Fucoxanthin (fukoxanthin) – podceňovaný doplněk?

Share




Nadváha je jednou z nejčastějších civilizačních chorob. Pokud se neléčí, může vést k hypertenzi nebo cukrovce. Odhaduje se, že polovina lidí, kteří v současné době trpí cukrovkou, o této nemoci ani neví. Diabetes vede k dalším komplikacím. Stačí zmínit polyneuropatii, tedy poškození periferních nervů. Může také výrazně zhoršit váš zrak.

Ale dost toho strašení. O tom, že je potřeba s nadváhou něco dělat, není sporu. Jediná otázka je: co? Jakou metodu hubnutí zvolit? Určitě musíte změnit jídelníček a více se hýbat. Zamyslet se můžete i nad preparáty, které hubnutí urychlí. Zvláštní pozornost si zaslouží ty, které obsahují fukoxanthin.

Fucoxanthin – co to je?

Co je fukoxanthin a odkud pochází? Jde o přísadu získávanou z hnědých mořských řas. Má speciální vlastnosti, které zkoumají vědci po celém světě. Mnoho důležitých objevů týkajících se účinku fukoxanthinu na lidský organismus učinili japonští vědci.

Spalování tuku kolem břicha je extrémně obtížné. Každý, kdo to zkusil, to zjistil. Neexistuje žádná dieta ani cvičení, které by se konkrétně zaměřovalo na úbytek tuku v této oblasti. Musíme přijmout fakt, že proces termogeneze, který v těle probíhá pod vlivem aerobního (aerobního) cvičení, ovlivňuje celé tělo. Nemůžete zhubnout v břiše rychleji než ve zbytku těla. Obvykle zde zůstává většina tuku.

Japonští vědci mezitím zjistili, že fukoxanthin urychluje spalování tukové tkáně v této citlivé oblasti. Jde o první vědecky ověřené cílené hubnutí. Lidé užívající fukoxanthin ztratili během čtyř týdnů v průměru 10 % své tělesné hmotnosti. Někteří i více. Vzhledem k tomu, že se jim hlavně zmenšil obvod břicha, lze s jistotou předpokládat, že těchto 10 % hmotnosti byl hlavně tuk, protože břišní svaly mají relativně malou hmotu.

U testovaných osob nebyly pozorovány žádné ztráty energie ani jiné vedlejší účinky. Většina z nich dokonce tvrdila, že se cítí lépe a zažili nával síly.

Jak to funguje?

Dlouhý proces evoluce způsobil, že lidé hromadili více tukové tkáně během období sytosti. To mu umožnilo přežít období hladu. V dnešní době se tento mechanismus stal pouze překážkou a příčinou nemocí, protože jíme po celý rok stejné množství. Příliš často jíme příliš mnoho. Metabolismus bílkovin je také narušen. Právě bílkoviny jsou kromě stavby a regenerace buněk zodpovědné za zrychlené spalování nahromaděné tukové tkáně. Samozřejmě ne všechny, protože plní různé složité funkce. Fucoxanthin stimuluje tělo k vylučování proteinových peptidů, které jsou zodpovědné za spalování tuků. Stimuluje také proces termogeneze, podobně jako u aerobních cvičení. V tomto případě je však termogeneze specificky zaměřena na tuk nahromaděný na břiše.

Fucoxanthin pro jiná onemocnění

Bylo také prokázáno, že fukoxanthin snižuje sekreci inzulínu a hladinu cukru v krvi. To dává naději na účinnější kontrolu diabetu v budoucnu. Provádí se také výzkum v boji proti rakovině. Je vysoká pravděpodobnost, že zabraňuje vzniku rakovinných nádorů. Na toto téma však zatím neexistují jednoznačné názory. Přesto je fukoxanthin neustále podrobován novým výzkumům a snad příští roky přinesou významné nové objevy.