Plešatost a testosteron

Share




Nevím, kolikrát v životě jsem slyšel, že testosteron způsobuje plešatost. A že kvůli tomu mají holohlaví muži neuvěřitelnou sílu. Taková tvrzení by měla být odložena jako pohádky.
A tady se budu zabývat tímto mýtem!

Příčina plešatosti u mužů

Mužskou plešatost způsobují hormonální a genetické faktory. Není to však testosteron, kdo se na něm přímo podílí. Mechanismus je mírně odlišný, o čemž budu mluvit za chvíli.

Vzniká jako výsledek oslabení vlasových folikulů, jejich redukce, tzv. miniaturizace. V důsledku vede i k postupnému zastavení produkce plnohodnotných vlasů. Postupem času se plešatějící hlavy mužů pokrývají charakteristickým chmýřím. Někdy jsou úplně holohlaví, samozřejmě ne nutně celé lebky. Nejčastěji pleš začíná tvorbou ustupujících vlasových linek nad čelem a řídnutím vlasů na temeni hlavy.

Testosteron se vyskytuje v různých formách

Testosteron se vyskytuje v různých formách a pouze jedna forma, dihydrotestosteron, zkráceně DHT, způsobuje oslabení vlasových folikulů a postupnou ztrátu vlasů na hlavě.

Za tuto situaci však není zodpovědný testosteron, ani nutně samotné DHT. Testosteron se samovolně a svévolně nemění na dihydrotestosteron, DHT vzniká působením enzymu Alpha 5 reduktázy. Aktivita tohoto enzymu je rozhodující pro to, zda budete plešatí nebo ne.

Jsou to pravděpodobně geny, které určují aktivitu enzymu a jsou vlastně zodpovědné za vypadávání vlasů u žen i mužů. Mluvíme o typické, genetické plešatosti. To je to, co je plešatost, dříve nazývaná androgenní alopecie a nyní mužská nebo ženská plešatost.

Musíte také vědět, že ačkoli je dihydrotestosteron v jistém smyslu příčinou vaší plešatosti. Je to také forma testosteronu, která je nesmírně důležitá pro vaše zdraví. Nemůžete a neměli byste se jej tedy snažit zcela odstranit. Rozhodující zůstává aktivita enzymu, o kterém jsem se již zmínil.

Typická mužská plešatost

DHT je zodpovědný za typickou mužskou plešatost a ne každá pleš je tohoto typu. Mužské vlasy mohou vypadávat v důsledku oslabeného těla, špatné stravy, stresu, alopecia areata a všech faktorů, které obecně způsobují vypadávání vlasů.
Za typy vypadávání vlasů, které jsem zde zmínil, jsou zodpovědné úplně jiné faktory.

Pod vlivem DHT vlasy vypadávají velmi charakteristickým způsobem. Plešatost většinou začíná v oblasti čela a řídnutí a postupné rozšiřování tzv. vrásek. Pak je na temeni hlavy pleš.
Ohyby i lysina na temeni se mohou postupně zvětšovat a vytvářet charakteristické lysé U na temeni lebky, začínající na čele a končící těsně nad týlem.
Toto vypadávání vlasů se vyskytuje v charakteristických vzorcích. Existují období intenzivního vypadávání vlasů a období stagnace.

Je zajímavé, že paradoxně mohou chloupky na jiných částech těla dokonce zesílit a bujněji růst.

Potence a plešatost

Vraťme se k tomu, čím jsem začal, a sice k obecnému přesvědčení, že plešatí muži mají vyšší hladinu testosteronu než ostatní a mají tedy větší potenci. To není pravda. Může se stát, že dojde k tzv volný testosteron v krvi takových mužů je mnohem nižší než u mužů, kteří neplešatí.
Jisté však je, že muži s plešatostí mají vyšší hladinu enzymu 5 alfa reduktázy a jsou prostě geneticky náchylní k plešatění.

Ženy a androgenní alopecie

V současné době se již nepoužívá termín androgenní alopecie u žen a místo toho se používá termín ženská plešatost. Může za to i dihydrotestosteron, který ženský organismus také produkuje, i když samozřejmě v mnohem menším množství. Kromě toho je zde také aktivita enzymu 5 alfa reduktázy.
U žen je tento typ plešatosti mírně odlišný – vlasy začínají řídnout od temene hlavy, ale frontální linie zůstává prakticky nedotčena.

Léčba mužské plešatosti

Tomuto tématu jsem již věnoval několik příspěvků, proto doporučuji si je přečíst, odkazy jsou uvedeny níže.
Stručně řečeno, používají se následující terapie:

  • minoxidil,
  • pilulky na plešatost (>zkontrolujte to nejlepší<)
  • laserová terapie,
  • transplantaci vlasů.

    Takzvané přírodní terapie využívají látky, které jsou inhibitory enzymu 5-alfa reduktázy, tedy jejichž působením vlastně dochází ke snížení aktivity tohoto enzymu.
    Vždy se vyplatí dbát na posílení vlasů a vyvarovat se faktorů, které je mohou dále oslabovat.

Přečtěte si také:

  • Androgenetická alopecie u mužů
  • Funguje minoxidil nebo ne?
  • Kultovní, staré a nové pilulky na androgenní alopecii