Co je to doplněk stravy?

Share




Jednoduše řečeno, doplněk stravy není nic jiného než doplněk stravy. Aditivum, které obsahuje živiny, které v našem jídle chybí. Nejčastěji se jedná o tzv exogenních složek, tedy těch, které si lidské tělo neumí syntetizovat.

V dnešní době se však pod názvem suplementy prodávají především bioaktivní látky rostlinného nebo živočišného původu – plně přírodní a alespoň teoreticky bezpečné pro lidský organismus.

Doplňky nejsou léky v pravém slova smyslu, to znamená, že hrají pomocnou roli a nejsou podrobeny testům pro ověření jejich léčivých vlastností, ačkoli jsou vytvořeny na základě objevů a výzkumů biologů, biochemiků, mediků, botaniků, bromatologů, farmaceutů. a obecně specialisté v oborech, které berou v úvahu.lupa na živé organismy a jejich fyziologii.

Doplněk stravy a zákon

Doplňky nejsou registrovány ani přijímány k obchodování hlavním farmaceutickým inspektorem ani Úřadem pro registraci léčiv. V Polsku je schvaluje k obchodování hlavní hygienický inspektor, v ostatních evropských zemích příslušné úřady. Ve Spojených státech hraje podobnou roli FDA a po celém světě kvalitu doplňků dokládá certifikát výrobce GMP.

Potřebujeme doplňky stravy?

Myslím, že nejjednodušší je vysvětlit jejich fenomén na příkladu vitaminu D3. Teoreticky je suplementace tímto vitamínem zbytečná, protože lidské tělo si vitamín D3 vytváří samo vlivem slunečního záření. Jediným problémem je, že kvůli pokračujícímu „slunečnímu útoku“ se průměrní lidé stále více bojí vystavit svá nechráněná těla jeho radiaci. Oblékáme se, natíráme se opalovacím krémem, sedíme ve stínu, protože… nám hrozí melanom.

Ano, existuje riziko rakoviny, ale zdá se, že postihuje hlavně lidi, kteří to se sluníčkem přehánějí a neumí ho rozumně využívat, ale to jsem nechtěl, vrátit se k vitamínu D – stačilo by ho vystavit slunce 20 minut denně, ok. 0,60 % těla</b> (může být s přestávkami), aby jeho nedostatek nikoho neohrožoval, ale to je nereálné, myslím, že uznáte. Ano, možná v létě, za předpokladu, že nejsme pokryti tlustými filtry od temene hlavy až k patě, ale i kdyby si tělo dokázalo vyrobit vitamín D3 do zásoby, v našich zeměpisných podmínkách by zásoba vystačila do r. o srpnu.

A co dál? Pak je potřeba suplementace, protože bez tohoto vitaminu tělo podléhá postupné a nevyhnutelné degeneraci, vážným onemocněním a dokonce předčasné smrti (výzkum Kalifornské lékařské fakulty / San Diego a Creighton University / Omaha).

Ale možná doplněk stravy není potřeba?

Teoreticky ne, ale odpovězte si upřímně – kolik ryb denně sníte? týdně? Kolik másla jíte – jeden z nejcennějších zdrojů tohoto vitamínu? Kolik vajec – zdroje všech druhů vitamínů? Přesně tak. Ani zelenina, ani ovoce, ani většina ostatních nejčastěji konzumovaných produktů tento vitamín neobsahuje, nebo je zastoupen jen v zanedbatelném množství.

Doplňky nemusí být nutné, ale určitě jsou nezbytné a velmi, velmi usnadňují doplnění nutričních nedostatků.