Jak poznám, že mám nízký testosteron?

Share




Testosteron je hormon produkovaný lidským tělem. Vyrábějí ho muži i ženy. Je to však typicky mužský hormon, protože dává tělu sexuální charakteristiky a určuje obecně chápanou mužnost. Nedostatky tohoto hormonu mohou způsobit vážné problémy s pohodou a zdravím. Zajímá vás, jak poznat, že máte nízkou hladinu testosteronu? Odpověď byste měli najít zde.

Co ovlivňuje testosteron?

Většina mužů jistě ví, že to ovlivňuje sexualitu. Je to hormon produkovaný varlaty, zodpovědný za mužský vzhled a sexuální touhu. Testosteron také stimuluje produkci spermií a v jistém smyslu určuje plodnost. Navíc díky němu mají muži větší svalovou hmotu a pevné kosti. Ve skutečnosti testosteron také ovlivňuje vaši celkovou pohodu.

Normální hladina testosteronu

Normální hladina testosteronu byla stanovena na 300 ng/dl, přičemž 300 – 1000 ng/dl se považuje za normální.

Hladinu testosteronu lze zkontrolovat během krevního testu.

Hladina testosteronu závisí na věku a fyzické kondici (zdraví). Jak tělo stárne, testosteron také klesá, ale drastické poklesy, které nesouvisejí se stárnutím, by měly být alarmující. Jaké příznaky mohou naznačovat takový pokles?

Snížená potence

Testosteron je druh paliva, které pohání mužskou sexualitu. A je zodpovědný za sexuální touhu (potenci, libido) u mužů. Vzhledem k tomu, že hladiny testosteronu s věkem klesají, s věkem klesá i potence. Je to přirozený jev. Pokud však zaznamenáte neočekávaný pokles libida bez ohledu na věk, vězte, že se může jednat o příznak poklesu hladiny testosteronu.

Problémy s erekcí

Testosteron je také zodpovědný za schopnost dosáhnout a udržet erekci. Nevyvolává ho jako hormon sám o sobě, ale stimuluje receptory v mozku a zvyšuje produkci oxidu dusnatého – sloučeniny, která je klíčová pro spuštění celé řady chemických reakcí, které vedou k erekci. proto (mimochodem) nejlepší pilulky na potenci obsahují sloučeniny, které zvyšují hladinu této látky v mužském těle.

Když jsou hladiny testosteronu příliš nízké, kvalita erekce se vážně zhorší. Spontánní erekce, například během spánku, může také zmizet.

Musíte však vědět, že testosteron je pouze jedním z mnoha faktorů určujících schopnost dosáhnout, udržet a kvalitu erekce. Zvýšení hladiny testosteronu proto nemusí vždy vést ke zlepšení v této oblasti.

Snížená produkce spermií

Spermie je jakýmsi přenašečem spermatu, a přestože její množství teoreticky neovlivňuje plodnost (i jedna spermie v preejakulátu může oplodnit vajíčko), ve skutečnosti určuje kvalitu semene. Množství ejakulátu během ejakulace může také ovlivnit intenzitu orgasmů.

Ztráta vlasů

Běžně se říká, že plešatí muži mají vysokou hladinu testosteronu a tento hormon je u mužů často spojován s vypadáváním vlasů. Což je chyba (psal jsem o tom zde). Příliš nízké hladiny testosteronu mohou mít za následek mužskou plešatost. Navíc nedostatek testosteronu může také způsobit vypadávání vlasů na obličeji a vypadávání vlasů na těle.

Únava

Únava, nízká hladina energie – i ty mohou naznačovat snížení hladiny testosteronu. Tyto příznaky by měly být alarmující, pokud je pociťujete, i když máte dostatek spánku a teoreticky byste měli být odpočatí.

Pokud jste aktivní člověk, může být pokles efektivity tréninku alarmující.

Ztráta svalové hmoty

Testosteron je anabolický hormon. Hraje hlavní roli v procesu tvorby svalové hmoty a díky ní mají muži více svalů než ženy. Navíc je zde zajímavý vztah – fyzická aktivita zvyšuje hladinu testosteronu a silové cviky jsou v tomto oboru nejúčinnější, na druhou stranu – testosteron zvyšuje efektivitu cviků a má nejlepší vliv na účinky silových cviků .

Ztráta kostí

Testosteron je také zodpovědný za silné a pevné kosti. A přestože ženy jsou ohroženy osteoporózou, mohou se rozvinout i muži s nízkou hladinou tohoto nejdůležitějšího hormonu.

Pokud jsou vaše kosti křehké, mějte obavy o hladinu testosteronu.

Zvýšený tělesný tuk

Testosteron je hormon, který chrání muže před nadměrným tělesným tukem. Pokud se nepřejídáte a snažíte se žít zdravě, ale přesto přibíráte, může za to nízká hladina tohoto hormonu.

Alarmující jsou zejména příznaky hraničící s gynekomastií nebo gynekomastií samotnou, tedy fenoménem nadměrného zvětšení prsou u mužů.

Změny nálady

Výzkumy ukazují, že muži se sníženou hladinou testosteronu mají větší pravděpodobnost deprese, podrážděnosti a rozptýlení. Trpí také změnami nálad. Je to důsledek toho, že testosteron ovlivňuje celou mužskou fyziologii, a přestože není přímo zodpovědný za náladu, nepřímo na ni působí velmi intenzivně.

Jak zkontrolovat hladinu testosteronu?

Pokud pozorujete některý z výše uvedených příznaků, nemusí to nutně znamenat, že máte nízkou hladinu testosteronu. Tyto příznaky mohou mít mnoho příčin. Pokud však máte důvody k obavám z testosteronu, nechte si jej zkontrolovat. Zajděte k lékaři a požádejte o doporučení, budete si tak jistí svým podezřením nebo je rychle rozptýlíte.

Jak zvýšit hladinu testosteronu?

Existuje několik způsobů, jak to udělat. V odůvodněných případech může lékař jednoduše předepsat hormonální terapii. Nejčastěji však stačí malé změny životního stylu.

O tom, O tom, jak přirozeně zvýšit hladinu testosteronu, jsem psal v tomto článku – přečtěte si ho.