Squash / cuketa místo vepřové kotlety a další – podívejte se, proč stojí za to jíst tuto zeleninu

Share




Název tohoto příspěvku může být trochu překvapivý. Jak to? Cuketa místo vepřových řízků? Nebo squash? Co je to vůbec za squash? To jsou otázky, které slyším, když o této zelenině vyprávím svým přátelům. Myslím, že více lidí má skromné ​​znalosti o této zelenině. A to je špatně, protože to tak je vynikající zdroj vitamínu C, PP a B1 a karotenu.

Začněme tím, co je squash. No, je to odrůda dýně. Často se s ní setkáváme pod jiným, ale známým názvem – cuketa. Je pravda, že tykev a cuketa jsou prakticky jeden druh, ale rozdíly v chovu mohou vyústit v rozlišení obou druhů zeleniny jako samostatné. A tady se názory dělí, ale zůstaňme u toho, že cuketa a tykev jsou to samé.

Dost těchto zahradnických informací. Pojďme ke specifikům, tedy k tomu, co můžeme pomocí squashe připravit. A máme mnoho možností. Rád bych však čtenáře informoval o vysokém obsahu cukru. Položky popsané níže proto nejsou nejlepší volbou pro lidi, kteří dodržují diety „bez cukru“. Výhodou je však nízká kalorická hodnota tykve, protože 100 gramů je pouze 15-20 kcal.

Cuketa místo vepřových řízků

Dieta, zdravá výživa atd. Kolikrát jsme měli chuť na tradiční vepřovou kotletu? Obalovaný kus masa smažený na sádle je velmi kalorický pokrm. Ale existuje alternativa. Místo vepřové panenky můžeme použít nahrubo nakrájenou dýni. Připravuje se úplně stejně jako tradiční verze. Obalíme ve strouhance a orestujeme na olivovém oleji. Při přípravě tohoto pokrmu musíme pamatovat na odstranění semínek z plně zralých exemplářů, které se do tohoto pokrmu nehodí. Vznikají pak velmi pěkná alba. Chutné a jednoduché jídlo. Cuketa místo vepřových řízků funguje opravdu skvěle.

Cuketa na grilu

Když je grilovací sezóna v plném proudu, jděte si na pozemek zapálit brikety. Grilování je fajn věc, ale ne každý může (nebo chce) jíst klobásy, vepřovou krkovičku nebo jiné maso. Pro ty, kteří drží dietu, je tu i možnost letní grilovačky. Myslím squash, samozřejmě! Ano ano. Je lahodný a jednoduchý na přípravu. Stačí nakrájet na plátky silné asi 5 mm. Připravené plátky posypeme maggi a hodíme na gril. Po pár minutách máme skvělé, a hlavně zdravé jídlo. Maggi je samozřejmě jen můj návrh, můžeme dochutit dle chuti. Ukazuje se, že cuketa místo vepřových řízků a vepřové krkovičky poslouží také skvěle.

Squashový dezert?

Vzhledem k tomu, že cuketa je tak všestranná, můžete s ní připravit dezert? Samozřejmě. V jednom z čísel ‚Super Express‘ (Já vím, já vím. Velmi cenný titul…) jsem našla recept na cuketový ananas. Pravděpodobně máte opět úsměv na tváři. Poprvé jsem reagovala stejně, ale po vyzkoušení tohoto receptu jsem byla v šoku. Nemyslel jsem si, že by to mohlo být tak dobré. Nejedná se o příliš lehké jídlo, ale občas na něj můžete na chvíli zapomenout a kousek sníst. Recept je celkem jednoduchý.

Cuketa a la ananas

Potřebujeme asi 3 kg oloupané cukety, 1 kg cukru, vanilkový cukr, pár hřebíčků a 3 lžičky kyseliny citronové. Připravte si 1,5 litru marinády na vodní bázi z vody a kyseliny citronové. Nalijte ji na cuketu a asi po 12 hodinách slijte tekutinu a přidejte zbytek ingrediencí. Nálev přivedeme k varu a v tuto chvíli přidáme cuketu, kterou jsme předtím oddělili od nálevu. Doslova po pár minutách to celé přendáme do sklenic, které by měly být čtvrt hodiny pasterizovány. Je perfektním doplňkem jídel a koláčů. Ale tajně vám prozradím, že stejně dobře, nebo ještě lépe, funguje jako samostatná sladkost. Chuť nejen připomíná ananas, ale je totožná s tímto ovocem.

Zimní vitamínová bomba

Vždy se vyplatí postarat se o imunitu svého těla předem. Zimní salát se zdá být skvělým řešením. Samozřejmě základem pro jeho přípravu bude squash. Připomínám, že je výborným zdrojem vitamínu C – toho, který je zodpovědný za obranyschopnost organismu. Kromě tykví byste do salátu měli použít cibuli a mrkev. Tuto zeleninu nakrájíme, trochu osolíme a zalijeme vroucím nálevem připraveným z 1,5 hrnku octa, 1,5 l vody, 300 g cukru, nového koření a hořčice. Ingredience obsažené v tomto salátu skvěle doplní nedostatky vitaminu C, ale i dalších potřebných živin zejména na podzim a v zimě.

Lidé, kteří volí zdravé stravování jako životní styl a ne jako „dočasnou kúru“, jistě z výše uvedených receptů vyjdou. Nemusí to být ideální pozice, které vám pomohou zhubnout. Jsou však perfektní jako zdravá jídla, která vám pomohou udržet si požadovanou váhu, aniž byste obětovali chuťové vjemy.

Squashové pokrmy z celého srdce doporučuji všem, kteří vědí, co je zdraví.