Přírodní prostředky a bylinky pro menopauzu

Share




V předchozím příspěvku jsem mluvila trochu o menopauze. Dnes se pokusím co nejúplněji popsat přírodní prostředky na zmírnění příznaků menopauzy. Byliny na menopauzu jsou jednou z nich. je to nejlepší? Nevím, ale vím, že hodně pomáhají. Některé používám já, jiné používají moje kamarádky – ženy nad 50 let. No… musíte se nějak vyrovnat.

Obsah

  • Hormonální substituční léčba nebo bylinky při menopauze?
    • Výhody hormonální substituční terapie

    • Nevýhody hormonální substituční terapie
  • Byliny na menopauzu
    • Nejčastěji používané bylinky při menopauze

    • Jiné bylinky pomáhají zmírňovat příznaky
  • Přírodní léky na menopauzu (5 nejlepších)
    • NuviaLab Meno

  • Menosin
    • Calivita Menopauzální vzorec

  • Femiflamax
    • Duo-FeM

  • souhrn

Hormonální substituční léčba nebo bylinky při menopauze?

Většina mých přátel během a po menopauze ani neuvažovala o využití výhod hormonální substituční terapie. Chápu to, protože užívání hormonů je kontroverzní.

Udělala jsem však opak – zeptala jsem se na HRT a svého rodinného lékaře a gynekologa. Jak jsem již mnohokrát psala, jsou to velmi rozumní lékaři a myslím, že jsem si nemohla vybrat lépe. Jaká byla jejich odpověď na mou otázku o vhodnosti užívání HRT? Plná kompatibilita: „A jsou vaše příznaky velmi nepříjemné?“ „NE“. „No, nepotřebuješ HRT.“ Zároveň jsem si nechal udělat celou řadu důležitých testů. Ukázali, že jsem zdravý a vše je v pořádku. A na HRT jsem zatím zapomněla. Uvědomuji si však, že HRT je často tím nejlepším řešením. Proto stojí za to mít tuto terapii na paměti.

Níže pro plnou názornost uvádím jeho hlavní výhody a nevýhody. Protože víme, že terapie může jedné věci pomoci a druhé bohužel škodit.

Výhody hormonální substituční terapie

  1. Úleva od symptomů: HRT může být velmi účinným prostředkem ke zmírnění obtížných příznaků menopauzy. Patří mezi ně návaly horka, noční pocení, poruchy spánku a nálady.
  2. Zlepšení kvality života: Snížením závažnosti symptomů menopauzy může HRT významně zlepšit kvalitu života žen a umožnit jim normální fungování v každodenním životě.
  3. Ochrana kostí: Estrogen v HRT může pomoci chránit zdraví kostí. To je důležité zejména v období, kdy se zvyšuje riziko osteoporózy.

Nevýhody hormonální substituční terapie

  1. Zdravotní riziko: HRT může nést určitá zdravotní rizika. To zahrnuje zvýšené riziko krevních sraženin, mrtvice, srdečních onemocnění a rakoviny prsu a dělohy.
  2. Nevhodné pro každého: Ne každá žena je vhodná pro HRT, zvláště pokud má v anamnéze určité zdravotní stavy, jako je srdeční onemocnění, trombóza nebo rakovina.
  3. Vedlejší efekty: Hormonální substituční léčba může způsobit nežádoucí účinky. Ty mohou zahrnovat nadýmání, bolesti hlavy, bolest prsou, změny nálady nebo otoky.

Suma sumárum, rozhodnutí podstoupit hormonální substituční terapii pro léčbu menopauzy by mělo být pečlivě zváženo a konzultováno s lékařem. Pro konečnou volbu, která by měla zohledňovat individuální potřeby a zdravotní rizika každé ženy, jsou důležité výhody i nevýhody HRT.

Byliny na menopauzu

Některé bylinky mohou pomoci zmírnit příznaky menopauzy. Sloučeniny v těchto bylinách, nazývané fytoestrogeny, působí na estrogenové receptory v těle a mohou pomoci vyrovnávat hladiny hormonů. To může poskytnout určitou úlevu od symptomů menopauzy. Účinky bylin na příznaky menopauzy se však mohou lišit od člověka k člověku. Ne všechny bylinky jsou účinné ve všech případech.

