Popcorn – vlastnosti nejen pro hubnutí

Share




Popcorn smažený na hodně tuku, s máslem, karamelem, kečupem a velkým množstvím soli je rozhodně nezdravý. Bez těchto přísad má však popcorn dokonce zdraví prospěšné vlastnosti. Stává se svačinkou, kterou mohou volně jíst i lidé, kterým záleží na své postavě a snaží se zhubnout.

Mezi zdraví prospěšné vlastnosti popcornu patří: schopnost regulovat hladinu cukru v krvi, vliv na hladinu cholesterolu, vliv na funkci střev, ochrana před osteoporózou, zpomalení procesu stárnutí a podpora hubnutí.

Než si vlastnosti popcornu podrobně probereme, myslím, že stojí za to se s ním samotným seznámit.

Obsah

  1. Co je to popcorn?
    1. Je popcorn zdravý – obecné vlastnosti
      1. Zlepšené trávení
        1. Popcorn a hladina cholesterolu
          1. Kontrola krevního cukru
            1. Dobré i pro diabetiky
              1. Antioxidační vlastnosti popcornu
                1. Zdraví v polyfenolech
                  1. Popcorn má přísně hubnoucí vlastnosti
                    1. souhrn

                      Co je to popcorn?

                      Popcorn je skupina odrůd kukuřice, které mají tvrdý endosperm, nazývaný také endosperm. Toto je část zrna, která se vejde do slupky semen a poskytuje zásobu živin pro rostlinu, která ze zrna vyroste.

                      Charakteristická tvrdost endospermu (strouha) způsobuje, že kukuřičné zrno při zahřívání praská a vytváří ono charakteristické křupavé něco známého jako popcorn.

                      Název „popcorn“, což je anglický název, by se dal přeložit doslova jako “praskání kukuřice”protože anglické slovo popping znamená mimo jiné praskání nebo praskání.

                      A přesně tak se toto zrnko kukuřice chová. Při zahřátí praskne a vyjde to, co je v něm nejlepší a co má mnoho lidí rádo.

                      Je popcorn zdravý – obecné vlastnosti

                      Zrna popcornu byla nalezena v mnoha vykopávkách. Bylo zjištěno, že před více než 6 000 lety mohlo lidstvo znát popcorn jako pukající kukuřici. To je velmi možné, protože tento druh kukuřice je prostě potřeba zahřát, aby praskl. Nemusíte používat ani žádný olej nebo jiný tuk.

                      Jako každé jiné obilí je i popcorn zdravý. Obsahuje spoustu bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů a velmi cenné polyfenoly. Při zahřátí po prasknutí neztrácí své zdravotní vlastnosti, za předpokladu, že k ohřevu nepoužijeme tuk – není to vůbec nutné. Další podmínkou pro zachování zdravotních vlastností popcornu je upustit od nalévání másla, karamelu, kečupu a soli.

                      A teď je čas na specifika. To jsou zeštíhlující vlastnosti popcornu.

                      Zlepšené trávení

                      Popcorn i když je prasklý, je to celé zrno. To znamená, že má všechny vlastnosti a prvky, které celozrnné produkty obsahují. Stručně řečeno, praskaný popcorn se skládá z endospermu, klíčků a otrub. Pokud ano, obsahuje veškerou vlákninu z otrub, všechny minerály a vitamíny, včetně vitamínů B a vitamínu E.

                      Všechny tyto ingredience jsou důležité pro zdraví a co se týče trávení, tak nejdůležitější je samozřejmě vláknina. Vláknina umožňuje, aby střeva pracovala efektivněji. Jejich pohyby usnadňují vytlačování zbytků potravy, protože vlákna vlákniny stimulují hladké svalstvo střev, což stimuluje jejich práci. Jak snadno uhodnete, popcorn vám může pomoci zmírnit zácpu.

