Jak se vypořádat se zažívacími potížemi?

Share




Zažívací potíže – to určitě minimálně jednou potrápilo každého z nás. Někdy jsme s ní problémy, i když věnujeme pozornost typu jídel, která jíme. Jaké mohou být její příčiny a jak se vypořádat se zažívacími potížemi?

Nutno podotknout, že špatné trávení není nemoc, ale pouze soubor různých neduhů trávicího traktu. Poruchy trávení jsou spojeny s pocitem těžkosti, nadýmáním a plynatostí, pálením žáhy, bolestmi břicha, ospalostí a podrážděností, někdy také s průjmem, nevolností a zvracením.

Poruchy trávení, v medicíně známé jako dyspepsie, mohou mít různé příčiny. Problematika zažívacích potíží velmi často doprovází účast na akcích spojených s konzumací velkého množství těžko stravitelných potravin: svátky nebo zvláštní příležitosti. V takovém případě ale příznaky celkem rychle samy vymizí. Mnohem horší je, když nás nepříjemné příznaky související se zažívacími potížemi provázejí pravidelně, řadu měsíců či dokonce let.

Různé typy poruch trávení

Rozlišujeme organické a funkční zažívací potíže. Mezi příčiny organických poruch trávení patří další onemocnění trávicího systému: vřed žaludku nebo dvanáctníku, refluxní choroba, chronická pankreatitida, rakovina žaludku nebo dvanáctníku.

V případě funkční dyspepsie hovoříme o civilizačním onemocnění. Mezi nejčastější příčiny funkční dyspepsie patří neustálý spěch, nervozita, konzumace potravin pochybné kvality (vysoce zpracované potraviny, s velkým množstvím konzervantů) a někdy je spojena s depresí. Tento typ zažívacích potíží pacienta přímo neohrožuje na životě, ale jedná se o obtížný stav, který ztrpčuje život.

Diagnostika poruch trávení

Lékař, ke kterému se pacient stěžující si na zažívací potíže dostaví, provede důkladný pohovor. Při stanovení diagnózy je velmi důležité, zda má pacient nějaké onemocnění, zda užívá léky a jaký vede životní styl. Pokud je diagnostikována funkční dyspepsie, může vám lékař doporučit změnu stravy, životního stylu a používání bylinných infuzí. Při podezření, že trávicí potíže jsou důsledkem závažnějších onemocnění, je nařízeno endoskopické vyšetření jícnu, žaludku a dvanáctníku a také ultrazvukové vyšetření dutiny břišní. Váš lékař může předepsat léky ke zmírnění vašich příznaků. Léčba trávicích obtíží je obvykle konzervativní. Trávicí potíže – pokud nejsou důsledkem onemocnění trávicího ústrojí – by měly odeznít samy, pokud pacient dodržuje doporučení lékaře.

Nepříjemné příznaky trávicích obtíží lze omezit vlastními silami

Na zažívací potíže existují jednoduché domácí prostředky. Některé z nich jsou metodami, které zabraňují zažívacím potížím, jiné pomáhají bojovat se stávajícími příznaky dyspepsie.

V první řadě, abyste se vyhnuli zažívacím potížím, měli byste dodržovat vhodnou dietu. Lidé náchylní k zažívacím potížím by měli vyhýbejte se těžkým, tučným a smaženým jídlům obsahujícím velké množství soli nebo cukru. Měli byste se také vyhnout potravinám, které způsobují plynatost a pálení žáhy, jako jsou kořeněná jídla a luštěniny. Doporučuje se omezit konzumaci kávy, kakaa a sladkých sycených nápojů, které dráždí žaludek. Vařené nebo v troubě pečené maso, dušená zelenina, lehké polévky a bylinkové nálevy by se měly trvale objevit v jídelníčku člověka se sklonem k zažívacím potížím.

Za druhé, musíte se ujistit přiměřené množství cvičení, který má pozitivní vliv na trávicí systém, urychluje metabolismus. Pokud se na běhání necítíme, nebo nám náš životní styl nedovoluje pravidelně navštěvovat fitness klub, stačí každodenní procházky.

Lékaři s tím souhlasí stres významně ovlivňuje rozvoj zažívacích potíží. Stresovým situacím se proto vyplatí vyhýbat, a pokud nám například druh práce, kterou vykonáváme, brání stresové situace z našeho života eliminovat, je třeba se naučit se stresem zacházet. Dobrým řešením budou lekce jógy, akupunktury nebo aromaterapie v pohodlí domova.

Abyste snížili riziko zažívacích potíží, měli byste jíst pravidelně malé porce jídel, jíst pomalu, každé sousto důkladně žvýkat a vyhýbat se jídlu před spaním.

Domácí léky na zažívací potíže

Co dělat, když nás přepadnou zažívací potíže? Ke zmírnění příznaků pak můžete použít i domácí prostředky. Pro pocit plnosti, pálení žáhy a plynatosti pomáhá pití teplé vody. Důležité je ho však pít po malých doušcích, pomalu, protože je rychlý vyprázdnění sklenice jejího obsahu může příznaky zhoršit. Pokud vás teplá voda nepřesvědčí, vyplatí se sáhnout po bylinkách z domácí lékárničky. Na zažívací potíže pomohou nálev z fenyklu, máty peprné nebo třezalky. V domácí lékárničce se vyplatí mít lněné semínko, mletý zázvor a koriandr.

Při zvlášť obtížných zažívacích potížích doprovázených zvracením nebo průjmem je dobré užívat pár dní přísná dieta, skládající se z krekry, černého čaje a kaše. Až se budete cítit lépe, můžete pomalu začít zavádět další, lehce stravitelná jídla.

Přečtěte si více na webu gastryczne.pl/niestrawność