Domácí bělení zubů – od solí přes proužky až po lampy

Share




Domácí bělení zubů nebylo nikdy tak účinné jako nyní. Díky moderním bělícím prostředkům a vyspělým technologiím nyní můžeme dosáhnout oslnivě bílého úsměvu během okamžiku. Ve skutečnosti během jednoho ošetření nebo po několika sezeních s použitím bělicích prostředků pro domácí bělení.

Nutí nás tyto možnosti vzdát se metod, které používaly naše prababičky? Ne nutně. V našem vědomí stále existuje víra, že Pomoci mohou některé domácí prostředky na bělení zubů. A protože tyto metody jsou extrémně levné, někteří lidé se rozhodnou vybělit si zuby jedlou sodou, solí, citronem nebo uhlím. Jejich bělící účinek však není nic fantastického. Žádnou z těchto látek si zuby vybělit nemůžeme a vlastně nám mohou jen uškodit. Ano, možná v dobách, kdy nebyly zubní pasty ve vzorcích, ve kterých je známe dnes, bylo používání těchto produktů řešením, ale dnes už není – to stojí za to vědět. Dává to mnohem větší smysl (a opodstatnění). používání profesionálních produktů určených pro domácí použití. Mezi takové prostředky patří bělící proužky, ale existují i ​​jiné, pokročilejší alternativy.

Začněme od kořínků, tedy bělení zubů sodou, solí, citronem a uhlím

Použití jedlé sody bělení zubů má velmi dlouhou tradici. Jedná se o jeden z nejstarších, nejznámějších a nejoblíbenějších způsobů bělení zubů. Jednoduše nanesete jedlou sodu na zubní kartáček a následně si zuby důkladně vyčistíte, čímž důkladně vyčistíte čištěný povrch. No a to je základní problém – jedlá soda je pouze abrazivní látka. Jedlá soda zuby nebělí, tedy neodstraní zabarvení uvnitř, ale působí pouze na vnější část, tedy sklovinu.

To mimochodem také doplním Použití jedlé sody tímto způsobem může poškodit sklovinu. Tělo nemusí toto poškození obnovit. Nadměrné používání jedlé sody může také paradoxně zvýšit náchylnost zubů k zabarvení. Jak vidíte, toto řešení k ničemu nevede. Musíme také vědět, že jedlá soda se přidává do zubní pasty každý den (pokud si pravidelně čistíme zuby). Takže to řešíme a dodatečně sahat po jedlé sodě není dobrý nápad.

Sůl je další domácí lék, co hůř – velmi oblíbená metoda. Sůl se nanese na zuby ve formě roztoku (ve vysoké koncentraci), kartáček se roztokem namočí a zuby se důkladně vyčistí. Jsou vybělené? Samozřejmě, že ne, sůl stejně jako jedlá soda působí pouze na vnější vrstvu zubů, a co je horší, působí velké škody na dutině ústní, okyseluje její prostředí. To přispívá více k onemocněním než k bělení zubů. Příběhy o bělícím účinku soli raději odložte jako pohádky. Sůl vám zuby nijak nevybělí.

Citron a uhlí

Použití citronu vypadá to jako dobrý nápad, protože citronová šťáva má bělící vlastnosti. Doporučuje se k odstranění různých typů zabarvení, např. na pokožce rukou apod., ale bělí citron skutečně zuby? Stejně jako dříve diskutovaná opatření – ne nutně. Především musíme mít na paměti, že dlouhodobé vystavování zubů a měkkých tkání kyselině obsažené v citronové šťávě zubům velmi škodí. Citronová šťáva je velmi agresivní, pokud ji pijeme např. ve formě limonády a nevystavujeme zuby dlouhodobému působení této šťávy, nic se nestane. Když ale začneme experimentovat s bělením, pamatujte, že kyselina obsažená v citronu zubům velmi škodí a přispívá ke ztmavnutí zubů. Přesně tak! Dodává jim nezajímavou barvu, díky čemuž jsou extrémně náchylné k pronikání barviv obsažených v potravinách, které každý den jíme.

