Doplňky stravy – pomáhají nebo škodí?

Share




Osobně doplňky stravy užívám asi 5 let a žádné zhoršení zdravotního stavu jsem nezaznamenal – naopak mám pocit, že mimo jiné i díky nim jsem stále ve formě. Znám lidi, kteří jdou dál – věří, že doplňky stravy jsou lékem na všechno, berou je bez váhání. Vlasové doplňky, doplňky na hubnutí, vitamíny a minerály v tabletách – v podstatě na každý neduh je odpověď – vhodné doplňky. A já jsem jen zvědavý, jestli se jim to někdy vrátí.

Doplňky stravy, i když to nejsou léky, by se měly brát jako léky

Stejně jako léky, tedy POZOR. Je důležité je užívat ve vhodných dávkách. Je pravda, že obsah účinných látek v takových přípravcích bývá nižší než obsah účinných látek v lécích, ale všemi prostředky se lze předávkovat. Ano, ano – to platí, pokud jde o syntetické vitamíny. To se týká především těch vitamínů, které jsou rozpustné v tucích (např. vitamín A, vitamín D, vitamín K, vitamín E).

K předávkování dochází, když se vitamíny hromadí v těle, k čemuž obvykle dochází, když se doplňky užívají nalačno nebo jednoduše v příliš velkých dávkách. Zejména v druhém případě to není obtížné.

Kolik je lidí, kteří podlehnou kouzlu reklamy, berou všechny možné přípravky, jen aby vypadali mladší, štíhlejší a cítili se zdravě? Nepřemýšlejí však nad tím, že většina těchto produktů má „dvojité“ složení, což má za následek poskytování nadměrného množství vitamínů. Než tedy začnu užívat nové preparáty, pečlivě si zkontroluji, zda náhodou neužívám dvojnásobnou dávku vitamínu A nebo zinku.

Následky předávkování doplňky stravy mohou být nepříjemné

Existuje mnoho lidí, kteří, aby se ochránili před nadměrným vypadáváním vlasů, užívají doplňky stravy obsahující zinek. Navíc berou multivitaminové přípravky zlepšující zdraví, které také obsahují tento prvek. Bojují s vypadáváním vlasů a užívají přebytečný zinek (samozřejmě zcela nevědomě), diví se, proč doplněk nefunguje – vždyť výrobce slíbil, že vlasy přestanou vypadávat. Účinek – obviňujeme výrobce z podvodu. Mezitím přebytek zinku dává zcela opačný výsledek. Nejen, že nezastaví vypadávání vlasů, ale také způsobí plešatost.

Vitamin C, který je považován za bezpečný a nezbytný, při nadměrném užívání vůbec neposiluje imunitní systém a může vést k vážnému poškození ledvin nebo způsobit žaludeční potíže. Předávkování vitamínem A je zodpovědné za narušení funkce jater.

Také omega-3 kyseliny žádoucí ve stravě, pokud jsou podávány v nadbytku (nad 1 g), mohou způsobit nevolnost nebo krvácení dásní a nosu.

Lidé, kteří chtějí užívat doplňky stravy, si musí pamatovat, že jednotlivé vitamíny a minerály – pokud jsou užívány v nadměrném množství – mohou interagovat s léky a oslabit vstřebávání ostatních.

Negativní účinky doplňků stravy souvisí i s interakcemi s léky a málokdo si to uvědomuje. Příkladem je vitamín K, který – společně s antikoagulancii – může představovat hrozbu.

Užívání antibiotik a současné užívání doplňků hořčíku, vápníku nebo železa snižuje účinnost léků.

Vápník by měl být užíván s vitamínem D, protože zajišťuje jeho nejlepší vstřebatelnost. Nadbytek železa neumožňuje plné vstřebávání vitamínu E. Užíváním velkých dávek vlákniny snižujeme vstřebávání železa a vápníku.

Vzít či nevzít?

Z vlastní zkušenosti vím, že „všechno je pro lidi“, včetně doplňků stravy. K jejich příjmu je však potřeba přistupovat s rozumem. Pokud někdo jí zdravě a cítí se dobře, další suplementace není nutná.

Uvědomuji si, že doplňky stravy jsou pohodlné, protože sám se k takovým přípravkům uchyluji. Ale také vím, že neexistuje nic jako vitamíny a minerály dodávané s jídlem. Užívání pilulky nemůže nahradit hrozny nebo citrusové plody. Proto používám pouze doplňky stravy, které mi pomáhají doplnit nedostatky konkrétních vitamínů a minerálů. Pokud je toto váš cíl, moje odpověď je BERTE TO.