Polyfenoly spalují tuky a zlepšují regeneraci

Share




Polyfenoly jsou dobré na všechno. Od hubnutí po zlepšení funkce srdce, zvýšení tréninkové kapacity a zlepšení schopnosti regenerace. Jak je ale využít, abyste získali co nejvíce výhod? Odpovědi najdete v tomto článku. Odpovídáme na otázky nejen o tom, jak polyfenoly spalují tuky, ale také jak ovlivňují zdraví.

Polyfenoly – co to je?

Pokud čtete novinky ze světa dietetiky zdraví a krásy, najdete zmínky o polyfenolech téměř všude. Ale co vlastně jsou? Jak je využít k dosažení vlastních cílů?

Polyfenoly jsou všudypřítomné. Najdete je v zelené kávě, zeleném čaji, tmavých bobulích, cistu, kakau, zelené listové zelenině a některých kořeních.

Polyfenoly jsou známé především pro své protizánětlivé a antioxidační účinky. Díky tomu pomáhají v boji proti většině nemocí a zdravotních neduhů a zabraňují stárnutí. Polyfenoly jsou pro zdraví nesmírně důležité. Jsou také důležité pro krásu.

Klasifikace a definice

V chemickém a klasifikačním smyslu jsou polyfenoly skupinou látek, které se přirozeně vyskytují v produktech, které denně konzumujeme. Jsou seskupeny do podtříd na základě jejich přirozeného složení.

Pravděpodobně jste již slyšeli o některých podtřídách polyfenolů. Například lecitin a quercetin patří do skupiny flavonoidů, flavonoidy jsou pak skupinou látek obsahujících mimo jiné resveratrol – srdcu prospěšnou složku obsaženou v červeném víně.

Pokud jde o ovlivnění toho, jak fungujete, hlavní úlohou polyfenolů je jejich antioxidační účinek. V této oblasti polyfenoly dokonale fungují jako antioxidanty.

Musíte vědět, že veškerá aktivita, včetně intenzivního cvičení, způsobuje vážné poškození svalových buněk a vede ke zvýšení aktivity volných radikálů a jejich vstupu do oběhového systému. Pokud je ponecháte bez kontroly, jejich vysoce aktivní molekuly mohou způsobit vážné poškození buněk a tkání vašeho těla.

Antioxidanty obsažené v polyfenolech neutralizují volné radikály a přeměňují je na stabilnější molekuly. Proto mohou doplňky s těmito extrémně užitečnými složkami snížit oxidační poškození, snížit celkové poškození a přispět k lepší regeneraci těla.

Vyrovnávání poškození a regenerace

Svaly trpí během cvičení dvěma typy zranění. Především k poškození dochází v důsledku stresu působícího na svalová vlákna během pohybu, např. cvičení s odporem.

V důsledku poškození způsobeného během tréninku uvolňují svalová vlákna volné radikály, které poškozují okolní tkáně, a to i ty, které nebyly primárně poškozeny. Toto je druhá škoda, kterou jsem zmínil dříve.

I když se sekundární poškození může na první pohled zdát trochu děsivé, ve skutečnosti slouží svalovému růstu, protože nic takového jako adaptace bez stresu neexistuje. Klíčem k úspěchu, například při budování hmoty, může být vyrovnání ztrát a regenerace.

Polyfenoly a regenerace – výzkum

Studie ukázaly, že suplementace specifickými typy polyfenolů může zlepšit antioxidační kapacitu těla. To vede ke zvýšení pevnosti a odolnosti vůči zvýšenému oxidačnímu stresu. A i když tento jev nemusí nutně znamenat lepší tělesnou výkonnost nebo lepší tréninkový výkon, rozhodně má pozitivní vliv na kvalitu a rychlost regenerace.

Co to v praxi znamená?

V praxi to může znamenat, že když se například nacházíte v životní fázi, kdy jste zvláště náchylní k oxidativnímu stresu (např. v zápalu tréninku), nemusíte být schopni odpočívat a regenerovat. V této situaci může suplementace polyfenolem snížit poškození a možný zánět a pomoci vašemu tělu připravit se na nadcházející úsilí, například na další trénink nebo jinou soutěž.

Polyfenoly a stavba těla

Některé závěry výzkumu naznačují, že polyfenoly mají velmi pozitivní vliv na složení těla. Jde zde o snížení množství tukové tkáně. Katechiny jsou v této oblasti zvláště účinné a jsou v tomto ohledu nejdůkladněji testovány.

Katechiny jsou polyfenolické sloučeniny, které se nacházejí v čajích, zejména v zeleném čaji, a v tmavě zbarveném ovoci, jako jsou bobule, třešně nebo maliny. Jsou také přítomny v nepražených kávových zrnech, v kakau a ve známém přírodním spalovači tuků, jako je garcinia cambodia.

Obsahují jak čerstvé produkty, tak suplementy, které mohou díky intenzivnímu používání ovocných slupek a standardizaci na přítomnost katechinů obsahovat ještě více katechinů.

Jak fungují katechiny?

Primární funkcí katechinů v lidském těle je zachycující enzym zvaný katechol-O-methyltransferáza. Tento enzym je z velké části zodpovědný za rozklad norepinefrinu (noradrenalinu). Norepinefrin, také nazývaný norepinefrin, je hormon a neurotransmiter.

V těle plní mnoho rolí, ale to, co nás v tuto chvíli zajímá nejvíce, je fakt, že norepinefrin je zodpovědný mimo jiné za ukládání tuku.

Vztah je následující: pokud je v těle norepinefrin, spalujeme při cvičení více tukové tkáně. A naopak – při nedostatku norepinefrinu čerpáme energii ze sacharidů a těch energetických složek, které jsou aktuálně k dispozici spíše než uložené jako tuková tkáň.

To neznamená nic menšího, než že katechiny usnadňují spalování tuků!

Kolik polyfenolů byste měli jíst?

Jedna studie ukazuje, že i 90 mg katechinů konzumovaných spolu s malým množstvím kofeinu (asi 50 mg) výrazně zvyšuje energetický výdej.

Navíc bylo prokázáno, že katechiny zvyšují rychlost oxidace tuků také bez ohledu na příjem kofeinu. Pokud jste tedy například citliví na kofein, vybírejte samotné katechiny, ale pokud chcete maximalizovat účinky, používejte polyfenoly v kombinaci s kofeinem.

Zde nejlépe poslouží zelená káva, která obsahuje katechiny i kofein >> podívejte se např. na Green Coffee 5K s mega dávkou polyfenolů, standardizovaných na přítomnost kyseliny chlorogenové a obsah kofeinu.

Potraviny nebo doplňky?

Teoreticky jsou oba stejně dobré. Zejména proto, že existuje spousta potravin, ovoce a čajů, které obsahují katechiny a polyfenoly jako takové. V případě potravinářských produktů je však obtížné maximalizovat účinky, například proto, že abyste mohli jíst správné množství polyfenolů, museli byste jíst správné množství těchto produktů. A to může znamenat potřebu pravidelně se cpát jídlem.

Použití doplňků může být mnohem pohodlnější, zejména proto, že v mnoha případech jsou standardizovány na přítomnost účinných látek.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17557985 a související články