Které tuky byste měli používat ve své stravě a kuchyni?

Share




Tuk je nositelem chuti a má v kuchyni své stálé místo. Stojí za to zajistit, aby tuky byly ve stravě neustále přítomny. A jak je vybrat?

Tuky používané při vaření jsou oleje, margarín, máslo a sádlo. Podle dietetických doporučení by zdravá strava měla poskytovat především tuky obsahující zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny, obsažené v olejích a margarínech.

Roztíratelné tuky

Při přípravě pomazánkového sendviče se vyplatí použít měkký hrnkový margarín. Při jeho výběru si určitě přečtěte etiketu a vyberte si tu s nejnižším obsahem nasycených mastných kyselin, které mají aterogenní účinky. Zdravá strava pro lidi s vysokým cholesterolem by měla obsahovat i rostlinné steroly, které jsou obohaceny o některé margaríny.

Máslo a sádlo se v rámci prevence kardiovaskulárních onemocnění nedoporučuje natírat na chleba pro vysoký obsah nasycených tuků.

Tuky na smažení

Rostlinné oleje jsou skvělé do vysokých teplot, ale pouze ty s vysokým obsahem mononenasycených mastných kyselin a odolností vůči vysokým teplotám, tzv. bod tání nad 200 stupňů. Takové vlastnosti prokazuje řepkový olej, rafinovaný olivový olej, rýžový olej, arašídový olej a olej z hroznových jader. Vybírejte oleje rafinované (lisované za tepla), protože za studena lisované mají mnohem nižší odolnost vůči vysokým teplotám.

Ke krátkodobému smažení se často používá máslo, přepuštěné máslo nebo sádlo. Nejsou však nejlepší volbou, protože jsou zdrojem nasycených mastných kyselin a cholesterolu, které nepříznivě ovlivňují metabolismus lipidů v těle.

Tuky do salátů

Všechny druhy olejů, zvláště pak za studena lisované, lze použít jako přísadu do salátů i jako základ dipů. Obsahují přírodní antioxidanty, vitamín E a nezměněné mastné kyseliny. S olejem lze také zacházet jako s kořením nebo příchutí, protože jejich chuť se liší v závislosti na primární surovině. Oleje používané v syrovém stavu jsou vynikajícím zdrojem zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin, především z rodin omega 3 a 6.

Cukrářské tuky

Pro přípravu sladkých dobrot doporučujeme kvalitní měkký margarín v kelímku nebo kostce, který je cenným zdrojem doporučených nenasycených tuků. Lidé s vysokou hladinou cholesterolu mohou používat margarín se steroly, které ani při pečení neztrácejí své vlastnosti.