Efektivní způsob, jak se vypořádat s PMS – objevte jich až 5!

Share




Pokud jste zde, pravděpodobně patříte mezi 75 % žen, které trpí PMS. Je to nepříjemný a obtěžující stav, ale dá se s ním vypořádat. A jak! Použijte alespoň dvě z následujících metod a vaše premenstruační nálady zmizí.

Je to opravdu PMS?

Proměnlivé nálady, podrážděnost, blues, nervozita, špatná cirkulace tekutin v těle, citlivost prsou, chutě na sladké, bolesti hlavy a problémy se spánkem – to jsou typické příznaky PMS. Nemusí se všechny vyskytovat ve stejnou dobu, ale pokud alespoň některé z nich zpozorujete před menstruací, znamená to, že patříte k ženám, které tímto stavem trpí.

Důležité: až 20 % všech žen trpících PMS může mít tak závažné příznaky tohoto syndromu, že se kvalifikují jako premenstruační dysforická porucha. Tento silnější PMS je tak nepříjemný, že vám nedovolí normálně fungovat. Velké procento žen se v této době dokonce musí vzdát veškeré aktivity.

Musím to mít a odkud to pochází?

Zda máte PMS a do jaké míry, záleží na vašich hormonech. A i když si možná myslíte, že v této situaci by se tento stav měl léčit léky, ve skutečnosti hodně záleží na tom, jak jíte a žijete. Navíc, i když změny ve vaší stravě nebo životním stylu nevedou k uspokojivému zlepšení, nemusíte užívat hormonální léky. Hormonální léky mají velmi silný vliv na tělo. Mnohem lepší je užívat bylinky nebo bylinné doplňky, jako je hit posledních měsíců >>> Femin Plus.

Než probereme konkrétní způsoby, jak se vypořádat s PMS, seznamte se s příběhem člověka, který trpěl PMDD (nejtěžší typ). Příběh vypráví jeden z lékařů na svých stránkách (Dr. Mark Hyman). A dokonale ilustruje příznaky PMS, jejich korelaci s příčinami a metodami boje proti tomuto stavu.

Léčba PMS bez léků – příběh ze skutečného života

Tato sedmatřicetiletá žena přišla k lékaři po mnoha letech téměř permanentního utrpení v důsledku těžkého a přetrvávajícího PMS. Tato žena nebyla schopna normálně fungovat téměř tři týdny každý měsíc. Žena trpěla řadou příznaků, včetně:

  • těžká špatná nálada hraničící s depresí,
  • únava a podrážděnost, nervozita,
  • artralgie,
  • velmi silné menstruační krvácení,
  • nespavost,
  • nekontrolovatelné touhy po jídle, které během několika let vedly k obezitě.

Její průměrná strava zahrnovala hotové, zpracované potraviny, jednoduché cukry (sladkosti) a větší než doporučené množství mléčných výrobků.

Není divu, že to mělo za následek úplné narušení hormonální rovnováhy.

Co této ženě pomohlo? Již po měsíci došlo k dramatickému zlepšení díky kompletní změně jídelníčku, několika užitečným bylinkám a zvýšené fyzické aktivitě.

Co přesně způsobuje a zesiluje PMS?

PMS je důsledkem hormonální nerovnováhy. Špatná či spíše nesprávná rovnováha v tomto případě znamená nadbytek estrogenu a nedostatek progesteronu, ať už v absolutním nebo relativním množství. První situace nastává, když se množství těchto hormonů odchyluje od normy, druhá situace nastává, když je hladina estrogenu v poměru k hladině progesteronu příliš vysoká, i když je každý z nich individuálně v rámci přijaté normy.

Příčiny hormonální nerovnováhy

Nejčastěji dochází k dysregulaci těla pod vlivem našeho životního stylu. Na vině je strava, malá fyzická aktivita a faktory prostředí.

Zde jsou:

  • Strava je prvek, který lze nejsnáze změnit. A rychlá a dramatická změna vede k rychlému a dramatickému zlepšení. PMS způsobují a zhoršují produkty bohaté na cukr, stimulanty včetně alkoholu a přebytečné kávy, mléčné výrobky a maso kontaminované používáním hormonů během chovu. Při dietě se také vyplatí nezapomínat na péči o střevní flóru.
  • Mezi faktory prostředí patří především stres, který také narušuje hormonální rovnováhu a všudypřítomné znečištění. V druhém případě nejde jen o to, že tělo zamořené toxiny nepracuje plně efektivně, ale především o to, že mnoho toxinů přítomných v prostředí jsou sloučeniny podobné estrogenu. V důsledku toho dochází k rychlému a intenzivnímu narušení hormonální rovnováhy.
  • Pohybová aktivita určuje kondici nejen svalů, ale celého těla jako takového. Tedy ovlivňuje (a jak!) ovlivňuje hormonální rovnováhu. V důsledku nedostatku pohybu (ale i jeho nadbytku) může dojít k narušení hormonální rovnováhy, podobně jako vlivem dalších výše zmíněných faktorů.

