Odtučněné a lehké výrobky

Share




Jsou odtučněné produkty a light produkty obecně skutečně zdravé potraviny? Ne nutně. Stačí si vzpomenout na nedávný zmatek ohledně tohoto typu cigaret, které byly považovány za mnohem škodlivější než běžné „plnohodnotné“ cigarety. Kde se vzal nápad vyrábět odtučněné potraviny? Protože chceme být dokonalí, aniž bychom se vzdali potěšení, které nám jídlo poskytuje. Myslíme si, že konzumací odtučněných potravin nebo potravin bez cukru zhubneme a budeme zdravější. Tento dojem je klamný. Vede k ještě větším zdravotním problémům a nadváze a obezitě.

Lehké produkty

V této verzi se dnes prodávají doslova všechny produkty. V obchodě snadno nakoupíme světlou čokoládu, odstředěnou majonézu, pivo a dokonce i chipsy. Takové produkty ve skutečnosti obsahují o něco méně kalorií, ale na oplátku jsou obohaceny o chemické přísady, které zjemňují a zlepšují jejich chuť natolik, že chutnají jako plnohodnotné jídlo.

V hubnoucím šílenství po nich saháme velmi často a to se bohužel může neblaze podepsat na našem zdraví.

Jak doplňky fungují?

Místo cukru používáme xylitol, čaj nebo káva skutečně sladí, ale tato látka by se neměla konzumovat bez střídmosti. Doporučená denní dávka xylitolu jsou pouhé tři čajové lžičky. Škodit si můžeme i tím, že jíme více. Používáme-li sladidlo na bázi aspartamu ke slazení čaje nebo kávy, musíme pamatovat na to, že neslazujeme vařící vodu. Při teplotě sto stupňů aspartam nejen ztrácí svou sladkost, ale také se rozkládá na sloučeniny, které jsou velmi škodlivé pro naše zdraví.

Světlou majonézu jíme v iluzi, že takto zhubneme, ale to je klamné, protože tak jí často sníme více než běžné, tradiční majonézy. Konečným výsledkem je, že naše energetická bilance zůstává i tak pozitivní, to znamená, že jíme více kalorií, než potřebujeme, a nehubneme tím, že jíme lehká jídla.

Musíme také pamatovat na to, že příprava tohoto druhu jídla je téměř vždy založena na chemických procesech, které nemají nic společného s odmašťováním, např. mlékem (tedy získáváním smetany z něj apod.) Tímto způsobem jíme i chemikálie, popř. jistě produkty, které si nezachovaly plně své přirozené, nutriční vlastnosti.

Výhrůžky

Štíhlí lidé, kteří konzumují hodně nápojů slazených sladidly, mohou zvýšit riziko vzniku cukrovky. Sladidla také zvyšují náchylnost k alergiím, které se mohou objevit v každém věku. Těhotným ženám se doporučuje je nepoužívat, aby u dítěte nevedly k rozvoji onemocnění žlučníku.

Odtučněné light produkty, které mají teoreticky udržovat cholesterol v normě, mohou mít opačný účinek – pokud obsahují například sušené mléko, mohou zvyšovat hladinu špatného cholesterolu. Podobně margarín – který není tak zdravý, jak nás reklamy přesvědčují. Rostlinný olej neexistuje v pevné formě, takže pokud nám záleží na svém zdraví, sáhněme raději po másle.

Pokud chcete zhubnout, jezte normální produkty jen v trochu zdravějším poměru. Přírodní spalovače tuků vám pomohou spálit přebytečný tuk.