Dobrý šampon na lupy? Pouze léčivé a proti lupům

Share




Dobrý léčivý šampon proti lupům předchází a léčí lupy. Existuje alespoň několik takových šamponů. Stojí za to jim věnovat pozornost. Zejména proto, že používání běžných šamponů, gelů a pěn na vlasy může způsobit rozvoj a zhoršení lupů? Jak? Prostě je nespláchnete nebo důkladně nevymácháte. Stačí vybrat špatnou kosmetiku a můžete mít problém. Lupy vám spadnou z hlavy jako sníh na ramena, paže a záda.

Zajímavé je, že k vyřešení problému s lupy často stačí výměna vody. A nejhorší je, že jakmile je pokožka hlavy změněná a podrážděná, stává se velmi citlivou na všechny faktory, které na ni působí. Dokonce i změna produktů péče o pleť nemusí stačit. Opravdu dobrý léčivý šampon proti lupům je nutný!

Obsah

  • Odkud se lupy berou a kdo je ohrožen?
  • Seboroická pityriáza
  • Pityriasis vulgaris nebo seboroická?
  • Jak léčit pityriasis vulgaris a seboreu?
  • Farmakologická léčba lupů
  • Dobrý šampon proti lupům však není všechno!

Odkud se lupy berou a kdo je ohrožen?

Pityriáza postihuje každého a statistiky ukazují, že postihuje nejméně 50 % populace. Muži jsou náchylnější k lupům než ženy. Problém se týká především mladých lidí, tedy mužů ve věku 20 až 40 let.

Odkud to pochází? Stručně řečeno, je to výsledek nadměrné exfoliace epidermis. Podrobně o lupech, jejich příčinách, formách a léčbě píšeme v článku >>> Jsou lupy nemoc?

Lupy se vyskytují v různých podobách: nejmírnější je ta, ve které má podobu malých bílých šupinek padajících z hlavy. Alarmující je tvorba vrstev – šupinek hromadících se na kůži mezi chloupky a kolem nich, od šedé až po nažloutlou barvu. Tato forma lupů je vážný problém a může dokonce vést k plešatosti!

Pokud zaznamenáte takové příznaky, vyhledejte léčbu.

Seboroická pityriáza

Pityriasis seborrhea se může vyvinout z pityriasis vulgaris, ale někdy se vyvine spontánně. To se děje u lidí s individuálními sklony k seboree. Tento typ lupů často doprovází seboroickou dermatitidu. Je to zase velmi obtížná nemoc a jako taková je obtížné podstoupit jakoukoli terapii. Naštěstí se ve většině případů dají léčit.

Dobrý léčivý šampon proti lupům dokáže odstranit i další příznaky seboroické dermatitidy: jako jsou léze kolem obočí nebo za ušima, tedy všude tam, kam se při mytí vlasů mohou dostat léčivé látky.

Pityriasis vulgaris nebo seboroická?

Lupy, jak jsme si již řekli, jsou malé bílé šupinky, které neulpívají na pokožce hlavy. Mezitím seboroická pityriáza tvoří shluky šupin, které se lepí na vlasy kolem kořínků a vytvářejí na pokožce hlavy více či méně rozsáhlé vrstvy. Šupiny lupů u seboroické pityriázy mají nejčastěji nažloutlou barvu a způsobují svědění, které nelze kontrolovat.

Předpokládá se, že za tento typ onemocnění je zodpovědná houba pityrosporum ovale – ta je za normálních podmínek neškodná, ale v případě lupů je hlavní příčinou našich kožních neduhů.

Jak léčit pityriasis vulgaris a seboreu?

Základem kúry by měl být šampon proti lupům. V zásadě platí, že v každém případě, i když se jedná o běžnou formu lupů, se dají vyléčit šampony proti lupům dostupné v běžných drogeriích a kosmetikách. V pokročilé formě již taková opatření nestačí, protože je nutná koncentrovaná léčba.

Šampon proti lupům to rozhodně usnadní a zefektivní.

Terapeutické šampony jsou založeny na látkách, jako je plynový dehet nebo zinečnatá sůl pyrthion. Kromě toho mohou obsahovat kyselinu salicylovou, síru nebo sulfid selenu.

Ošetření na bázi takového šamponu při pravidelném používání a dodržování doporučení výrobce obvykle přináší poměrně rychlé a plně uspokojivé výsledky.

Po odstranění lupů můžete tento šampon přestat používat, i když je nutná pozornost a neustálé sledování stavu pokožky hlavy.

Farmakologická léčba lupů

V extrémních případech nemusí stačit dobrý léčivý šampon proti lupům a v každém případě bude nutná konzultace s dermatologem a použití farmakologických prostředků podporujících léčbu lupů. Pamatujte, že neléčené lupy mohou vést k plešatosti pokožky hlavy!

Pomoc dermatologa je nezbytná, protože látky používané v individuálně připravovaných dermatologických mastech, jako je resircinol, dehet, selen a sulfidy kademnatého, vyžadují přizpůsobení koncentrace individuálním požadavkům pacienta.

Kromě toho, pokud existují důvody k závěru, že hlavní příčinou lupů je pityrosporum ovale, měly by se k léčbě používat prostředky (včetně šamponů) obsahující antimykotika, například: ketokonazol, flutrimazol nebo klotrimazol.

Dobrý šampon proti lupům však není všechno!

Proč? Protože lupy, zvláště v pokročilé formě, jsou v podstatě systémovým onemocněním. Tělo se tomu poddává, protože je příliš slabé na to, aby s tím mohlo bojovat. Proto je u takových forem lupů nesmírně důležité obohatit jídelníček o vitamíny posilující imunitu a vitamíny zodpovědné za stav naší pokožky, tedy vitamíny skupiny B, vitamín A a E. Obsahují pšeničné klíčky, obyčejné zelí a vejce. Zajímavé je, že slepičí vejce a zelí jsou také cenným zdrojem síry, která pomáhá v boji proti lupům!

Šampony proti lupům hledejte na ⇒ této stránce (Doporučuji, protože Ceneo má také spoustu recenzí na produkty).