                      Popcorn a hladina cholesterolu

                      Jako celé zrno má popcorn následující vlastnosti: snížení hladiny špatného cholesterolu. Vláknina totiž do určité míry váže částice cholesterolu, takže se neusazují na stěnách cév. Díky tomu krev efektivněji cirkuluje po celém těle. Popcorn tak chrání před nejčastějšími kardiovaskulárními chorobami. Samozřejmě za předpokladu, že to jíte bez tuku.

                      Kontrola krevního cukru

                      To je další, třetí úkol vlákniny. Má schopnost vázat cukry ve střevech, takže i když budete jíst jednoduché sacharidy, ne všechny cukry skončí v krvi. Tento stabilizuje hladinu glukózy v těle. Popcorn chrání před vznikem další civilizační choroby – cukrovky 2. typu.

                      Dobré i pro diabetiky

                      Zde je na místě zmínit, že popcorn nejen chrání před vznikem cukrovky, ale je i dobrou svačinkou pro diabetiky, protože nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Můžete ho tedy jíst bez obav z cukru.

                      To vše samozřejmě za předpokladu, že se popcorn nepodává s karamelem – popcornové přídavky, byť nepochybně zlepšují chuť, mohou vše zkazit.

                      Antioxidační vlastnosti popcornu

                      Byly objeveny relativně nedávno. Pravděpodobně proto, že v poslední době nikdo nikdy nepřemýšlel o vlastnostech popcornu popcornu bez jakýchkoli přísad. Mezitím se ukázalo, že slupka popcornu obsahuje spoustu polyfenolových sloučenin s neuvěřitelným antioxidačním potenciálem. Tento potenciál dělá z polyfenolů jednu z nejúčinnějších sloučenin proti rakovině a stárnutí.

                      Popcorn tedy může být skvělým ochranným štítem před škodlivými účinky volných radikálů.

                      V jednom z článků na toto téma, už si bohužel nepamatuji kde, bylo dokonce uvedeno, že antioxidační potenciál popcornu je větší než antioxidační potenciál celé denní dávky ovoce a zeleniny. S tímto tvrzením bych zacházel velmi opatrně, ale přesto ho antioxidační vlastnosti popcornu řadí velmi vysoko na seznam produktů s vysokým antioxidačním potenciálem.

                      Zdraví v polyfenolech

                      Zde se na chvíli zastavím, protože stojí za zmínku, že polyfenoly jsou velmi zdravé. Mají tak komplexní dopad na zdraví, že nemohou chybět v našem jídelníčku.

                      Polyfenoly, nejen ty z popcornu, ale samozřejmě i ony, velmi dobře působí na oběhový systém, nervový systém a žlázy. Jedním slovem, praskání kukuřice může mít obrovský pozitivní dopad na naše celkové zdraví.

                      Popcorn má přísně hubnoucí vlastnosti

                      Na rozdíl od zdání, popcorn není svačinka na výkrm. Jedna sklenice popcornu má asi 30 kcal. Jedna sklenice váží přibližně 8 g.

                      Ve 100 gramech beztučného popcornu je přibližně 380 kcal.

                      Stejné množství popcornu s tukem obsahuje 500 kcal a 100 g bramborových lupínků asi 540 kcal.

                      Tyto údaje jsem spočítal na webu KalkulatorKalorii.net.

                      Jak je vidět, pojídáním popcornu nepřiberete a chuť na svačinu snadno ukojíte.

                      souhrn

                      Popcorn není tak nezdravý, jak jsme si zvyklí myslet. Naopak. Působí na tělo docela blahodárně. Tento vliv zachováme za předpokladu, že popcorn nepražíme na tuku, neposypeme ho cukrem ani nepolijeme karamelem či máslem a nakonec nepřisolíme.

                      Je také lepší se vyhnout hotovému popcornu, který lze zakoupit v obchodech a popcornu připravenému na ohřev v mikrovlnné troubě. Tyto produkty již mohou obsahovat tuky a další zdraví škodlivé látky, například konzervanty.