Sušené ovoce má více kalorií. To je jisté, ale nenechte se tím odradit, prosím. I ty nejsladší sušené fíky a datle na světě jsou mnohem méně kalorické než typické sladkosti a navíc obsahují mnohem více živin.
Sušené ovoce je samozřejmě v závislosti na způsobu sušení bohatší na různé fytonutrienty, které se v něm v nezpracovaném stavu vyskytují v mnohem méně koncentrované míře. Typické ovoce obsahuje v průměru asi 80 % vody, ostatní složky se v této vodě jednoduše rozpustí. Ano, čerstvé ovoce je zdravé a pravděpodobně zdravější než zpracované, ale když trpíme jeho nedostatkem (i v zimě), je lepší jíst sušené ovoce než čerstvé ovoce živené chemikáliemi a bohatě napěchované konzervanty. Myslím to vážně, vím to.
Sušené ovoce má méně vody a více obsahu
Sušené ovoce má méně vody – to je jisté, o to v procesu sušení jde. V závislosti na technologii sušení mohou obsahovat i méně vitamínů a dalších biologicky aktivních látek, ale hodně záleží na způsobu zpracování ovoce. Lyofilizace, které jsou vystaveny například bobule Acai, jim umožňuje zachovat si téměř plné nutriční vlastnosti. Sušení jinými metodami chrání živiny v menší míře, ale neodstraňuje je zcela z ovoce podrobeného takovému zpracování.
Summa summarum, ve stejné hmotnostní jednotce, sušené ovoce má obvykle mnohem více biologicky aktivních složek než čerstvé ovoce.
Jaký obsah obsahuje sušené ovoce?
Přesné složení sušeného ovoce závisí na druhu ovoce a způsobu sušení – sušená jablka mají jiné složení a sušené bobule mají jiné složení, ale nutriční vlastnosti sušeného ovoce jsou při správném provedení podobné. Jinými slovy, např. tablety Acai a sušená dužina prodávané v kilogramech by měly mít stejné složení.
Jedním si můžete být jisti: správné sušení neochudí ovoce o vlákninu, jednoduché cukry, bílkoviny, minerální soli, většinu vitamínů ani přísady, jako jsou polyfenoly, antokyany nebo nenasycené mastné kyseliny.
Při nákupu takového ovoce pamatujte na to, že je výrobci a výrobci mohou „zušlechtit“, a to rozhodně není cool. Aby se prodloužila trvanlivost sušeného ovoce, lze je konzervovat různými chemikáliemi. Pokud ano, měla by být tato informace uvedena na obalu. Doporučuji se vyhnout ovoci s konzervanty – je lepší volit stejně konzervované „čerstvé“ ovoce.
Někteří výrobci stříkají své výrobky minerálními oleji, které chrání ovoce před slepením a dodávají mu chutný lesk. – takovým výrobkům se vyhněte, a pokud si je koupíte, před jídlem je důkladně omyjte.
Proč se to vyplatí nebo jak funguje sušené ovoce?
Na internetu snadno najdete informace o vlivu sušeného ovoce na zdraví. Zvláště vás chci povzbudit, abyste jedli:
- fíky, které mají velký vliv na činnost střev (jako švestky) a metabolismus,
- meruňky, které jsou skutečným sušeným elixírem mládí, navíc zlepšují vzhled pleti (zejména aknózní pleti),
- sušené hrušky, které odkyselují organismus,
- sušené datle, které velmi dobře působí na srdce a cévy a také uvolňují stres,
- sušené banány (dokonalá náhrada chipsů!), které jsou zdrojem tryptofanu,
- rozinky, které zlepšují imunitu,
- sušená jablka, která také posilují imunitu, zlepšují činnost trávicího traktu, posilují pokožku, vlasy a nehty,
- a samozřejmě bobule Acai, které zlepšují metabolismus, posilují pokožku, vlasy a nehty, zastavují procesy stárnutí a stimulují reparační procesy (zlepšují regeneraci a vitalitu).
Nebojte se kalorií!
Ve 100 g sušeného ovoce je jich mnohem méně než v jakémkoli jiném sladkém potravinářském výrobku. Například:
- sušené švestky mají pouze 267 kcal,
- sušená jablka 342 kcal,
- datle 278 kcal,
- fíky 290 kcal,
- sladký, sušený ananas má 190 kcal.
Přitom 20 g sladké čokolády může mít až 500 kcal a jedna křupavá tyčinka (prý fit a zdravá!) o váze 30 g má až 400 kcal.
Co říkáš?