Neustálá únava nohou – příčiny a léky na těžkost, křečové žíly a křečové žíly

Share




Neustálá únava a tíha v nohách je hrozný pocit. Myslím, že asi neexistuje žena, která by to dříve nebo později nezažila. Pokud vím, muži si na tento problém stěžují méně, proto mi dovolte, abych to adresoval hlavně ženám.

Těžkost a neustálá únava nohou – příznaky

Těžkost v nohách ano. Máte pak pocit, jako byste místo nohou měli několik desítek kilo. Nedokážete si je odpočinout, ani když si lehnete nebo sednete. Někdy pomůže ležet se zvednutýma nohama, ale ne vždy, protože pak zažijete značné nepohodlí. Na jednu stranu máte pocit, že je těžké hýbat nohama, na druhou stranu máte nutkání jimi hýbat, abyste zmírnili nepohodlí.

odkud to pochází? Upřímně, nevím odkud. Protože například v mém případě jde o dočasný problém. V létě často pociťuji tuto únavu. Tento jev však pomine, takže zatím OK. Přesto jsem se rozhodl se o tom trochu dozvědět a hledat na to nějaké léky.

Ještě dodám, že těžké nohy neznamenají vždy riziko křečových žil, ale může to být první signál, že něco není v pořádku a mohou se objevit metličky nebo křečové žíly. Proto je lepší problém nepodceňovat, zvláště pokud trvá déle než nějaký tucet dní (pár týdnů).

V článku budu hovořit o důvodech tohoto stavu věcí a metodách (více či méně pokročilých) pro těžké nohy a křečové žíly.

Příčiny těžkých nohou (křečové žíly a pavoučí žíly)

Než se blíže podíváme na příčiny, je vhodné upozornit na to, že někteří z nás mají prostě genetický sklon ke vzniku křečových žil. Dědíme je po našich předcích a v takové situaci bychom se měli více snažit zabránit jejich vzniku. Ne vždy se to daří, bohužel. Proti přírodě se však bojovat dá.

Hlavní příčiny křečových žil

Křečové žíly jsou rozšířené, ztluštělé a mají charakteristický vrásčitý vzhled. Obvykle se objevují na nohou a chodidlech, mnohem častěji u žen než u mužů, i když tímto problémem trpí i muži.

Jejich důvody, kromě již zmíněných genetických dispozic, jsou:

  • stárnutí organismu,
  • hormonální změny, zejména během těhotenství (ale nejen) a zvýšený tlak dělohy na vnitřní orgány,
  • obezita,
  • provádění prací, které vyžadují dlouhé stání nebo sezení.

Všechny tyto faktory vedou, nebo spíše mohou vést ke ztrátě elasticity žilních stěn a oslabení chlopní. V takové situaci je krevní oběh výrazně oslaben a hromadí se v nohách a chodidlech. Tím se žíly „rozšíří“ a vzniknou křečové žíly. Prvotním příznakem může být samozřejmě únava nohou, další příznaky se objeví později.

Onemocnění periferních tepen

Je to vlastně druh kardiovaskulárního onemocnění. Je výsledkem hromadění tukových usazenin na stěnách tepen. To samozřejmě vede k zúžení jejich průsvitu, což se projeví mnohem slabší cirkulací (a horším prokrvením). Toto onemocnění může postihnout některý z tzv periferních tepnách, ale nejčastěji se objevuje v nohou nebo tam jsou její příznaky patrné nejrychleji.

A příznaky jsou únava a bolest nohou. Mohou také pociťovat křeče.

Hlavními příčinami tohoto onemocnění jsou vysoký cholesterol, kouření, hypertenze a vysoká hladina cukru v krvi. Všechny tyto faktory mohou zvýšit množství tuku ve stěnách vašich tepen. Navzdory tomu, jak se zdá, je toto onemocnění poměrně časté a lze mu snadno předejít zdravým životním stylem a zdravým stravováním.

Syndrom přetrénování

I když se problém týká především sportovci, ale i lidé, kteří vedou velmi aktivní životní styl může být také ohrožen tímto syndromem. Jedním z příznaků je pocit tíhy v nohou.

Problém nastává, když je tělo přetížené a nedokáže se po cvičení plně zregenerovat.

Stenóza bederní páteře a únava nohou

Je to druh degenerativního onemocnění což se projevuje nejen tíhou, ale také slabostí nebo necitlivostí nohou. Příčinou je tlak obratlů a plotének na páteřní kanál.

