Brilantní zelený čaj s všestrannými vlastnostmi

Share




Názory „učenců“ se různí, ale Lidová legenda praví, že zelený čaj je nápoj, který může zaručit naše zdraví. Jeho pozitivní vliv na organismus, pozorovaný po tisíce let mezi národy, které tradičně pijí zelený čaj téměř při každé příležitosti, se zdá být nesporný. Stále se však najdou tací, kteří tvrdí, že jeho zdraví prospěšné vlastnosti jsou jen další fejk šířený internetem (výrobci zeleného čaje a na jeho základě výrobci doplňků stravy). Jaké vlastnosti má zelený čaj? Ti skuteční?

Je těžké se mezi těmito rozporuplnými zprávami zorientovat. No… podle mého skromného názoru, vše, co musíte udělat, je vyzkoušet čaj a uvidíte, zda funguje nebo ne. Lidé, kteří nemají rádi tento specifický nápoj (upřímně řečeno, nepatřím mezi jeho fanoušky, rozhodně mám rád intenzivní chuť červeného čaje), mohou použít čajový extrakt dostupné ve formě doplňků stravy.

Jak zelený čaj působí na tělo?

Zde je několik informací, které jste pravděpodobně někde slyšeli, dávám je pro připomenutí:

  • Zelený čaj má spoustu antioxidantů ve formě polyfenolů, které omezují expanzi volných radikálů. To se následně promítá do větší imunity, zpomalení procesů stárnutí těla a snížené náchylnosti k různým nemocem.
  • Tento druh čaje má také energizující a vitalizující účinek na organismus, a to díky obsahu mnoha vitamínů, minerálů a bioaktivních rostlinných složek, které působí téměř okamžitě po vypití čaje. Co je to za fenomén? Těžko říct, ale příznivci zeleného nálevu potvrzují jeho rychlý osvěžující (a povzbuzující) účinek.
  • Otázka, zda zelený čaj čistí tělo od toxinů, je spíše kontroverzní, ale určitě do určité míry zlepšuje procesy probíhající v těle, takže přirozeně podporuje i jeho detoxikaci.
  • Má také antibakteriální a protiplísňové vlastnosti, ale nejdůležitější je, že reguluje metabolismus cholesterolu a snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.Některé studie potvrzují i ​​jeho preventivní roli u rakoviny, i když v tomto případě je tato problematika značně kontroverzní.

Přiznám se, že osobně jsem si tohoto čaje všiml kvůli touze zlepšit metabolismus. Je známo – snížený metabolismus je problémem většiny představitelů moderních vysoce civilizovaných společností. Musíte se s tím nějak vypořádat, takže dříve nebo později je čas přiblížit se k přírodě různými způsoby. Mým řešením bylo přejít na trochu jinou stravu a tuto dietu obohatit o různé druhy nálevů včetně červeného čaje (o tom jsem již psala), a protože se nemohu přesvědčit o chuti zeleného čaje, čas od času používejte jej ve formě…snadno polykatelné kapsle. Uklidňuji tak své svědomí přesvědčením, že pro sebe dělám něco opravdu užitečného.

Inu, víra, víra dělá zázraky, ale moderního skeptika neuspokojí. Jak se na skeptika sluší (nějaké procento, protože přeci jen spoléhám na víru), čas od času nahlédnu i do vědeckých zdrojů. Abych nebyl falešný, uvádím několik příkladů výzkumů potvrzujících vliv zeleného čaje na některé aspekty fungování lidského těla.

Vlastnosti zeleného čaje podle výzkumu

Zde jsou publikace, které jsem objevil v Pubmed (omezuji se na několik, literatura na toto téma je obrovská):

č. 1 – to, že katechiny obsažené v zeleném čaji pomáhají při léčbě některých metabolických onemocnění.

Zde je odkaz na publikaci: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20370896.
Stručně řečeno: je tam napsáno, že výzkumy prováděné na zvířatech i lidech odůvodňují domněnku, že zelený čaj lze použít při léčbě obezity, cukrovky II. typu a některých onemocnění kardiovaskulárního systému. Obecně je to jeden z léků na hrozby vyplývající z moderního životního stylu (včetně nepříliš zdravé stravy). Přestože výsledky výzkumu nejsou jasné, jsou slibné a vyžadují opakované ověření.

č. 2 – skutečnost, že přísady zeleného čaje mohou být užitečné při hubnutí

Odkaz na publikaci: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20156466.
Stručně řečeno, zelený čaj s kofeinem zvyšuje termogenezi a oxidaci tukové tkáně. Ovlivňuje tedy lipolýzu (spalování tuků). Obecně má velký potenciál, pokud jde o podpora procesu redukce tukové tkáně v těle. Výsledky výzkumu samozřejmě nejsou průkazné, ale (s vědomím života) nikdy nebudou.

č. 3 – další potvrzení hubnoucího potenciálu zeleného čaje

Odkaz na publikaci: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20595643
Uvádí, že u zkoumaných spotřebitelů 4 šálky zeleného čajeza den nebo užívání za den 2 kapsle extraktu ze zeleného čaje Již po osmi týdnech pití/suplementace čaje došlo k výraznému snížení hmotnosti a BMI.

Na závěr dodám, že jsem to někde slyšel (nebo mi spíš padl do oka). muži by měli být opatrní se zeleným čajem, protože zatímco u žen působí velmi dobře (fytoestrogeny), u mužů může mírně destabilizovat mužské hormony. Nemohu momentálně najít příslušnou publikaci, ale až ji najdu, určitě se o ni podělím.

Mimochodem, mám na vás otázku – zajímají vás výsledky výzkumu? Tj. tyhle publikace jsem vymyslel v Pubmed? Protože možná nemá smysl se o nich zmiňovat. Nevím…