HIIT trénink doma – rychlé hubnutí a formování postavy

Share


HIIT funguje. Je to fantastické cvičení a hlavně vás neunaví jako pravidelný dlouhý aerobik, nebývale zlepší vaši kondici, dodá energii a pomůže vám zhubnout jako žádné jiné fyzické cvičení. Proč HIIT? A jak dělat HIIT doma?

Především proto, že nevyžaduje tolik času jako běžné aerobní cvičení. Prodlužovat trénink nemá smysl. Třicet minut denně (a ne každý den) stačí k výraznému zlepšení vaší vytrvalosti, kondice a spálení více tukové tkáně než při jakémkoli jiném tréninku.

HIIT především pomáhá udržovat svaly, čili při tomto tréninku je nespalujeme jako při delším aerobním cvičení.

Z pohledu lidí snažících se zhubnout je to důležité, protože svaly jsou pece, které spalují nepotřebný tuk (kalorie) a čím více jich máme, tím efektivněji spalování probíhá. HIIT sám o sobě svaly nevybuduje, i když lidé s malou fyzickou aktivitou si mohou všimnout, že se jejich svaly mírně zlepšily. Svaly, které při tréninku pracují, se mírně rozvíjejí, ale neměli byste očekávat výrazné nárůsty svalové hmoty – tudy cesta nevede, budování svalů vyžaduje jiný trénink (kulturistika).

O HIIT nás nejvíce přesvědčuje délka jednotlivých tréninků a fakt, že podle výzkumů spálíme při provádění intervalového tréninku až třikrát více tukové tkáně než při běžném aerobním tréninku trvajícím až dvakrát déle.

To je možné, protože po tréninku zůstává spalování tuků na velmi vysoké úrovni několik nebo dokonce několik hodin. Tento jev není po pravidelném aerobním cvičení vůbec pozorován! To je obrovská výhoda tohoto školení.

O čem to je?

Lidé s velmi špatnou kondicí by měli nejprve zapracovat na jejím zlepšení. V této oblasti dobře poslouží běžné aerobní cvičení – stále intenzivnější chůze, jogging a podobná cvičení.

Samotný HIIT trénink se provádí každý den, ale neměl by být kombinován s aerobním cvičením a kulturistickým tréninkem. Během jednoho týdne je nutný den volna. Každý týden zvyšujeme intenzitu tréninku, který se ve zkratce skládá z:

  • pětiminutové zahřátí
  • běhání
  • sprint
  • protahování po dobu několika minut.

Střídavě běháme a sprintujeme – a to jsou intervaly. Na začátku lze běhání nahradit intenzivní chůzí.

Samotné intervaly trvají: běhání asi 4 minuty, sprint asi minutu. Během jednoho tréninku je opakujeme vícekrát.

HIIT doma

Pokud neradi běháte, neutíkejte. V rámci HIIT můžete bez problémů provádět jakákoliv aerobní cvičení, používat stepper, eliptický trenažér nebo třeba švihadlo. Můžete chodit (běhat) po schodech, jezdit na kole (včetně stacionárních), skákat nebo jednoduše TANČIT!

Úžasné, že?

Jdu cvičit 🙂