Trénink v kulturistice (nejen)

Share




Občas si každý potřebuje odpočinout. Delší odpočinek pro sportovce je tzv odtrénování, tedy doba, kdy delší dobu netrénujeme. Přeškolení může být záměrné nebo náhodné (např. zranění). Tento prvek se objevuje v každé disciplíně, takže k odtrénování dochází i v kulturistice.

Téměř v každém případě, bez ohledu na typ tréninku, se sportovec potýká se specifickou psychickou nepohodou. I přes tuto nepříjemnost je odtrénování nutné, protože mimo jiné díky němu můžete později očekávat lepší výsledky.

Náhodné tréninky v kulturistice a sportu

Náhodné školení je vynuceno náhodnými faktory mimo naši kontrolu. Potřeba odtrénování vzniká, když se zraníme, onemocníme nebo máme nehodu, i když se také může stát, že kvůli změnám v životě (životní situaci) nebude možné pokračovat v tréninku. Doba trvání takového školení je přísně závislá na délce trvání (dopadu) faktorů, které jej podmiňují. Abychom mohli znovu začít trénovat, musíme se zotavit, zotavit se ze zranění nebo znormalizovat svou životní situaci.

V závislosti na typu faktorů, které nás nutí vstoupit do detréninkové fáze, se můžeme pokusit v omezené míře pokračovat v tréninku, například trénováním jiných svalů než těch, které byly zraněny. Je třeba si uvědomit, že v případě zranění to není vždy výhodné, protože trénink postihuje většinu svalových skupin (viz: fenomén křížového tréninku).

Záměrné přeškolování

Účelné odtrénování je stálým prvkem kulturistického tréninku. Vzhledem k tomu, že je účelná, tedy i určená k plnění konkrétních úkolů, je individuální záležitostí, jaká detréninková období zavést, abychom dosáhli optimálních (nebo maximálních) tréninkových efektů. Stejně jako mnoho jiných otázek by měla být otázka dekvalifikace posuzována velmi individuálně. Délka detraining period jistě závisí na typu použitého tréninku. Pokud jde o kulturistický trénink, svalová hmota je často rozhodující. Pro maximalizaci výkonů se zdá nezbytné zavést detrénink dostatečně dlouhý, aby svaly zvýšily (optimálně) svou vnímavost k tréninkovým podnětům, a dostatečně krátký, aby zabránil úbytku svalové hmoty během období detréningu.

Nepohodlí při výcviku

Mnoho lidí toto období prožívá dost negativně. Nevíš co se sebou, v životě je nedostatek, trénink samozřejmě. Toto nepohodlí je zcela přirozené, protože tělo si na trénink zvykne. Dá se s tím však vypořádat. Jak? Získávání znalostí. Díky tomu může návrat do posilovny přinést ještě lepší výsledky než dříve. Bohatší na znalosti o fyziologii, cvičíme lépe a efektivněji, samozřejmě za jedné podmínky – musíme být schopni převést znalosti do akce.