Kromě příčin typických pro onemocnění páteře (sedavý způsob života, nucená práce) se onemocnění může objevit v důsledku stárnutí organismu, v důsledku kouření (snížený krevní oběh) nebo v důsledku obezity.

Syndrom neklidných nohou

V poslední době se o tom mluví stále častěji. Jedná se o specifický neduh, který se projevuje jako druh úzkosti pociťovaný v dolních končetinách. Bolest, pulsace nebo specifické „plazení“ v nohách mají za následek neschopnost udržet je v jedné poloze. Osoba postižená syndromem neustále pohybuje nohama, aby snížila bolest a/nebo nepohodlí, které pociťuje. Je zajímavé, že příznaky se objevují pouze v klidu. Když se pohnou, zmizí a jsou nepostřehnutelné.

Přestože tento syndrom stále lépe poznáváme, stále se nám nepodařilo určit, co jej skutečně způsobuje. Vědci se domnívají, že za to mohou naše geny (nějaká genetická složka) a/nebo anomálie ve zpracování motorických signálů lidským mozkem.

Podařilo se také identifikovat rysy a faktory, jejichž existence zvyšuje riziko rozvoje syndromu. Patří mezi ně: závislost na tabáku a alkoholu, užívání některých léků, těhotenství, poškození nervů a fibromyalgie.

Těžké, neklidné nohy, křečové žíly – kdy hledat pomoc a kde?

Asi neexistuje člověk, který by čas od času nepocítil nepohodlí v nohách. Dokud problém přetrvává krátkou dobu, hledání pomoci je obecně zbytečné. Pokud však příznaky trvají déle nebo, ještě hůř, zesílí, je nejlepší vyhledat lékaře.

Vím, že lékařská pomoc může být problém, protože v rámci Národního zdravotního fondu se s tím moc počítat nedá, ale stojí za to to alespoň zkusit, abyste si nezhoršili pohodu a předešli dalšímu zhoršování příznaků.

Samozřejmě můžete použít různá domácí řešení. Řekl bych, že je to nutné, protože i přes získání případné lékařské pomoci určité změny (například v životosprávě) a Svépomocné jednání může výrazně pomoci. Pokud jsou dobře promyšlené a provedené moudře.

Domácí léky na těžké nohy, křečové žíly a křečové žíly

Na rozdíl od zdání můžete udělat hodně. Níže jsou uvedeny některé akce, které vám mohou přinést úlevu.

  • Pokud máte nadváhu nebo obezitu, zhubnete. Obezita způsobuje nejen tvorbu křečových žil, ale má za následek i hromadění tuku v cévách, což následně blokuje průtok krve a zintenzivňuje potíže.
  • přestat kouřit. Kouření není jen hrozbou, protože zvyšuje riziko mnoha onemocnění a dysfunkcí, které mají za následek tíhu nohou a další změny, které jsem zde zmínil.
  • Pokud intenzivně cvičíte, nezapomeňte na regeneraci. Nadměrné cvičení může mít negativní dopad na vaši pohodu a zdraví. Úplně stejně jako žádný pohyb.
  • Pravidelně, samozřejmě co nejvíce, a kdykoli máte příležitost, zvedněte nohy tak, aby byly o 20-40 cm výše než vaše srdce. To usnadňuje odtok krve nahromaděné v žilách. Vyplatí se také masírovat nohy. Každá masáž zlepšuje krevní oběh.
  • Speciální jsou také užitečné punčochové kalhoty a kompresní punčochy, nebo podkolenky. Tyto léčivé oděvy při správném nošení také zlepšují průtok krve v žilách.
  • Zmínil jsem nadměrnou fyzickou aktivitu, ale asi si uvědomujete, že její nedostatek nebo příliš málo má také velmi negativní dopad na prokrvení a stav vašich nohou. Pravidelné cvičení (i jen chůze) zlepší krevní oběh, zpevní tkáně, pomohou vám regulovat cholesterol a udržet si zdravou váhu nebo dokonce zhubnout.
  • Sáhněte po doplňky stravy zlepšující krevní oběh v dolních končetinách a posilující cévní stěny. Nejlépe takové, které fungují co nejkomplexněji a díky kterým získáte více výhod. Nejlepší volbou je momentálně Varicorin (více info zde). Brzy na to napíšu recenzi.

Článek jsem vycházel z informací, které jsem našel na specializovaných webech. Tyto informace jsem sbíral hlavně pro sebe a mně osobně to trochu pomohlo. Doufám, že i vám budou užitečné.

A tyto domácí prostředky se vyplatí implementovat! Alespoň některé z nich. Protože jsou opravdu užitečné.