Vlastnosti Ashwagandhy – naučte se 10 použití této byliny

Share




Ashwagandha je velmi zdravá bylina. Kdysi se používal především v ajurvédské medicíně, dnes je hitem i u nás. Není divu, protože z toho, co jsem četl, málokterá jiná bylina má tak široké spektrum účinku (s působením potvrzeným výzkumy) a právem se mu říká indický ženšen. Jaké vlastnosti má ashwagandha? Budu o tom mluvit v článku.

Obsah

  • Ashwagandha – co to je?
  • Ashwagandha – známá, ceněná a testovaná bylina
  • Hladiny cukru a inzulínu
  • Protirakovinné vlastnosti
  • Ashwagandha snižuje hladinu kortizolu
  • Antidepresivní vlastnosti
  • Zvyšuje svalovou hmotu a svalovou sílu

Ashwagandha – co to je?

Ashwagandha je vytrvalý keř, který roste především v Indii, Nepálu a Pákistánu. Tato rostlina má charakteristické žluté květy a červené bobule, které se často používají k léčebným účelům.

Ashwagandha má mnoho bioaktivních složek, včetně alkaloidů, flavonoidů, saponinů a withanolidů. Withanolidy jsou považovány za hlavní aktivní sloučeniny zodpovědné za zdravotní přínosy ashwagandhy.

Ashwagandha je také v odborné (bylinářské) terminologii často nazývána adaptogenem. Adaptogeny jsou všechny ty bylinky, které vám pomohou vypořádat se se stresem. Je ceněna především díky těmto vlastnostem a tomu, že velmi příznivě působí na celkový psychický i fyzický stav včetně zmírnění příznaků úzkosti, strachu, únavy až deprese.

Níže uvádím dvanáct vlastností/akcí ashwagandhy, které se mi nejvíce líbily. Ve skutečnosti je jich mnohem více, a to jak přímých, tak nepřímých akcí vyplývajících z prvního.

Ashwagandha – známá, ceněná a testovaná bylina

V první řadě se sluší vědět, že jde o bylinu, která se používala již ve starověké medicíně. Je to pravděpodobně jedna z nejdůležitějších bylin v ajurvédské medicíně a používá se již více než 3000 let. Především za účelem boje se stresem, zvýšení úrovně životní energie a zlepšení kognitivních schopností (paměť, koncentrace).

Bohužel ashwagandha chutná ošklivě a má nepříliš příjemnou vůni, ale moderní extrakty tyto nepříjemné vlastnosti do značné míry eliminují.

Tato bylina roste především v Indii a severní Africe. Je speciálně přivezena k nám.

Ashwagandha je bylina známá a používaná již tisíce let a moderní věda potvrzuje její účinky a blahodárné účinky na organismus.

Hladiny cukru a inzulínu

Alespoň jedna studie zjistila, že ashwagandha zvyšuje sekreci inzulínu a zvyšuje citlivost na inzulín ve svalových buňkách. V několika studiích bylo prokázáno, že tato bylina snižuje hladinu cukru v krvi u zdravých i diabetiků.

Navíc jedna studie zahrnující lidi se schizofrenií ukázala, že podávání ashwagandhy snižuje hladinu cukru v krvi (nalačno) přibližně o 10 mg/dl.

Nebylo plně prokázáno, že ashwagandha může být dobrou léčbou cukrovky, ale jedna studie (bohužel malá a krátkodobá) dokázala potvrdit, že suplementace ashwagandhy po dobu minimálně třiceti dnů vede ke snížení hladiny cukru v krvi na stupeň srovnatelný s léky.antidiabetikum.

Ashwagandha může být užitečná při léčbě diabetu 2. typu a v boji proti inzulínové rezistenci. Tato akce je také prospěšná pro lidi, kteří chtějí snížit tělesnou hmotnost.

