Probiotika – vše, co o nich potřebujete vědět

Share




Probiotika již byla zmíněna, ale obvykle ve specifickém zdravotním kontextu. Rozhodl jsem se tedy připravit tento článek se základními informacemi o nich. Toto je, abych tak řekl, kvintesence toho, co potřebujete vědět o probiotikách. Doufám, že vám to bude užitečné. Zejména proto, že probiotika jsou velmi důležitá, mimo jiné: pro naši imunitu (ale nejen pro ni!!!).

Probiotika – základní informace

Probiotika jsou prospěšné bakterie, které obývají lidské tělo. Odhaduje se, že celkový počet těchto bakterií desetkrát převyšuje počet buněk lidského těla (zajímavé, že?). Naprostá většina těchto prospěšných bakterií obývá naše střeva.

Skutečnost, že bakterie žijí uvnitř nás, nám poskytuje mnoho zdravotních výhod. Bylo to dokázáno probiotika nám dodávají imunitu, zlepšují trávení, usnadňují hubnutí a celkově snižují riziko mnoha nemocí.

Probiotika jsou všechny živé mikroorganismy, které obývají naše tělo a mají příznivý vliv na zdraví. Většina z nich jsou bakterie, ale některé druhy kvasinek spolupracují i ​​s lidským tělem (jiné způsobují onemocnění). Nemyslete si tedy, že se tímto pojmem rozumí pouze doplňky stravy, které předepisuje lékař, například k ochrannému použití při antibiotické léčbě.

Odkud pocházejí probiotika?

První probiotika obývají naše tělo v okamžiku narození. Předávají se na nás od našich matek. Postupem času se jejich populace zvyšuje. Mimo jiné tím, že jíme potraviny bohaté na probiotika a potraviny, které tyto mikroorganismy vyživují.

Zdrojem probiotik mohou být samozřejmě doplňky stravy, ale nejlepší je jednoduše je jíst v jídle. Najdete je ve všech fermentovaných potravinářských výrobcích, jako je podmáslí, jogurty, kysané zelí a exotických fermentovaných výrobcích, jako je tempeh nebo kimchi.

To, co probiotika rádi jedí, jsou především prebiotika, tedy živiny pro bakterie. Jedná se především o dietní vlákninu (vlákninu), takže vaše strava musí obsahovat i tyto složky.

Celá bakteriální populace je různorodá. Probiotické bakterie mají navíc různé „specializace“. Tady se to komplikuje, takže v tématu specializace nebudu pokračovat. Pamatujte však, že pro boj s konkrétními problémy byste měli zvolit vhodná probiotika – doplňky stravy. Nebo si jednoduše vyberte ty, které obsahují nejrozmanitější probiotické kmeny.

Pamatujte: probiotika jsou jak mikroorganismy, které obývají naše tělo a mají příznivý vliv na naše zdraví, tak i doplňky stravy obsahující kmeny probiotických bakterií. V potravinách najdete probiotika především ve fermentovaných potravinách.

Probiotika a střeva

Probiotika, která obývají střeva, jsou asi nejdůležitější. Říká se jim také střevní flóra, mikroflóra a někdy i mikrobiota.

Podle vědců ve střevech můžete mít až 1000 různých druhů mikroorganismů. Probiotické bakterie tvoří drtivou většinu. A dokud tomu tak je, ostatní (patogenní) mikroorganismy k tomu nemají velký prostor. Protože musíte vědět, že těchto 1000 typů zahrnuje také viry, houby a patogenní bakterie.

Střevní mikroflóra obývá především tlusté střevo a tlusté střevo. Jeho biologická a fyziologická aktivita je podobná aktivitě našich vnitřních orgánů. Proto je často nazýván zvláštním nebo zapomenutým orgánem.

Základní funkce střevní mikroflóry

Věda potvrdila, že střevní bakterie produkují některé vitamíny, které naše tělo využívá. Především vitamín K a některé vitamíny B.

Dalším důležitým úkolem mikroflóry je přeměna vlákniny ve stravě na zdravé tuky (butyrát), které zase vyživují střevní stěny a jsou nesmírně důležité pro správný metabolismus.

Probiotika prostřednictvím svých „produktů“ stimulují fungování imunitního systému a znesnadňují posilování střevních stěn nebo dokonce zabraňuje vstupu mnoha toxických látek do těla.

