Jak zhubnout s hypotyreózou?

Share




Naprostá většina lidí trpících tímto stavem se ptá, jak zhubnout s hypotyreózou. Úkol to není snadný, ale dá se zvládnout. Níže uvádím hrstku informací shromážděných na zahraničních webech (včetně webmd.com, verywellhealth.com) a mnou uvedených do praxe. Ano, mám také sníženou funkci štítné žlázy, i když je naštěstí mírná.

Hypotyreóza a nadváha – odkud problémy pocházejí?

Štítná žláza je zodpovědná za metabolismus. Při narušení jeho fungování začne metabolismus „šílet“. Typický mechanismus vypadá takto:

  • při hypotyreóze se metabolismus zpomaluje – snadno se přibírá, těžko se hubne,
  • při hypertyreóze se zrychluje metabolismus – člověk snadno hubne a těžko si udržuje správnou váhu.

Protože častějším problémem je nadváha a obezita, pojďme se do toho pustit. Navíc výrazně více lidí trpí hypotyreózou než hypertyreózou.

Jak tedy zhubnout s hypotyreózou?

Pravidelné testování a léčba hypotyreózy

Začněme samozřejmým, protože ačkoli je samozřejmé samozřejmé, nejčastěji to podceňujeme, a tak se vyplatí si to zopakovat. Prvotní testy a poté pravidelné testy – to je základ.

Můžete předpokládat, že ano hypotyreóza, ale dokud nedostanete diagnózu, nebudete to vědět jistě. Poté, po diagnostice a léčbě, stojí za to pravidelně kontrolovat, jak léčba ovlivňuje vaše tělo.

Pouze s těmito znalostmi můžete realizovat jakékoli vážnější, dalekosáhlejší změny.

Vězte také, že když vám endokrinolog konečně vybere správnou dávku léků, měly by být vaše problémy s nadváhou vyřešeny. Je pravda, že se to v několika případech stává (léky samotné často nestačí a výběr ideální dávky se zdá být blízko zázraku), ale stojí za to zajistit, aby byla léčba dobře zvolena.

Optimální léčba hypotyreózy

Nejčastěji se na anglicky psaných webech věnujících se štítné žláze setkávám s pojmem optimální léčba. Ale ve skutečnosti je používá jen málo lékařů po celém světě. Přístup k pacientům s hypotyreózou je v naprosté většině případů standardní. Navíc je hypotyreóza chybně diagnostikována (vyloučena, i když ve skutečnosti existuje). Proto se vyplatí pokračovat, i když testy po léčbě prokážou, že máte hormony štítné žlázy v normě.

Převzatá norma nemusí být vaší normou, takže pokud i po nasazení léčby máte příznaky hypotyreózy, požádejte svého lékaře o remodelaci léčby. Pokud nechce, změňte ho.

Doplňky pro hypotyreózu

Dobrým řešením může být zavedení suplementace. Ne, nemyslím tím brát nějaké prášky na hubnutí, protože se různí a v kombinaci s problémem štítné žlázy nejsou všechny bezpečné.

Rozhodně byste se například měli vyhnout l-karnitinu, protože může zhoršit hypotyreózu.

Pokud vím, v této kategorii je několik dobrých produktů, podívejte se >> zde dívka doporučuje ty nejlepší. Určitě byste si měli dávat pozor na jód, selen, vitaminy skupiny B, zázvor, dobré jsou i některé ajurvédské bylinky (ashwagandha), které se v poslední době staly módou.

Zkontrolujte hladiny ostatních hormonů

Nejsou to jen hormony štítné žlázy, které mohou způsobit přibírání na váze. Štítná žláza je zodpovědná za rychlost metabolismu, ale existuje také několik dalších hormonů, které mohou podporovat přibírání nebo hubnutí.

Během výzkumu bylo zjištěno, že Problémy s váhou u lidí trpících hypotyreózou mohou být kromě samotné hypotyreózy důsledkem tzv. odolnost vůči dalším hormonům, konkrétně leptinu a inzulínu.

Je zajímavé, že mnoho studií ukazuje, že inzulínová rezistence často doprovází jak hypotyreózu, tak hypertyreózu.

Vyplatí se proto stanovit hladinu těchto hormonů a zajistit odstranění rezistence. Naznačuje to zvýšená hladina inzulínu a leptinu, protože rezistence na ně je jev, který způsobuje, že buňky ztrácejí citlivost na signály generované těmito hormony, což má za následek jejich nadprodukci.

Inzulinová rezistence je prvním krokem ke vzniku cukrovky, je jejím nerozlučným společníkem. Proto stojí za to ji uštípnout v zárodku.

Pokud se nechcete cpát léky, doporučuji začít suplementem, africké mango má dobrý vliv jak na inzulín, tak na leptin a velmi dobře může fungovat i >>> Piperinox.

