Androgenetická alopecie u mužů

Share




Androgenetická alopecie (alopecia androgenetika) je nejčastějším typem plešatosti u mužů. U žen se vyskytuje mnohem méně často. Donedávna se termín androgenní alopecie používal k označení ženské a mužské plešatosti podle typických vzorů, o kterých budu za chvíli mluvit. dnes spíše mluvíme o ženském vzorovém vypadávání vlasů (FPHL) a mužském vzorovém vypadávání (mužském vzorovém vypadávání vlasů).

Rozlišení názvosloví se ukázalo jako nezbytné, protože u žen plešatost nesouvisí vždy s aktivitou androgenů, ale je také způsobena poruchami metabolismu estrogenů – ženských hormonů. U mužů jsou jediným viníkem androgeny produkované varlaty a kůrou nadledvin a syntetizované v kůži z tam dodávaných prekurzorů.

Androgenetická alopecie u mužů

Probíhá velmi typickým způsobem a je bohužel zakódován v genech. Pokud jsou dědeček a otec holohlaví, pleš ohrožuje i syna. Jaké jsou příznaky androgenní alopecie u mužů? Postupné vypadávání vlasů v předních koutcích (ohybech) a na temeni hlavy. Postupem času pleš postupuje a často na hlavě kolem velké pleše zůstane jen pramínek vlasů.
Androgenetická alopecie je problém mužů, protože vypadávání vlasů je způsobeno androgeny, konkrétně testosteronem, který se vlivem enzymu 5-alfa-reduktázy mění v ještě agresivnější hormon – DHT, tedy dihydrotestosteron (neboli dihydrotestosteron). Zpočátku pozorujeme vliv minimalizace ochlupení na hlavě – roste kratší a slabší. Postupem času se přestávají objevovat nové chloupky a v této fázi můžeme uvažovat o tom, že androgenetická alopecie se stala nevratnou, protože dokud chloupky rostou, můžeme účinně blokovat mechanismy plešatosti užíváním DHT a blokátorů 5-alfa-reduktázy.

Průběh androgenní alopecie u mužů

Je velmi individualizovaná, i když lze vypozorovat i určité zákonitosti. Jedno je jisté – řídí ho genetický kód uložený ve vlasových reprodukčních buňkách a vlasy a vlasové folikuly jsou díky stavbě kůže v neustálém kontaktu s androgeny.
Začíná v různých dobách, někdy již ve dvaceti letech (nebo i o něco dříve). Alespoň začátky plešatění má v průměru každý třetí muž mezi 25. a 40. rokem života a po 50. roce se problém týká již více než poloviny mužů v této věkové skupině! To neznamená, že androgenní alopecie je něco, proti čemu se nelze chránit – naopak, ochrana je možná za předpokladu, že je terapie zahájena dostatečně včas.

Příznaky

První vlasy začínají vypadávat mezi 20. a 30. rokem života – nejčastěji, ale celý proces androgenní alopecie je pozvolný, tedy na začátku vlasy řídnou periodicky – jednou až dvakrát ročně. Později se situace mírně stabilizuje a k dalšímu nárůstu, tedy intenzitě vypadávání vlasů, dochází kolem 35. roku. Tento jev přetrvává několik let (5-6). Po tomto období se u většiny mužů konečně formuje konečná podoba plešatosti. Další vypadávání vlasů může nastat ve velmi pokročilém věku.

Jak předejít androgenní alopecii?

Androgenní alopecii lze předcházet a léčit ji, ale léčba plešatosti by měla začít co nejdříve, tedy až se objeví první příznaky. Ve většině situací můžete hrozbu dokonce předvídat, protože je dědičná. Mužské geny obsahují podrobné pokyny o tom, kdy začne plešatost a v jakém rozsahu. Stačí postřehy a rozhovor s otcem nebo dědečkem.

PS. Příspěvek je úvodem do tématu, kterému se budu brzy věnovat, a sice – recenze určitého produktu a popisy několika studií.

pozdravy

Roberte