Co dělat s mastnými vlasy?

Share




V zimě se vám vlasy mastí nošením čepic. V létě – z horka. Pot + kožní maz = mastné vlasy. Co dělat s touto věcí? Existuje nějaký způsob, jak kontrolovat mastnotu? Co funguje nejlépe a spolehlivě na mastné vlasy?

Pokud bojujete s mastnými vlasy, existuje několik věcí, které můžete udělat, abyste snížili přebytečný maz na pokožce hlavy a udrželi vlasy čisté a svěží. Níže uvádím některé z nich. Víceméně nespolehlivé způsoby, každý s komentářem na základě mých zkušeností. Možná jsou/budou vaše zkušenosti jiné, proto stojí za to tyto metody vyzkoušet. Proč? To, jestli se vám vlasy mastí nebo ne, je také individuální záležitost.

Obsah

  • Co dělat s mastnými vlasy?
    • Pravidelně si myjte vlasy

    • Použití šamponu proti lupům
    • Vyhýbání se horké vodě
    • Občasné dotyky (a česání!) vašich vlasů
    • Stylingové přípravky používejte s mírou
    • Vhodné pečující produkty
    • Zdravá dieta
    • Co dělat pro mastné vlasy, když nic z výše uvedeného nefunguje?

Co dělat s mastnými vlasy?

Přinejmenším některé z níže uvedených metod se vám mohou zdát kontroverzní. Ujišťuji vás však, že každý z nich stojí za vaši pozornost. Pokud přemýšlíte, co je na mastné vlasy nejlepší, vyzkoušejte je jeden po druhém. I když jeden z nich nepomůže, nemůže nijak ublížit.

Pravidelně si myjte vlasy

Pravidelné mytí vlasů je důležité, protože mytí pomáhá odstranit přebytečný maz a nečistoty z vlasů a vlasové pokožky. Můžete použít jemný šampon určený speciálně pro mastné vlasy. Vyvarujte se však příliš častému mytí vlasů, protože to může vést k vysušení pokožky hlavy a zvýšené produkci mazu.

A zde se nabízí otázka: jaká frekvence mytí hlavy je optimální? Na tuto otázku nemohu odpovědět s konkrétní frekvencí. Musíte to vyřešit sami. V první řadě dbám na to, abych zabránil slepování vlasů a shromažďování přebytečného mazu a nečistot na pokožce hlavy. Cítím, když si potřebuji umýt vlasy. Zajímavé je, že když použiji třeba lak na vlasy, vydrží mi vlasy o den déle.

Použití šamponu proti lupům

Šampon proti lupům je velmi dobrou volbou, protože většina šamponů tohoto typu obsahuje složky, které snižují tvorbu kožního mazu. Vyberte si šampon, který je jak proti lupům, tak proti mastnotě, abyste účinně čistili pokožku hlavy. Nemusí to být např. léčivý šampon (jako Nizoral). Nebylo by to ani lepší. Používejte šampon s dobrými pečujícími vlastnostmi. Podle mě se vyplatí vybrat takovou, která má co nejméně ingrediencí. Doporučuji např. šampony s kopřivou, která vlasy navíc posiluje.

Vyhýbání se horké vodě

Horká voda může stimulovat tvorbu kožního mazu, proto se doporučuje mýt si vlasy ve vlažné nebo studené vodě.

No, to je fakt. Sám jsem to otestoval. Opravdu, vlažná voda je pro vaše vlasy rozhodně nejlepší. A má velký vliv na stav vlasové pokožky. Vyplatí se také vysušit vlasy letním vzduchem. Nejlepší je nechat zaschnout, i když si samozřejmě uvědomuji, že ne vždy je to možné. Nechávám je přirozeně schnout co nejdéle, a když jsou téměř suché, rychle je zkrotím štětcem, samozřejmě pomocí fénu.

Občasné dotyky (a česání!) vašich vlasů

Nedotýkejte se často vlasů, protože to může rozšířit maz po vlasech a může přenést maz z vašich rukou do vlasů.

A to stoprocentně potvrzuji. Kdykoli jsem si vlasy přečesala rukama (hrála si s vlasy :-)) nebo je rozčesala příliš často kartáčem či hřebenem, vlasy rychleji ztrácely svěžest.

Stylingové přípravky používejte s mírou

Stylingové přípravky, jako jsou gely, laky, oleje atd. mohou vlasy mastit. Používejte je střídmě a vybírejte přípravky s lehkou konzistencí, které vlasy nezatěžují.

To by mělo být zřejmé. I když, jak už jsem psala dříve, při použití laku si občas udržím vlasy svěží o něco déle. Samozřejmě s mírou.

Vhodné pečující produkty

Výběr správných pečujících produktů: Vybírejte šampony, kondicionéry a další produkty vlasové péče, které jsou speciálně určeny pro mastné vlasy. Vyhněte se přípravkům s těžkou konzistencí nebo s obsahem olejů, které mohou vlasy nadměrně mastit.

Zdravá dieta

Udržování vyvážené stravy může ovlivnit zdraví vašich vlasů. Snažte se jíst zdravá, výživná jídla, bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty.

A to nejsou jen řeči. Mnohokrát jsem zjistil, že to, co jím, má silný dopad na mé vlasy. Například: kdykoli to přeženu se sladkostmi, mám okamžitě problém s mastnými vlasy a lupy. Všechna tučná jídla na mě působí podobně.

Co dělat pro mastné vlasy, když nic z výše uvedeného nefunguje?

Pokud mastné vlasy obzvlášť trápí nebo se i přes přijatá opatření nezlepšují, poraďte se s dermatologem, trichologem (co je trichologie se dozvíte zde) nebo alespoň s kadeřníkem. Někdy je potřeba vyhledat odbornou radu.