Červená řepa je dobrá na všechno

Share




Řeč je samozřejmě o červené řepě. Červené zlato, nebo spíše červený všelék na naše civilizační neduhy, který je důležitý v kontextu tématu blogu – všelék se zdravotními vlastnostmi. Červená řepa je úžasná. Opravdu!

Relativně nedávno zasáhla řepa dietology i srdce lidí, kteří chtějí zdravě jíst a žít zdravě na základě přírodních pokladů. Takovým pokladem se ukázala být zapomenutá červená řepa. Stačilo však, aby se o ni začali zajímat vědci (co nemůžou! Dělají z řepy opravdové mediální hvězdy!), abychom si této nenápadné, přesto nesmírně chutné a zdravé zeleniny znovu všimli.

Dnes jsme se opět dozvěděli, že červená řepa je energizující zelenina a navíc je výborná na čištění krve a střev. Ale začněme od začátku….

Co vědci zjistili?

Vědci z Velké Británie provedli v roce 2009 zajímavý experiment. Osm mužů podrobili zátěžovým testům a testům krevního tlaku. Každý z nich pil každé ráno šest dní po sobě 0,5 litru čerstvé šťávy z červené řepy. Stejní muži vypili během následujících šesti dnů stejné množství šťávy z černého rybízu. Po dokončení výzkumu a shrnutí měření se ukázalo, že jak tolerance cvičení, tak ukazatele krevního tlaku u těchto mužů byly mnohem lepší, když pili šťávu z červené řepy, než ve dnech, kdy pili šťávu z černého rybízu. Tato studie vedla zbytek světa k závěru, že červená řepa je energizující zelenina, která zlepšuje výkonnost lidského těla. Výsledkem bylo, že šťáva z červené řepy začala být vychvalována jako alternativa k Red Bullu. K tomuto tvrzení zůstávám skeptický, uvědomuji si, že červená řepa má velký potenciál, ale snažím se ji pravidelně zařazovat do svého týdenního jídelníčku. Co je to za potenciál?

Co obsahuje červená řepa?

Hodně vitamínů a minerálů. Patří mezi ně draslík, vápník, železo, hořčík, kobalt, mangan, vitamíny A, C a B1 a kyselina listová, což znamená, že:

  • řepa zabraňuje vápenatění cév, posiluje imunitní systém, zlepšuje stav vlasů a nehtů, minimalizuje riziko šedin (kyselina listová),
  • předcházejí a léčí chudokrevnost – to díky kobaltu, což je minerál nezbytný při tvorbě červených krvinek, řepa také snižuje krevní tlak.

Červená řepa navíc čistí organismus. Jak?

Červená řepa – čistící vlastnosti

Šťáva z červené řepy má detoxikační vlastnosti – vyplavuje z těla toxiny a usnadňuje jeho čištění. Za prvé tím, že odstraňuje močovinu z těla, ale navíc řepa také čistí tělo od škodlivých mikroorganismů tím, že blokuje jejich schopnost přilnout ke tkáním. Tím, že řepa usnadňuje trávení, zlepšuje funkci střev a zlepšuje vylučovací procesy probíhající v dolní části trávicího traktu.

Předpokládá se také, že řepa má příznivý účinek na játra a její šťáva má silné antimutagenní vlastnosti (díky stopám cesia).

Ne pro každého

Konzumaci červené řepy by měli omezit diabetici, u kterých může v důsledku této zeleniny dojít k nadměrnému zvýšení hladiny cukru v krvi, a lidé trpící revmatismem nebo ledvinovými kameny – červená řepa obsahuje velké množství oxalátů, které tato onemocnění zhoršují.

Jak jíst řepu?

Omezte však konzumaci zpracované řepy v jakékoli podobě. Šťáva z červené řepy v kartonu nám asi nepomůže, ale čerstvou řepu si můžete koupit v kteroukoli roční dobu – tato zelenina docela dobře snáší skladování bez speciálních udržovacích úprav (chemikálie).

Můžete také využít speciální kúry, tedy pití šťávy z červené řepy po dobu několika týdnů, dvakrát ročně. Jedná se o jednu z nejčastěji doporučovaných detoxikačních metod.

Osobně doporučuji červenou řepu zařadit do každodenního jídelníčku a čas od času si ji dát ve formě boršče (nutně domácího) a vařené nebo smažené červené řepy přidané k masu.

Fotografie: © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (přes Wikimedia Commons)