A co víc: bylinky lze používat v různém složení a konfiguracích. A experimentovat s bylinkami není jednoduché. Níže je krátký cheat list bylin, které pomáhají s menopauzou. A v další části představím hotové přírodní prostředky na menopauzu.

Nejčastěji používané bylinky při menopauze

  1. Jetel červený (Cimicifuga racemosa): Používá se ke zmírnění návalů horka, nočního pocení a dalších příznaků menopauzy.
  2. Chmel (Humulus): Kromě zklidňujícího účinku je jedním z nejlepších přírodních zdrojů fytoestrogenů.
  3. Pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum): Saponiny obsažené v této rostlině zmírňují příznaky, jako je podrážděnost, návaly horka a noční pocení. Navíc mají velmi pozitivní vliv na sexuální funkce.
  4. Rebarbora palmátová (Rheum palmatum): Je skvělým zdrojem fytoestrogenů a navíc vápníku. Má velmi dobrý vliv na činnost trávicího systému.
  5. Sójové boby (glycin max): Sója obsahuje fytoestrogeny, které mohou pomoci vyrovnat hladiny hormonů a snížit návaly horka.
  6. Saw palmetto (Serenoa repens): Někdy se používá ke zmírnění příznaků spojených s poruchami močových cest, jako je inkontinence moči.
  7. Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum): Používá se ke zmírnění nervového napětí, deprese nebo nálady.
  8. Máta peprná (Mentha x piperita): Máta může pomoci zmírnit návaly horka a další příznaky menopauzy.
  9. Lípa (Tilia spp.): Nálev z lípy může pomoci zmírnit nervové napětí, zlepšit spánek a celkovou relaxaci.
  10. Heřmánek pravý (Chamomilla recutita): Heřmánek lze použít ke zmírnění nervového napětí, zlepšení spánku a celkové relaxaci.

Jiné bylinky pomáhají zmírňovat příznaky

  1. Maca (Lepidium meyenii): Maca je kořen původem z Jižní Ameriky, který může pomoci regulovat hormony a zmírnit příznaky menopauzy.
  2. Černý kmín (Nigella sativa): Černý kmín obsahuje fytosteroly, které mohou pomoci regulovat hormony a zmírnit návaly horka.
  3. Borůvka (Vaccinium myrtillus): Borůvky obsahují antokyany, které mohou pomoci zlepšit krevní oběh a podpořit zdraví srdce.
  4. Přeslička rolní (Equisetum arvense): Přeslička rolní může pomoci udržovat zdravé kosti, protože je zdrojem křemíku.
  5. Vojtěška (Medicago sativa): Vojtěška obsahuje fytoestrogeny a může pomoci zmírnit příznaky menopauzy.
  6. Kořen ženšenu (Panax ginseng): Zatímco kořen ženšenu může být kontroverzní, některé ženy tvrdí, že pomáhá zlepšit energii a celkovou pohodu.
  7. Květ ibišku (Hibiscus sabdariffa): Infuze květů ibišku může pomoci regulovat krevní tlak a zlepšit oběh.
  8. Lipový květ (Tilia spp.): Nálev z lipových květů může pomoci zmírnit nervové napětí a zlepšit spánek.
  9. Kurkuma (Curcuma longa): Kurkuma obsahuje protizánětlivé sloučeniny, které mohou pomoci zmírnit bolesti kloubů a zlepšit celkové zdraví.
  10. Ostropestřec mariánský (Silybum marianum): Ostropestřec mariánský může pomoci podpořit zdraví jater a metabolismu.

Jak vidíte, je z čeho vybírat a nabízí se otázka: jakou bylinku zvolit. Existuje způsob, jak to udělat. Velmi dobrým řešením je užívání komplexních přípravků určených pro ženy v perimenopauze. Obvykle se jedná o směsi aktivních bylinných složek, obohacené o esenciální minerály a vitamíny důležité pro zdraví a pohodu zralých žen.