Jak si snadno dokážete představit, každý z těchto faktorů lze ovlivnit, respektive změnou stravy, snížením dopadu znečištění a zvýšením (nejčastěji) fyzické aktivity.

5 snadných způsobů, jak se zbavit a/nebo zmírnit PMS

Pět výše zmíněných způsobů pokrývá aktivity ve všech těchto oblastech. Tyto metody jsou bohužel složité, proto je uvedu v bodech a podbodech.

První způsob, jak se vypořádat s PMS, je očistit svůj jídelníček

Zde je to, co byste v tomto ohledu měli udělat:

  • Přestaňte jíst rafinované cukry, mouku a obecně vysoce zpracované potraviny.
  • Vylučte, nebo alespoň výrazně snižte množství konzumovaných stimulantů, zejména kávy a alkoholu.
  • Stabilizujte hladinu cukru v krvi tím, že do svého jídelníčku zařadíte potraviny bohaté na bílkoviny, zvýšíte příjem vajec a rostlinných potravin s vysokým obsahem bílkovin než masa nebo mléčných výrobků. Snídaně je obzvláště důležitá, takže se ujistěte, že si během tohoto jídla zajistíte správné množství bílkovin.
  • Jezte pravidelně, nejlépe 4x až 5x denně. Nezapomeňte také sníst poslední jídlo nejpozději 3 hodiny před spaním.
  • Radikálně omezte nebo dokonce odstraňte oblíbené alergeny, jako jsou mléčné výrobky a lepek ze svého jídelníčku.
  • Zvyšte příjem vlákniny. Zelenina je obzvláště cenným zdrojem vlákniny, ale nezapomeňte také na ovoce, ořechy a obiloviny. Ujistěte se, že každý den snězte alespoň dvě polévkové lžíce lněného semínka (lze jej rozemlít a přidat do nějakého jídla nebo pití). Lněné semínko je skvělý regulátor hormonů a má také velmi dobrý vliv na trávení.
  • Dbejte na správný přísun mastných kyselin omega 3. V dnešní době jíme rozhodně nedostatečné množství. Nejlepším zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou tučné ryby, které jsou také dobrým zdrojem zdravých bílkovin.
  • Snažte se vybírat nejen zdravé potraviny, ale dokonce i tzv biopotraviny, tedy bez jakékoli kontaminace (hnojiva, přípravky na ochranu rostlin, hormony a antibiotika).

Druhý způsob, jak se vypořádat s PMS – doplňky stravy

Možná stojí za to si nejprve položit otázku, zda jsou doplňky opravdu nutné, protože většina z nich obsahuje látky, které najdeme v potravinách, koření nebo bylinkách.

V tomto případě bohužel ano, protože jelikož jsou neduhy tak intenzivní, léčba vyžaduje masivní a intenzivní nápor a není možné zajistit si tolik účinných látek, kolik je třeba, prostřednictvím potravy. Jednoduše řečeno, nikdo nemůže jíst tolik.

Dr. Hyman (http://drhyman.com) doporučuje užívat následující doplňky:

  • citrát hořečnatý
  • vitamín B6
  • vitamín B12
  • pupalkový olej
  • nenasycené omega 3 mastné kyseliny
  • taurin
  • multivitamíny.

Kromě toho stojí za to pamatovat na konzumaci lněného oleje a do léčby zařadit bylinky a bylinky, které ovlivňují ženskou hormonální rovnováhu díky obsahu isoflavonů a sterolů. Zde se budou hodit níže uvedené bylinky nebo bylinné směsi pro ženy obsahující některou z těchto bylinek

Podívejte se, jak fungují a kde je můžete koupit:

  • >>> červený jetel
  • >>> kudzu
  • >>> dong quai
  • >>> ovoce cuketa.

Je také nutné udržovat dobrou hladinu a kondici probiotických bakterií, proto se doporučuje probiotika užívat pravidelně.

Třetí způsob, jak se vypořádat s PMS – fyzická aktivita

Fyzická aktivita způsobuje, že tělo funguje efektivněji na všech úrovních. Díky cvičení se uvolňují nejen hormony štěstí, ale reguluje se celá hormonální rovnováha.

Proto je důležité cvičit pravidelně alespoň 4x týdně.

Čtvrtým způsobem, jak se vypořádat s PMS, je odstranit stres

To se může zdát nejtěžší, ale dokud s tím nezačnete něco dělat, neuvědomíte si, že eliminovat stres je možné. Jsem si jistý, že když se budeš víc snažit, snáze se s tím vypořádáš.

co přesně dělat? Začněte cvičit jógu, naučte se uklidňující a meditační techniky.

Pátý způsob, jak se vypořádat s PMS – alternativní terapie

Zřejmě mohou pomoci i oni. Nejvíce se doporučuje akupunktura a homeopatická léčba, i když osobně bych byl v tom druhém případě skeptický.

Stojí za to bojovat za sebe, zejména proto, že taková obecná terapie by neměla stát mnoho. Ano, musíte do tohoto boje vynaložit velké úsilí a prokázat vytrvalost, ale pohoda je k nezaplacení, že? Takže to opravdu stojí za to.