Protirakovinné vlastnosti

Studie na zvířatech prokázaly, že ashwagandha vyvolává tzv apoptóza, tedy programovaná smrt rakovinných buněk. Kromě toho také alespoň několika způsoby brání růstu nových rakovinných buněk.
V první řadě má generovat tzv reaktivní formy kyslíku, které jsou smrtelné pro mutované buňky, ale bezpečné pro zdravé buňky. Za druhé, může snížit odolnost rakovinných buněk vůči apoptóze.
Výsledky studií na zvířatech naznačují, že účinné látky obsažené v ashwagandze lze využít při léčbě mnoha typů rakoviny, včetně těch nejčastějších (prsa, střeva, mozek, vaječníky, plíce).

Ashwagandha snižuje hladinu kortizolu

V jedné studii bylo dosaženo až 80% snížení rakoviny pomocí ashwagandhy a standardních protirakovinných léků.

Výzkum v tomto ohledu byl zatím prováděn pouze na zvířatech, ale výsledky jsou velmi slibné, že?

Laboratorní studie a studie na zvířatech naznačují, že ashwagandha může být velmi užitečná při léčbě rakoviny.

Kortizol je stresový hormon. Tělo ho vylučuje v období fyzického a psychického stresu, často v situacích, které pro nás nejsou samozřejmé (špatná strava může způsobit stres a v důsledku toho zvýšit hladinu kortizolu).

Kortizol má být užitečný hormon, protože bychom se díky němu (alespoň teoreticky) měli lépe bránit stresu. Bohužel dnes má mnoho lidí jeho hladinu neustále zvýšenou, což znamená riziko závažných onemocnění (tuk na břiše, vysoká hladina cukru v krvi a jejich následky) a… vady na kráse (kortizol podporuje např. vznik strií ).

V jedné studii, která zahrnovala lidi s chronicky zvýšenou hladinou kortizolu, bylo dosaženo průměrného 30% snížení hladiny tohoto hormonu díky suplementaci ashwagandhy.

Pravidelné užívání ashwagandhy může snížit hladinu kortizolu a eliminovat riziko onemocnění způsobených tímto nadbytkem tohoto hormonu.

Ashwagandha snižuje stres a úzkost

Tato vlastnost je nejznámější a většina lidí používá ashwagandhu k boji proti těmto duševním onemocněním. Ashwagandha působí v této oblasti podobně jako GABA, tedy inhibuje vedení nervových vzruchů a tím snižuje příznaky stresu a úzkosti.

Studie zjistily, že dokáže snížit hladinu stresu a úzkosti až o 50 %, i když průměry jsou o něco nižší. Určitě můžeme hovořit o zlepšení přibližně o 11 % a více. Studie byly provedeny na lidech.

Ashwagandha dokáže snížit stres a úzkost a její účinky v této oblasti byly potvrzeny.

Antidepresivní vlastnosti

Ačkoli nebyla studována tak intenzivně jako v případě diskutovaném v bodě výše, výzkum ukázal, že ashwagandha také snižuje příznaky deprese. Po 5-htp a třezalce by to tedy bylo další přírodní antidepresivum s potenciálně vysokou účinností.

V jedné studii zahrnující 64 lidí (stresová studie) bylo subjektům podáváno 600 mg ashwagandhy denně. Téměř 3/4 respondentů uvedlo, že se jim zlepšila nálada, což se odhaduje přibližně na 10 %.

Ve studiích provedených v tomto ohledu bylo také zjištěno, že došlo k významnému zvýšení hladiny antioxidantů v krvi testovaných mužů (těch, kteří dostávali ashwagandhu, nikoli placebo). Ukazuje se, že ashwagandha také podporuje celkové zdraví.

Ashwagandha zvyšuje mužskou vitalitu (hladinu testosteronu) a zlepšuje plodnost.

Zvyšuje svalovou hmotu a svalovou sílu

Vzhledem k tomu, že byly objeveny účinky ashwagandhy na generování testosteronu, byla testována také její účinnost na množství a sílu svalů. Ve studiích zahrnujících muže po průměrnou dobu 30 dnů byla ashwagandha používána v množství od 750 do 1250 mg denně. V důsledku toho se ukázalo, že lidé užívající ashwagandhu zaznamenali nárůst svalové hmoty a síly se současným dvojnásobným snížením množství tukové tkáně (dvojnásobné ve srovnání se skupinou s placebem).

