Plastická chirurgie a estetická medicína – podobnosti a rozdíly

Share




Ačkoli jsou oba pojmy často považovány za synonyma, opravdu! a jsou velmi často zaměňovány, tyto obory medicíny se výrazně liší v oblastech svého zájmu: estetická medicína se zaměřuje na hledání neinvazivních metod zlepšení vzhledu, zatímco plastická chirurgie se zaměřuje na invazivní zákroky, tedy chirurgické zvýrazňování krásy v užším slova smyslu. slovo.

Plastická chirurgie existuje od chvíle, kdy chirurgové získali možnost anestetizovat pacienty k zákrokům (druhá polovina 19. století), díky čemuž byly zákroky pro pacienty mnohem přátelštější a snesitelnější, a navíc vývoj antiseptik vyústil v možnost odstranění vedlejších účinků těchto procedur v podobě dříve se šířících infekcí tkání a celého těla.

Estetická medicína je mladší sestrou chirurgie. Vznikla jako obor medicíny v 70. letech 20. století ve Francii. V Polsku se začala intenzivně rozvíjet až v 90. letech 20. století, což vyústilo v založení Sekce estetické medicíny Polské lékařské společnosti.

Jaký je vlastně rozdíl mezi plastickou chirurgií a estetickou medicínou?

Plastická chirurgie a estetická medicína Liší se především v přípustném stupni porušení integrity tkání lidského těla.

Chirurg dělá řezy, odebírá tkáně, posouvá je, přidává.

estetická medicína umožňuje i provádění řezů, ale jedná se o malé řezy a ještě častěji vpichy (injekce).

Chirurgické výkony se nejčastěji provádějí v celkové anestezii (méně často v lokální, protože jen u drobných výkonů), lékaři estetické medicíny používají především lokální anestezii.

Estetická medicína se zaměřuje do značné míry o prevenci, tedy předcházení vzniku defektů například v důsledku stárnutí lidského těla, přičemž specifické defekty se odstraňují při zákrocích plastické chirurgie. Chirurgické výkony lze nazvat prevencí, pokud odstranění deformovaných tkání nebo jejich chirurgická korekce oddaluje procesy další deformace nebo jim zabraňuje.

Rozdíly s příklady

Rozdíly mezi možnostmi a metodami provozu specialistů estetické medicíny a plastické chirurgie lze nejsnáze vidět na příkladech.

Omlazení obličeje

Plastičtí chirurgové provádějí lifting obličeje, který zahrnuje například vyříznutí části (přebytečné) kůže, která v důsledku stárnutí ochabuje. Chirurg vyřízne přebytek a natáhne zbývající kůži a zanechá za sebou jizvy.

Lékař specializovaný na ošetření estetickou medicínou použije spíše kyselinu hyaluronovou, která vyplní tkáně a tím vyhladí povrch kůže, nebo botox – který ochromí svaly a vyhladí příliš viditelné mimické vrásky.

Podobně v případě tvarování prsou – plastický chirurg může implantovat implantáty a lékař estetické medicíny použije kyselinu hyaluronovou.

Snadný? Jednoduché :-), protože…

…. ačkoli obě disciplíny usilují o totéž, chirurgie má radikálnější řešení.