Antimykotická dieta aneb jak se zbavit parazitů

Share




Většina hub má ráda stejné prostředí. A přestože se v textu zaměřím na kvasinky, je na místě připomenout, že podobná dietní doporučení mohou platit pro většinu plísní, které parazitují na a v lidském těle. Základem úspěšné léčby by každopádně měla zůstat konzultace s lékařem. Dá vám také dietní doporučení (tedy jak by měla vypadat protiplísňová dieta). A i když je těžké k nim přistupovat zcela nekriticky (přeci jen doporučení jsou spíše doporučení založená na statistikách a žádný lidský organismus není statistický organismus), určitě stojí za to si je při sestavování každodenního jídelníčku pamatovat.

Co mají rádi kvasinkové houby?

V první řadě cukr. Ne nadarmo jsou lidé s cukrovkou také ohroženi rozvojem kvasinkových infekcí a dalších parazitů. Cukry, které tělo nevstřebá a dostanou se do tlustého střeva, poskytují potravu pro kvasinkové mycelium. A to znamená, že se příznaky onemocnění zhoršují. Kvasinky samozřejmě samy cukry nežerou (živí se látkami pocházejícími z tkání hostitele), ale přítomnost cukru jejich existenci podporuje, způsobuje jejich usazování v těle a zcela nekontrolovatelný růst.
V boji proti kvasinkové infekci je důležité dodržovat zdravou stravu s nízkým obsahem sacharidů. Aby nedocházelo k nadměrnému vyčerpání organismu (sacharidy jsou jedním z hlavních paliv), měly by být cukry nahrazeny alespoň částečně tuky.

Antifungální dieta – vysoký obsah bílkovin

Dobrým řešením je také vysokoproteinová dieta se spoustou zeleniny, případně zeleninová dieta s přidanými tuky a bílkovinami. Ovoce se rozhodně nedoporučuje, protože obsahuje příliš mnoho lehce stravitelných jednoduchých cukrů.

Alkohol a stimulanty

Houby nemají rády stimulanty a alkohol, ale nesnáší je ani naše tělo. Chceme-li jí zajistit optimální podmínky pro fungování a dobré podmínky pro boj s kvasinkami, především jí nesmíme ublížit, tedy vyhýbat se vysoce zpracovaným potravinám a toxinům. Klíčovým orgánem z hlediska imunity a míry znečištění organismu škodlivými látkami jsou játra – je třeba dbát i na dietu zaměřenou na boj proti všem druhům parazitů.

Jak pomoci svému tělu v boji s kvasinkami?

Tím, že jí, co potřebuje (s tím, jak jsem již zmínil, omezením množství zkonzumovaných sacharidů). Vyplatí se sáhnout po doplňcích posilujících imunitní systém a probiotických produktech, které stabilizací střevní mikroflóry imunitu i zvýší.