Cyklistika pro hubnutí

Share




Velmi velké množství lidí považuje hubnutí za jednoduchý proces, který vyžaduje pouze dietu a cvičení. Realita ukazuje, že to není tak jednoduché. Potřebujete také rozsáhlé znalosti o lidském těle, o tom, jak cvičení a strava fungují. Velmi důležitým faktorem jsou navíc motivační procesy.

Název tohoto článku odráží můj přístup k hubnutí. Vždy jsem věřil, že tvrdou prací dosáhneme nejvíce. Za nejdůležitější a nejtěžší považuji trénink. Tím samozřejmě nehodlám snižovat důležitost diety, ale její udržení je podle mě jednodušší.

Aerobní cvičení a anaerobní cvičení

Psal jsem o tom již několikrát, ale připomenu to ještě jednou. Aerobní cvičení by mělo být základem redukčního tréninkového plánu. Pouze ony ovlivňují spalování tukové tkáně. Anaerobní cvičení ovlivňují pouze svaly a přesněji jejich růst.

Aerobní (také nazývané aerobní) cvičení nejprve spaluje glykogen a poté tuk. V případě anaerobního tréninku se spalují pouze jednoduché cukry. Tuk zůstává ve stejné formě, jako byl. Jen tak na úvod.

Proč jízdní kolo?

Cyklistika je jedním z nejoblíbenějších aerobních cvičení. Podle mě nejlepší a nejpohodlnější. Koneckonců, je to často považováno za zábavu. Určitě je jednodušší najít motivaci k jízdě na kole než k běhu.

Cyklistika má řadu výhod, nejen těch, které se týkají hubnutí. Můžete také počítat s:

  • zlepšení nálady
  • regulace tlaku
  • regulace hladiny cukru v krvi
  • odstranění celulitidy
  • zlepšení vzhledu pokožky.

Cyklistika má samozřejmě více výhod. Není však možné vyjmenovat všechny. Uvádím jen ty nejdůležitější. Rozhodl jsem se je také krátce popsat.

Zlepšená pohoda

Každá forma fyzické aktivity ovlivňuje produkci tkz hormon štěstí, tedy endorfiny. Vědci potvrzují, že hladina endorfinů se zvyšuje s délkou jakékoli fyzické zátěže. Existuje dokonce teorie o běžecké euforii, která tvrdí, že endorfiny jsou užitečné při těžké fyzické zátěži (zlepšují náladu, zmírňují bolest a snižují únavu).

Regulace tlaku

Lékaři zdůrazňují důležitost fyzické aktivity při léčbě hypertenze. Aerobní cvičení, jako je jízda na kole, se vyznačuje tím, že frekvence srdečních kontrakcí je vždy stejná. V případě mírné hypertenze může stačit jízda na kole. V ostatních případech by měla být nasazena farmakologická léčba (může být podpořena fyzickou aktivitou).

Regulace hladiny cukru v krvi

Cyklistika způsobuje hubnutí, což samozřejmě snižuje hladinu cukru v krvi. Fyzická aktivita navíc činí tkáně citlivějšími na inzulín, což snižuje potřebu. Podle četných studií se riziko cukrovky u fyzicky aktivních lidí snižuje až o polovinu.

Odstranění celulitidy

Systematický trénink ovlivňuje i celulitidu. Cyklistiku lze považovat za preventivní i terapeutické řešení. Okysličení tukových buněk díky regulaci krevního oběhu umožňuje se s tímto problémem vypořádat. Zdá se, že tato slova potvrzují i ​​statistiky, které jasně ukazují, že ženy, které necvičí, mají mnohem častěji problémy s celulitidou.

Zlepšení vzhledu pleti

Stav pokožky se výrazně zlepšuje. Lepší okysličení znamená zdravou a čistou pokožku. Pro zvýšení efektu se vyplatí zvolit „přirozené“ trasy. Jízda v parku, lese nebo jiném přírodním prostředí je zdravější než jízda po rušných ulicích. Toto stojí za zapamatování.

Cyklistika a hubnutí

Kolik můžete zhubnout? Je těžké mluvit o číslech. Velmi záleží na konkrétním organismu a stavbě těla. Samozřejmě hodně záleží i na vzhledu samotného tréninku. Tj. rychlost jízdy, doba trvání a frekvence.

Podle tabulek spalování kalorií. Hodinou jízdy na kole lze spálit přibližně 300-600 kalorií (údaje pro rychlost 10-20 km/h). To je opravdu velmi dobrý výsledek. Zejména proto, že únava po takovém tréninku je relativně nízká.