3 jednoduché a prakticky spolehlivé způsoby léčby plísně nehtů

Share


Plíseň nehtů je onemocnění nebo defekt, který se vyskytuje u velmi velké skupiny lidí. Plísně napadají nejčastěji nehty na nohou – není divu, že metody na plíseň nehtů jsou opravdu oblíbené. Plíseň se snadno nakazí: nosíme boty středně vzdušné nebo zcela nevzdušné. Nezáleží nám na pohodlí, pouze na vzhledu. Nohy se navíc dostávají do přímého kontaktu s různými druhy povrchů, které jsou plné patogenních mikroorganismů.

Plíseň nehtů se velmi snadno „vypěstuje“ sama a nemusíte se moc snažit. Jsou mu vystaveni i lidé, kteří přísně dbají na hygienu – plísně se šíří, jakmile najdou příležitost, jejich množení se těžko brání (i když do jisté míry je to možné) a také je obtížné je odstranit, jakmile se usadí pod nehtovou ploténku, ale můžete si s nimi poradit. Jakmile zaznamenáme první změny, měli bychom okamžitě reagovat.

Co dělat? Jaké metody vlastně mohou proti plísním nehtů pomoci?

Osobně doporučuji 3 přírodní jednoduché metody, které se (alespoň částečně) vyplatí používat zároveň. Jsou to metody testované několika lidmi z okruhu mých přátel. Sám jsem je také vyzkoušel a jsem velmi spokojen.

Jedno malé upozornění: léčba vyžaduje čas, velmi přísnou hygienu a vyhýbání se rizikovým faktorům. Jak to provést? Recept níže.

Mazání nehtů: ocet nebo čajovníkový olej

Pravidelné promazávání chodidel, tedy prostor mezi prsty a celou nehtovou ploténkou včetně tkání kolem ní, octem mění prostředí, ve kterém se nacházejí plísně, které nás napadly. Je známo, že ocet (nejlépe v koncentraci větší než 10 %, ale těžko se dá koupit, zůstaňme tedy u deseti procent) okyseluje tkáně, v takových podmínkách plísně hynou velmi pomalu. Ještě jednou upozorňuji – celý proces je opravdu pomalý, takže je potřeba být alespoň pár týdnů (ne-li měsíců) trpělivý.

Nohy se snažíme mazat alespoň dvakrát denně, ale čím častěji to děláme, tím lépe. Osobně jsem si prostě čas od času nehty otřel a snažil se je mít co nejkratší, což znamenalo, že ocet šel přímo na houbu – zdroj problému.

Příjemnější a intenzivnější může být antimykotická léčba tea tree olejem.

Nebude levný jako ocet, ale bude stejně spolehlivý a možná i lepší.

Tea tree oil má silné baktericidní a fungicidní vlastnosti. Skvěle proto funguje jako protijed na jakékoli povrchové infekce.

Olej se také vyplatí používat dvakrát denně – promazávat nehtovou ploténku, kůžičku kolem nehtů a/nebo jiná místa postižená mykózou.

Díky mazání olejem, kdy je nehet kompletně obnovený, by měl být celkem zdravý!

Prášek do pečiva do bot!

Při boji a obraně proti mykóze musíte především dbát na kvalitní ponožky z přírodních materiálů a stejně kvalitní, vzdušnou, přírodní obuv. Pokud i přes to všechno máme problém s pocením nohou nebo si prostě chceme nohy (okolí prstů) při léčbě mykózy dodatečně chránit, je dobré nohy (okolí prstů) posypat práškem do pečiva – použijte ho stejně jako mastek.

Tímto způsobem v době, kdy máme boty, zajistíme také změnu pH na nepříznivou úroveň pro plísně a urychlíme proces léčby mykózy.

Nehty je potřeba stříhat velmi opatrně. Ujistěte se, že vaše nohy a boty jsou vždy důkladně vysušené. Měly by být suché a čisté, stejně jako ponožky.

Po několika, ale ve většině případů po desítce týdnů by měly plísně zmizet a nehty by se měly zregenerovat. Přeji všem, aby měli prsty jako na obrázku níže.

PS Netřeba dodávat, že se také vyplatí všemožně posilovat imunitu. Je klíčem ke zdraví a dokonalému vzhledu.

Jiné prostředky/způsoby pro plíseň nehtů

Pokud takovým domácím prostředkům nedůvěřujete nebo si prostě raději koupíte nějaký specializovaný přípravek – spěchám vás ujistit, že i vy máte dobrý výběr, ale po prostudování názorů a hodnocení na fórech a nákupních webech (Heureka atd.) , musím říct, že je jsou to opravdu dva lídři na trhu.

Jedním z nich je přípravek Nailner – skvělé, opravdu skvělé složení přírodních protiplísňových extraktů, které je uživateli velmi vysoce hodnoceno pro svou účinnost a snadnou aplikaci. Díky svému opravdu dobrému složení je také relativně levný.

Druhým je produkt Scholl, konkrétně Scholl Fungal Nail – směs je dvaapůlkrát dražší a nemohu moc hodnotit, protože nikde nejsou uvedeny informace o složení. Všiml jsem si však, že tento přípravek je také velmi chválený a dostává od uživatelů poměrně vysoké hodnocení.