Není to tak dávno, co zprávy o tom, že červené víno mělo pozitivní vliv na hubnutí, tedy urychlovalo spalování tuků, snižovalo hladinu špatného cholesterolu a chránilo srdce, trhalo rekordy oblíbenosti. Potvrzení této skutečnosti můžeme najít v různých publikacích. Nejčastěji uváděným příkladem pro potvrzení vědeckých argumentů je zdraví (a vzhled) Francouzů, kteří si udržují vitalitu poměrně dlouho pitím velkého množství červeného vína. Navíc jsou to celkem štíhlý a zdravý národ. Výzkumy a statistiky jsou jedna věc – bohužel, život je ověřuje. Je těžké dělat závěry a přetvářet život na základě výzkumu a statistik a přizpůsobovat jej statistickým standardům jiných národností. To jde rychle do extrémů. A extrémy v životě rozhodně nedoporučují a hlavně jsou velmi nezdravé. Pomáhá červené víno při hubnutí nebo ne?

Naše těla si cení umírněnosti a měli bychom svému tělu naslouchat, učit se s ním vést dialog, místo testování zázračných diet a zázračných dietních doporučení následných, ne nutně spolehlivých vědců (protože jak můžete všemu věřit, když zjevně každá teorie může být vědecky prokázáno).

Co je to s alkoholem a přibíráním na váze?

Alkohol je za prvé destruktivní, stačí se podívat na extrémní příklady jeho dopadu, tedy na lidi, kteří alkohol zneužívají – alkoholici jsou vyhublí a hubení, ale nejde o to, že by alkohol jakkoli urychloval spalování tuků (tedy podporuje hubnutí) . Alkoholici jedí zřídka a nedostatek jídla se projevuje určitými účinky.

Na druhou stranu se podívejme také na tzv pivní břicha, viz: červené víno na hubnutí. Opravdu vám roste pivní břicho? Pokud někdo pije pivo s mírou a nesvačí chipsy nebo jiné „nezdravé“ potraviny, téměř jistě nepřibere. Pivní břicho je důsledkem stravování, nadměrného jedení a nadměrné konzumace piva, tedy alkoholu.

Alkohol a redukční diety

Prakticky všechny hubnoucí diety doporučit vzdát se alkoholu. Proč? Protože i minimální konzumace alkoholu při redukční dietě může mít pro tělo katastrofální následky. Stačí však přejít na zdravou stravu a alkohol už nebude strašit, samozřejmě alkohol konzumovaný s mírou a příležitostně (o pravidelném pití nemůže být řeč, protože rychle přechází v závislost).
Červené víno stojí za doporučení, protože se od ostatních alkoholů vlastně vymyká docela bohatým obsahem „aditiv“, díky kterým tělu dopřejeme určitou výživu. Rostlinné složky v něm obsažené působí na organismus pozitivně, ale pouze pokud je (znovu zdůrazňuji) konzumujeme s mírou. Červenou se rozhodně léčit nedá víno na hubnutíprotože tímto způsobem bude závislost jediným efektem, kterého se nám určitě podaří dosáhnout.