Ve skutečnosti může být střevní flóra mnohem důležitější, protože výzkumy ukazují, že u mnoha nemocí je mikrobiota nevyvážená. Dokonce i nemoci, jako je hypotyreóza, mohou být spojeny se špatným zdravím mikroflóry. Psal jsem o tom >> zde.

Probiotika a zdraví trávicího traktu

Tento účinek lze velmi snadno pozorovat při léčbě antibiotiky. Spousta lidí, kteří to neberou ochranné doplňky (probiotika) má průjem během a po léčbě antibiotiky. To je důsledek vyčerpání střevní flóry bakteriemi, které v jistém smyslu řídí i vyprazdňování.

Kromě toho probiotika pomáhají bojovat s příznaky syndromu dráždivého tračníku a všemi (doslova všemi) poruchami trávení, jako je plynatost, nadýmání a průjem.

Bakterie jsou nezbytné pro léčbu Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy.

Více: pokud máte žaludeční vředy, měli byste užívat i probiotika, protože pomáhají v boji proti Helicobacter pylori – bakterii zodpovědné za toto onemocnění.

Suma sumárum: pokud máte nějaké zažívací potíže, užívejte probiotika.

Probiotika a hubnutí

Studie prokázaly, že obézní lidé mají jiné složení mikroflóry než lidé s normální hmotností.

A přestože jsou výzkumy neprůkazné, i když velmi slibné, probiotika pro hubnutí užívá stále více lidí.

Pokud to plánujete, věnujte zvláštní pozornost bakteriím z kmenů
Lactobacillus rhamnosus a Bifidobacterium lactis a Lactobacillus gasse
ri. Ve studiích významně snížili obsah tělesného tuku u subjektů, přibližně o 8,5 % během 12 týdnů.

A teď pozor: existují i ​​kmeny (bohužel se mi nepodařilo najít názvy), které údajně způsobují přibírání na váze.

Přesto jej u nás oblíbená probiotika spíše sníží než zvýší.

Další zdravotní vlastnosti probiotik

  • záněty – probiotické bakterie je výrazně redukují. A pamatujte, že zánět je faktor provázející mnoho nemocí a způsobující mnoho nemocí.
  • Psychický stav (deprese a úzkost) – zde jsou užitečné dva kmeny bakterií: Lactobacillus helveticus a Bifidobacterium longum. Bylo prokázáno, že zlepšují symptomy u lidí s klinickou depresí.
  • Cholesterol – jeho hladinu ovlivňuje mnoho kmenů probiotických bakterií. Mají pozitivní vliv jak na počet tzv dobrý a špatný cholesterol (zvyšují dobrý cholesterol, snižují špatný cholesterol).
  • Tlak – probiotika je mohou snížit, i když v malé míře.
  • Zdraví pokožky – probiotika jsou jistě užitečná při léčbě ekzémů, ale i rosacey a acne vulgaris a dalších onemocnění včetně autoimunitních.

Bezpečnost a vedlejší účinky

Probiotika jsou pro člověka bezpečná. Koneckonců, pomáhají nám žít a přežít. Doslova. Pokud však máte špatnou střevní flóru a/nebo je nějakým způsobem vyčerpaná (nedostatek některých bakterií, nadbytek jiných), ve chvíli, kdy začnete obohacovat svůj jídelníček o probiotika nebo je užívat ve formě doplňků, můžete mít drobné zpočátku vedlejší účinky. Nejčastějšími příznaky jsou plynatost nebo nepříjemné pocity v břiše. To však rychle přechází.

Ještě jedna důležitá poznámka: u lidí trpících AIDS, HIV infekcí nebo jinými velmi závažnými nemocemi mohou být probiotika nebezpečná.

V každém takovém případě by měly být vždy používány pod lékařským dohledem.

Jaká probiotika? Probiosin Plus je v poslední době velmi populární – více informací o něm naleznete zde.

souhrn

Myslím, že nebudu přehánět, když řeknu, že probiotika jsou dobrá na všechno. Jako všechno ostatní by se však měl dávkovat s mírou. A v žádném případě by se s nimi nemělo zacházet jako s lékem na všechny nemoci, protože ačkoliv skutečně pomáhají, léčba probiotiky k jejich vyléčení vždy nestačí.

Prameny:

  • http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0092867412001043
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25567038 a další publikace na ncbi (hledané výrazy: probiotika, mikrobiota)