z listů artyčoku může způsobit tzv. buněčná apoptóza (buněčná smrt) rakovinných buněk. V těchto studiích byl extrakt injikován přímo do nádorových hmot.

Vzhledem k dnešnímu riziku rakoviny se artyčok jeví jako ideální prvek prevence a silný spojenec v léčbě.

Účinky na srdce a cévy

Složky obsažené v artyčokech mají také velmi pozitivní vliv na zdraví kardiovaskulárního systému. Je to proto, že mají schopnost ovlivnit hladinu cholesterolu. Jak dobré, tak špatné. V dnešní době je to opravdové požehnání, protože mnoho lidí má příliš vysokou hladinu cholesterolu a neustále bere léky. Zahrnutí artyčoku do vaší stravy může pomoci v boji proti tomuto stavu.

A ačkoliv osobně moc nevěřím celé té anticholesterolové propagandě, myslím si, že s cholesterolem je potřeba být alespoň trochu obezřetní a zajistit správnou rovnováhu mezi dobrým a špatným. Pojďme tedy jíst artyčoky.

Krevní tlak

Jako zelenina bohatá na draslík mají artyčoky velmi pozitivní vliv na krevní tlak. Draslík má schopnost neutralizovat přebytek sodíku, což jej naopak zvyšuje.

Konzumace artyčoků se proto doporučuje lidem léčeným na hypertenzi a ohroženým hypertenzí. Jsou zvláště dobré v prevenci hypertenze u diabetiků.

Zdraví jater

Vlastnosti artyčoku jako léku na různá onemocnění jater byly objeveny již dávno a byl používán bez znalosti mechanismu jeho účinku. Ukazuje se, že artyčoky obsahují silymarin a cynarin, které jsou klíčové pro zdraví a fungování jater.

Tyto sloučeniny usnadňují čištění jater a dokonce (jak bylo pozorováno v několika studiích) zlepšují regeneraci poškozených jaterních buněk a produkci nových.

Zdraví trávení

Již jsme zmínili játra, která jsou jedním z prvků trávicí soustavy. Je čas na další orgány, jejichž zdraví může zlepšit artyčok.

A tak je artyčok vynikajícím zdrojem vlákniny na funkci střev, který na jedné straně zlepšuje trávicí komfort a na druhé straně zabraňuje mj. nadváha a nemoci vyplývající z nedostatku vlákniny v potravě.

Vláknina působí blahodárně na celý trávicí systém, ale zlepšuje ho i artyčok stav a fungování žlučníku. Dokáže zmírnit zánět a podpořit tvorbu žluči.

Léčba kocoviny

Tuto akci lze snadno odhadnout po přečtení informace, že artyčok regeneruje játra. Jelikož za odbourávání alkoholu a vlastně i většinu alkoholového detoxu jsou zodpovědná játra, pomáhají artyčoky i v této oblasti.

Je zajímavé, že někteří lidé jednoduše žvýkají listy artyčoku, aby se zbavili kocoviny po opilosti. Zřejmě pomáhá i žvýkání tímto způsobem.

Prevence vrozených vad

To je zase výsledkem vysoké koncentrace kyseliny listové v artyčokech. A kyselina listová je nejlepší prevencí proti vývojovým vadám (neurální trubice) u novorozenců.

Proto se vyplatí jíst artyčoky, zejména v těhotenství.

Zdraví kostí

Artyčoky obsahují hořčík, fosfor a mangan a tyto minerály jsou klíčové pro zdraví kostí. Díky jim kostra si zachovává svou hustotu a je méně náchylný k rozbití.

Artyčok by se proto měl stát trvalou složkou jídelníčku lidí ohrožených osteoporózou.

Lepší metabolismus

Vláknina obsažená v artyčokech pomáhá udržovat zdravou váhu, ale vláknina není jedinou složkou této zeleniny, která pomáhá při hubnutí. Díky obsahu hořčíku a manganu je artyčok velmi… má pozitivní vliv na metabolismus. Hořčík se podílí na syntéze bílkovin a vstřebávání vápníku, zatímco mangan se podílí na metabolismu tuků, sacharidů a bílkovin.

Lepší funkce mozku

Ve skutečnosti je nemožné poukázat na jeden prvek, který dělá artyčoky zdravými pro mozek a nervový systém. Předně velmi dobře působí antioxidanty, které chrání obaly nervových buněk poškození způsobené volnými radikály.

Důležitá je také kondice oběha o to se starají i artyčoky (jak jsme si řekli výše).

Vitamíny a minerály, se zvláštním důrazem na fosfor, také zlepšují funkci mozku.

Jak jíst artyčoky?

Jak jsme již uvedli, listy se dají žvýkat, ale nejlépe je žvýkat mladé, po odříznutí špiček (ostnů).

Nejčastěji se však artyčoky podávají vařené. Artyčoku je třeba odříznout trny a vyříznout část kmene, která má tendenci hořce chutnat. Takto zarámovaný artyčok lze jednoduše uvařit a podávat teplý nebo studený s různými omáčkami.

Na trhu jsou i tablety s výtažkem z artyčoku a šťávy. Ty druhé jsou docela v pohodě, Doporučuji zejména lidem, kteří nemají přístup k čerstvým artyčokům nebo prostě nemají čas či chuť je připravovat.

Nejlepší artyčokové produkty

Džusy používám poměrně často, tablety jsem nezkoušela, ale soudě podle oblíbenosti jsou také ok.

  • Artyčoková šťáva Ekamedica 1 l
  • Artyčoková šťáva AlterMedica 0,5 l
  • Artyčokové tablety Colfarm 60 tablet
  • Herbapol artyčok v kapslích 60 kapslí

Zdroje: publikace na https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/, kritérium vyhledávání: artyčok.