Jedním slovem, čištění zubů nebo bělení zubů citronovou šťávou může také vašim zubům více uškodit, než pomoci.

Uhlík je další abrazivní možností. Funguje v podstatě stejně jako soda – představte si, jaké škody může uhlík vzhledem ke své struktuře způsobit našim zubům. Je lepší s tím neexperimentovat, ačkoliv je nebo byl v minulosti velmi doporučován. Dnes máme k dispozici vynikající a bezpečné prostředky na čištění zubů obsažené v profesionálních zubních pastách. Uhlí pro ně není alternativou a může nám více uškodit než pomoci.

Jak vidíte, tradiční metody bělení zubů jsou velmi nespolehlivé a nadělají více škody než užitku. V minulosti mohlo být jejich používání do jisté míry opodstatněné, ale dnes bychom se jim měli vyhýbat, tím spíše, že máme k dispozici pečující přípravky, které zubům neškodí. Pokud jde o bělení – nejlépe pomocí látek, které skutečně bělí, tedy těch, které odstraňují zabarvení zapuštěné hluboko v zubech.

Bezpečné bělení zubů

Kdy je bělení zubů bezpečné? Hlavně když naši zuby a všechny okolní tkáně jsou zdravé.

Pokud se rozhodneme pro bělení zubů doma, měli bychom v první řadě navštívit zubního lékaře, aby nám chrup prohlédl a ošetřil případné stávající nemoci. To je jedna ze základních pojistek.

Při plánování bělení u zubaře můžeme v podstatě počítat s tím, že zákrok bude 100% bezpečný a nepoškodí zuby ani měkké tkáně, ale nedoporučoval bych to. A v tomto případě identifikovat místní trh stomatologických služeb a vybrat zubaře, který má mezi pacienty největší renomé a těší se největší důvěře. Občas se stává, že při bělení zubů u zubaře dojde k nepředvídaným situacím, které mají za následek poškození tkáně. Čím lepší zubař, tím větší šance, že nás zubař náležitě ochrání. Další podmínkou, kterou je třeba splnit, je použití certifikovaných a testovaných bělících prostředků. Jedním slovem bychom si měli vybírat produkty od známých výrobců. Nejlépe se prodává v renomovaných obchodech – tyto produkty lze také padělat a padělkům bychom se měli vyhýbat.

Další podmínkou, kterou bychom měli splnit, je bělení v souladu s doporučeními výrobců a zubních lékařů. Zvýšení frekvence bělení může být škodlivé a příliš nízká frekvence nám nezajistí dokonalý nebo optimální účinek.

Nejúčinnější bělení zubů

Dá se v případě bělení zubů mluvit o větší a menší účinnosti? Samozřejmě je, i když účinnost je v tomto případě také individuální záležitostí. Dva lidé podstupující stejnou léčbu ve stejných nebo velmi podobných podmínkách mohou dosáhnout velmi odlišných výsledků. Někteří z nás jsou náchylnější k bělení více, jiní méně a měli bychom si toho být vědomi. Určitě existují bělící procedury, které trvají velmi krátce a ty, které vyžadují více času. Nejrychlejší způsob, jak vybělit zuby, je jít k zubaři – domácí metody stále nejsou instantní. Ačkoli některé moderní vynálezy výrazně zkracují dobu bělení, a jeho účinky jsou patrné již po jednom použití těchto přípravků. Pokud však někdo sní o rychlém, velkolepém bělení, měl by využít služeb zubního lékaře s tím, že postup bude poměrně drahý.

Bělení zubů doma, v závislosti na zvoleném prostředku, může trvat několik dní až několik týdnů a změnit barvu našich zubů o několik až tucet tónů.

Netřeba dodávat, že levné bělící proužky a gely dostupné v každé drogerii dávají výsledky, které nejsou příliš uspokojivé, ale docela znatelné. Bělení těmito metodami také nějakou dobu trvá. Zařízení a bělidla iBright pracují mnohem rychleji a umožňují velkolepější výsledky. Jsou dražší než běžné domácí bělící přípravky, ale stále mnohem levnější než bělení zubů.