Přírodní léky na menopauzu (5 nejlepších)

Přestože jsem menopauzou procházela celkem jemně, byla jsem často (z ničeho nic) podrážděná a zpocená. Často jsem se cítil slabý, nemohl jsem spát a příliš dlouho a příliš často jsem trpěl různými blues. Když se ukázalo, že by se mohlo jednat o vliv klimakteria, poradila jsem se se svými lékaři a samozřejmě jsem sáhla po bylinkách na menopauzu. Začal jsem s jednosložkovými (různými) přípravky a nakonec jsem přešel ke složitější suplementaci. Momentálně neužívám typické doplňky stravy v menopauze, ale Beru antidepresiva, protože můj největší problém je bohužel nálada.

Ale pojďme k věci. Jaké přírodní prostředky na menopauzu stojí za pozornost? Zde je seznam těch nejlepších podle mého názoru. U každého z nich jsem uvedl informaci, proč považuji dané opatření za doporučeníhodné.

NuviaLab Meno

bylinky pro menopauzu Nuvialab Meno

Popis: Doplněk násobeks velmi zajímavými komponenty. Pozornost jsem věnovala především výtažkům ze semen pískavice řeckého sena, vojtěšky a palmové rebarbory. Obohacený o vitamíny a minerály užitečné při zmírnění příznaků menopauzy.

Proč se to vyplatí: Velmi lehce stravitelné suroviny – to je asi jeho největší výhoda, protože díky vysoké biologické dostupnosti se suplementací neplýtvá. Dle mého názoru se jedná o nejzajímavější a nejlepší doplněk tohoto typu.

Kde koupit: Internetové obchody, oficiální obchod (se speciálními nabídkami a akcemi) >>> na tomto webu (klikněte zde).

Menosin

bylinky pro menopauzu menosinu

Popis: Má velmi bohaté složení. Najdete zde doslova všechny vitamíny a minerály, které může vaše tělo potřebovat. Osobně mě přesvědčuje přídavek ashwagandhy, mé oblíbené bylinky s účinkem stabilizujícím náladu, v Menozine. Menozin samozřejmě obsahuje i zdroje fytoestrogenů

Proč se to vyplatí: Vyplatí se díky svému skvělému složení, účinnosti, přívětivé ceně a dobré dostupnosti.

Kde koupit: Internetové obchody, oficiální obchod >>> na tomto webu (klikněte zde).

Calivita Menopauzální vzorec

Popis: Vynikající produkt. O jeho účinnosti a vynikající kvalitě nejlépe svědčí fakt, že i přes své několikaleté působení na trhu se stále těší neutuchající oblibě. Sbírá také úžasné názory. Je zdrojem mnoha látek prospěšných při menopauze. Obsahuje také fytoestrogeny.

Proč se to vyplatí: Protože to funguje a recenze potvrzují jeho účinnost. Průměr 700 názorů 4,7 mluví za vše.

Kde koupit: Internetové obchody. >>> Nejlepší nabídku najdete zde (klikněte).

Femiflamax

Popis: Je založen na extraktu z červeného jetele, obsahuje extrakt z pepře a základní (pro nás nezbytné) minerály a vitamíny. Dobrý produkt za rozumnou cenu.

Proč se to vyplatí: I když není tak komplexní jako jeho předchůdci, funguje dobře pro ženské tělo během perimenopauzy. Jeho účinnost potvrzují hodnocení a názory. Průměr 123 názorů je 4,7, což je velmi dobré.

Kde koupit: Ve stacionárních lékárnách a internetových lékárnách. Nejlepší nabídku najdete >>> zde (klikněte).

Duo-FeM

Popis: Zajímavý a velmi levný doplněk stravy. DuoFem je založen na extraktu z červeného jetele. Dobrým řešením je diverzifikace tablet. Některé jsou na den, jiné na noc. Tyto „noční“ kromě extraktu z jetele obsahují „uklidňující“ extrakty z chmelových šišek a meduňky.

Proč se to vyplatí: Je to dobrá příprava. Průměrné hodnocení z více než 600 recenzí je 4,7. Jedním slovem – stojí to za to

Kde koupit: Duo-FeM lze zakoupit prakticky v každé lékárně. Na internetu např. >>> v této internetové lékárně (klikněte).

souhrn

Jak vidíte, pokud jde o přírodní prostředky a bylinky na menopauzu, je jich v prodeji poměrně hodně. Myslím, že snadno najdete něco pro sebe. Stojí za to najít, protože to, že procházíte menopauzou, nemusí nutně znamenat, že s ní musíte bojovat.