Jak přibrat přirozeně?

Share




Proč chodíš do posilovny? Pro své zdraví? To je jasné. Na tvarování postavy? To je také známo. Ve skutečnosti je však posilovna především o nabírání svalové hmoty (tak je tomu u většiny mužů, zatímco cíle žen jsou mírně odlišné). Svalová hmota je cílem číslo jedna v kulturistice. Víte, jak ho získat? Jak přibrat přirozeně?

S vědomím své lidské přirozenosti, stejně jako si většina z nás myslí, že víme vše o politice, je většina lidí, kteří cvičí v posilovně, přesvědčena, že mají znalosti nezbytné k dosažení optimálních přírůstků hmoty. To není vždy pravda, proč? Protože vědění (vševědoucnost) znamená stagnaci, a abyste mohli růst, musíte se rozvíjet, pozorovat tělo, měnit se, přizpůsobovat se a nakonec experimentovat. Naturální kulturistika je právě takový vývoj. Naturální kulturista netvrdí, že ví všechno, spíše bude říkat, že se neustále vyvíjí.

Co víš jistě?

Pokud jste k sobě upřímní, můžete sebevědomě říci, že víte, že nic nevíte. Protože jste věděli, že kulturistika zahrnuje asi čtyři tisíce různých cviků a přes sto kulturistických technik? Kolik z těchto cviků děláte a kolik z nich dokážete vyjmenovat? Myslím, že jich moc není. Pár procent? Nebo snad jen zlomek procenta?

Jak nabrat hmotu přirozeně – základy tréninku

Každý kulturista by měl začít se cviky jako jsou dřepy, mrtvý tah, veslování, kliky na bradlech a přítahy. Jejich prováděním v sériích (několika) po 10 opakováních není možné nedosáhnout zisků. Než začnete cvičit na specializovaných strojích, naučte se tyto cviky a provádějte je, abyste dosáhli opravdu uspokojivých výsledků. Pokud se neobjevují, znamená to, že děláte chybu – buď nemůžete cvičit soustředěně a trénink berete jen jako zábavu, nebo neregenerujete nebo děláte vážné dietní chyby.

Rehabilitace

Každý, kdo začíná své dobrodružství s kulturistikou, by měl začít s rehabilitací, tedy nápravou vad držení těla, které se v dnešní době objevují u většiny z nás, téměř bez ohledu na náš životní styl. Bez nápravy těchto vad nemůžete počítat s dosažením maximálních výsledků, ba co víc, nedosáhnete ani optimálních výsledků a co určitě získáte? Zhoršení stávajících defektů.

Změna parametrů

Svalovou hmotu nabereme mnohem rychleji, pokud změníme tréninkové parametry a dokonce i tréninkové metody. Takže každou chvíli udělejte malé změny. Postupujte podle jednoho plánu po dobu čtyř až šesti týdnů. Pak to vyměňte alespoň na tucet dní. I když si během této doby dovolíte méně intenzivní trénink a poté přejdete na dříve používaný plán, vaše svalová hmota poroste rychleji, protože svaly získají nové, stimulující podněty.

Jak moc cvičit?

Na svalovou hmotu nemá vliv čas strávený v posilovně, ale efektivní trénink (včetně přestávek mezi sériemi). Pokud trávíte v posilovně více než hodinu denně, znamená to, že cvičíte neefektivně a ztrácíte čas (nejspíše chatování a socializace). Samotný trénink nemůže trvat příliš dlouho, protože pak tělo produkuje kortizol, který účinně ničí účinky tréninku. Po tréninku se nezapomeňte co nejdříve uklidit a snězte po tréninku výživné jídlo.

Pamatujte, že jste sami sebou

Jsi sám sebou, tvé tělo se chová úplně jinak než těla ostatních lidí, ano, jsou tam určité podobnosti, ale stejně jako nejsi osoba X, nemůžeš použít stejný trénink. Pečlivě si rozeberte tréninkové plány kulturistických hvězd a případně je přizpůsobte svým potřebám, ale pamatujte, že striktní dodržování jejich plánů je proti vaší vůli, přeci jen, vaše tělo má úplně jiné požadavky.

Dieta a svalová hmota

Svalová hmota neporoste, pokud budete dělat dietní chyby. Jednou z nejhanebnějších chyb je příliš malý příjem bílkovin. Nezapomeňte je jíst v množství alespoň 3 gramy na kilogram tělesné hmotnosti. Samozřejmě nemusíte hned radikálně měnit jídelníček, zvykejte si tělo postupně, až se dostanete do bodu, kdy si jídelníček upravíte dokonale. Pamatujte také na zeleninu (eliminují vliv zakyselení bílkovinami) a nezapomínejte ani na tuky, které pozitivně ovlivňují hladinu hormonů. Pamatujte také, že pokud je to nutné, můžete vždy použít suplementaci, např. posilovače růstového hormonu. Suplementy jsou bezpečné a výrazně zvyšují efektivitu jak diety, tak tréninku.