Zkracuje silový trénink svaly?

Share




Mnoho lidí se vyhýbá posilovně v domnění, že silový trénink zkracuje svaly. Je to možné? Zkracuje silový trénink svaly? Samozřejmě že ne. Rodíme se se svaly určité délky. Vlákna nelze prodloužit ani zkrátit, pokud to neuděláme nějak… chirurgicky. Ve skutečnosti je možné pouze zkrátit rozsah svalových pohybů (tzv. ROM), a to se děje u lidí, kteří mají vyvinutou velmi velkou svalovou hmotu.

Zkracuje silový trénink svaly – svalové kontraktury?

Sval se ze své podstaty nemůže zkrátit, délka svalových vláken je striktně definovaná a nelze ji měnit, a pokud ano, lze vlákna spíše protahovat než zkracovat. Silový trénink nijak neovlivňuje délku vláken, i když některé cviky mohou svaly poněkud protáhnout. Takzvaný svalové kontraktury, se kterými se můžete narodit. Kontraktury způsobují, že svaly vypadají kratší a mohou se také objevit jako důsledek provedených chyb Posturální vady jsou často doprovázeny kontrakturami.

Protahování svalů

Aby se eliminoval efekt kontraktury, měly by se svaly po tréninku protáhnout. Strečink je nutný, ale chyba se dělá tak, že ho děláte před tréninkem. Protahování svalů před tréninkem oslabuje svaly a šlachy, zatímco trénink před námi vyžaduje, aby byly v plné síle. Kromě toho má strečink také mírně destabilizující účinek na klouby. Protáhnout se po tréninku se vyplatí, protože někteří lidé se domnívají, že mikroúrazy vzniklé při extrémním strečinku přispívají ke zlepšení procesů rozvoje svalů (sval po protažení roste a regeneruje), ale jak někteří říkají, není to vůbec dobré řešení . Strečink je nezbytný k odstranění kontraktur a v tomto případě by se nemělo používat žádné vážné extrémy.

Celkem

Svaly sice zkrátit nemůžeme, ale můžeme je trochu protáhnout a předejít kontrakturám. To je důležitá informace z pohledu žen, které se většinou bojí posilovny, protože to může ublížit jejich postavě a dělat je podsadité, zatímco většina žen tvaruje břicho, stehna a hýždě, aby byly štíhlejší.