Změňte svůj jídelníček

Neexistuje nic takového jako nejlepší dieta pro lidi s hypotyreózou nebo hypertyreózou. Jako v každém jiném případě je nutné přizpůsobit jídelníček (co nejblíže ideálu) potřebám vašeho těla, vašim preferencím a možnostem.

Proto je obtížné poskytnout nějaké konkrétní tipy a pokyny. Nejlepší by bylo vyhledat pomoc kvalifikovaného dietologa, ale pokud to nemůžete udělat, vyzkoušejte níže uvedená řešení.

Snižte obsah kalorií ve vašich jídlech

Možná prostě jíte příliš kalorická jídla, spočítáte si své energetické potřeby a pak je porovnáte s množstvím kalorií, které skutečně zkonzumujete, možná stačí jen omezit množství přijatých kalorií.

Zvyšte příjem vlákniny

Vláknina je důležitá pro každého, ale pokud přemýšlíte, jak zhubnout při hypotyreóze, věnujte jí zvláštní pozornost.

Vláknina nejen vyplňuje, ale také zlepšuje funkci střev, podporuje odstraňování střevních nečistot, je nezbytná pro udržení správné hladiny střevní mikroflóry a konečně také blokuje vstřebávání některých tuků a sacharidů. Do pokrmů nemusíte hned přidávat otruby (i když je to fajn řešení), nejlepší je jen zvýšit příjem zeleniny.

Nejezte to, pokud máte hypotyreózu

Vyhýbat se potravinové produkty, které mohou oslabit štítnou žlázu. Bohužel se jedná především o zdravou zeleninu jako např. kapusta, špenát nebo brokolice. Můžete je však úspěšně nahradit něčím jiným.

Probiotika a glykemický index

  • Zvyšte příjem probiotikvýzkumy ukazují, že můžete mít sníženou populaci probiotických bakterií, psal jsem o tom zde.
  • Omezte konzumaci potravin s vysokým glykemickým indexemtedy ty, které zvyšují produkci glukózy, to vám pomůže v boji proti inzulínové rezistenci.

Jak zhubnout s hypotyreózou – na jaké dietě?

Jak jsem již psal, hotové dietní plány ne vždy fungují. Rozhodně se musíte vzdát všech 1000 kcal diet a podobných, protože vám navíc zpomalují metabolismus. Nejlepším řešením je vybrat si perfektní dietu, ale pokud nemáte čas, peníze nebo prostě chuť na návštěvu dietologa, podívejte se nejprve na dvě možnosti.

  • Zkuste protizánětlivou dietu – je také dobrou volbou pro lidi s onemocněním štítné žlázy. Vyplatí se to vyzkoušet, i když není zaručeno, že to bude fungovat.
  • Vyzkoušejte paleo nebo nízkosacharidovou dietu – oba jsou velmi doporučovány mnoha lidmi a mohou také pomoci při hypotyreóze.

Experimentujte s lepkem a alergiemi

  • Pokuste se omezit nebo dokonce vyloučit lepek ze svého jídelníčku. Znám alespoň pár lidí, kteří se v otázce, jak zhubnout s hypotyreózou, rozhodli vyřadit lepek. Bezlepková dieta je velmi módní, ale není o módě. V případě onemocnění štítné žlázy může lepek způsobit a zesílit záněty, nemluvě o celiakii, která je velmi častá u lidí s autoimunitními poruchami. Takže vzdát se toho může pomoci. Další věcí je fakt, že průmyslově zpracované potraviny jsou velmi bohaté na lepek, a proto tolik lidí reaguje na vyřazení lepku z jídelníčku velmi pozitivně. Vyzkoušejte, je to dobrá volba.
  • Mimochodem zkontrolujte, zda nemáte nějaké potravinové alergiemohou také ztížit hubnutí.

Časy a frekvence jídla

  • Změňte časy jídla. Předpokládá se, že nejlepším řešením je jíst 5-6 menších jídel denně namísto tradičních tří. Vyzkoušet můžete i tzv přerušovaný půsttedy udělejte pravý opak – jezte dvě jídla denně s delšími přestávkami bez jídla.

Začněte cvičit chytře

Pokud necvičíte vůbec, začněte s tím. Protože bohužel jen na to myslím jak zhubnout s hypotyreózou moc nedá. Musíte něco udělat. Pokud preferujete kardio cvičení, přidejte k nim cvičení na podporu metabolismu. Nejlepší trénink tohoto typu je HIIT – efekt zrychleného metabolismu přetrvává ještě dlouho po něm.

Dobrým řešením je také pracovat na nárůstu svalové hmoty. Ne, nemusíte se hned stát kulturistou, stačí jen zpevnit svaly, protože tam se spalují kalorie.