Ashwagandha pozitivně stimuluje růst svalové hmoty, zvyšuje svalovou sílu a snižuje množství tukové tkáně u mužů

8. Ashwagandha má protizánětlivé vlastnosti

Několik studií na zvířatech prokázalo, že ashwagandha má protizánětlivé účinky. Pokud jde o studie na lidech, ukázalo se, že zvyšuje aktivitu makrofágů – buněk, které zabíjejí mikroby. Nebyl zjištěn žádný striktně protizánětlivý účinek, i když se ukázalo, že hladina zánětlivých markerů, včetně C-reaktivního proteinu, u subjektů poklesla.

Tento jev byl okamžitě spojen s možností použití ashwagandhy u lidí ohrožených srdečním onemocněním, jejichž hladiny tohoto proteinu jsou zvýšené.

Ashwagandha může snížit zánět a pomoci tělu bojovat s mikroorganismy způsobujícími onemocnění.

9. Ashwagandha snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů

Výzkum v tomto ohledu byl prováděn jak na zvířatech, tak na lidech. V případě studií na zvířatech bylo dosaženo významného snížení hladiny krevních tuků (ze 45 na 53 % triglyceridů a cholesterolu).

Studie na lidech přinesly méně nadšené výsledky, ale průměrné snížení cholesterolu (ten špatný druh) dosáhlo v průměru 17 %, zatímco množství triglyceridů se snížilo v průměru o 11 %.

Ashwagandha snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění tím, že snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu a triglyceridů v krvi.

10. Ashwagandha zlepšuje mozkové funkce, paměť a koncentraci

Téměř jistě to takto funguje (to je předpoklad) díky tomu, že obsahuje hodně antioxidantů a antioxidanty (antioxidanty) chrání nervové buňky před poškozením a postupnou destrukcí. Ashwagandha se tradičně používá v ajurvédské medicíně ke zlepšení kognitivních funkcí a mozkových funkcí.

Pokud vím, ashwagandha nebyla v tomto ohledu na lidech důkladně testována, ale na zvířatech bylo dosaženo velmi dobrých výsledků. Kromě jiného bylo prokázáno, že ashwagandha zlepšuje paměť. Jedna studie na lidech, o které vím, prokázala zlepšení paměti a koncentrace asi o 50 %.

Ashwagandha jistě chrání nervové buňky před degradací a může také zlepšit paměť a koncentraci.

Je ashwagandha bezpečná?

Ano. Obecně se jedná o bezpečnou bylinu, i když pro její silné účinky je třeba ji používat opatrně. Rozhodně by jej neměly užívat kojící matky a těhotné ženy a vyplatí se věnovat pozornost jeho případným interakcím s užívanými léky.

Předpokládá se také, že lidé trpící autoimunitními chorobami by se měli vyhýbat ashwagandze, pokud lékaři, kteří se o ně starají, neuvádějí, že neexistují žádné kontraindikace pro suplementaci.

Ashwagandha – dávkování

Denní dávky, které se nejčastěji podávají, jsou dávky 125 až 1 250 mg ashwagandhy denně. Větší množství této bylinky může být příliš intenzivní.

Kde koupit ashwagandha?

Ashwagandha se obvykle užívá v práškové formě. Má však dost nepříjemnou chuť, a proto se v suplementaci nejčastěji používají kapsle ashwagandha. Do své nabídky jej zavedla již řada výrobců.
Příklady doplňků:
  • Ashwagandha produkoval Swanson (Ceneo)
  • Ashwagandha produkoval Olympus (Ceneo)
  • Ashwagandha produkoval Now Foods (Ceneo)
  • Ashwagandha produkoval Trec (Ceneo)

Zdroje: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252722/ a další publikace dostupné na ncbi.nlm.nih.gov