Čaje na hubnutí, které omlazují – stojí za to je znát!

Share




Většina lidí už asi slyšela, že čaje jsou zdravé. Zdravotní vlastnosti čaje jsou nejčastěji diskutovány na příkladu zeleného čaje. Jak ale ukazují výzkumy, nejen zelený čaj ovlivňuje zdraví a krásu. Jedna taková studie dokonce dospěla k závěru, že denní dávka čaje cca 750 ml dokáže oddálit biologické stárnutí organismu minimálně o několik let ve srovnání s našimi vrstevníky, kteří čaj nemají rádi. Tento účinek mají všechny druhy čaje, protože každý z nich obsahuje (v principu) stejné sloučeniny. I když se samozřejmě čaje v detailech liší, pokud jde o složení jednotlivých druhů. Dobře, s čím nám tedy může čaj pomoci a jak přesně jednotlivé druhy čajů fungují? Co jsou čaje na hubnutí?

Zelený čaj

Zelený čaj má především silné ochranné vlastnosti. Je známý tím, že je velmi silným antioxidantem, ale nálev z lístků zeleného čaje má také antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Posledně jmenovaný účinek dokazuje zejména epigalokatechin galát obsažený v zeleném čaji. Přestože výzkum této sloučeniny stále probíhá, řada již provedených experimentů nám umožňuje dospět k závěru, že se jedná o látku se silným protirakovinným účinkem a zvláště příznivě působí na ženský organismus.

Vzhledem k tomu, že zelený čaj obsahuje hodně fytohormonů (konkrétně fytoestrogenů), měli by být muži při jeho konzumaci opatrní, ale střídmé množství tohoto nálevu téměř jistě nikomu neublíží.

Čaje na hubnutí – červený čaj

Červený čaj je ceněný pro své hubnoucí vlastnosti, ale upřímně, při jeho pití nemůžete počítat s tím, že zhubnete jen proto, že pijete čaj. Červený čaj skutečně zlepšuje látkovou výměnu, je také silným antioxidantem a navíc působí na organismus očistně (je výborným lékem mimo jiné na kocovinu), ale jeho hubnoucí účinek je spíše mírný a hubnoucí účinek tzv. podobný je zelený čaj, který se také vyplatí užívat při hubnutí, protože mírně zlepšuje metabolismus.

Bílý čaj

Skutečnou zdravotní senzací je bílý čaj. Zřejmě jde o nejlepší a nejzdravější nálev svého druhu. Výzkumy ukazují, že bílý čaj brzdí proces stárnutí mnohem lépe než jiné druhy čaje. Zlepšuje metabolismus, zvyšuje hladinu energie a celkově zvyšuje naši vitalitu. A je to silný antioxidant a může nám pomoci zhubnout. No… mezi těmito druhy čajů si musíte vybrat, nezapomenout přitom na černý čaj, který může být stejně pozitivním stimulantem.

Zdravý čaj, ale bez přehánění

Čaj je zdravý, to je fakt, ale pamatujte, že při nadměrné konzumaci se bohužel můžeme vystavit některým nepříznivým vlivům. Všeho škodí nadbytek – i ty nejzdravější a nejdokonalejší čaje. Mimochodem, sluší se dodat, že při nákupu čajů bychom měli vybírat ty nejkvalitnější. Nejlepším řešením je kupovat je v čajovnách, snažte se vyhýbat velmi levným a podezřelým směsím. Pokud čaj nemáme rádi, no, nemusíme se ho úplně vzdávat. Hubnoucího účinku zeleného čaje (a dalších) využívají mimo jiné výrobci doplňků stravy, najdeme ho v mnoha tabletách.

Zelený a bílý čaj se také velmi často přidává do kosmetiky, na jejich základě již vzniklo nemálo kosmetických řad a další se vyvíjejí.