Vaginální kvasinková infekce – co potřebujete vědět

Share




Vaginální kvasinková infekce, nazývaná také kandidóza nebo kvasinková vaginitida (nebo někdy jen mykóza), je jednou z nejčastějších parazitárních infekcí genitálního traktu u žen.

Četností výskytu se řadí těsně za nebo vedle bakteriálních infekcí. Na rozdíl od všeobecného mínění nemusí být mykóza důsledkem vnější infekce. Již víme, že kvasinky jsou přirozenou součástí mikroflóry nacházející se uvnitř i vně lidského těla a jsou všudypřítomné v životním prostředí. K napadení kvasinek stačí narušit biologickou rovnováhu těla (zejména pochvy).

Ochranná bariéra

Kvasinky nenapadají organismy, které jsou silné, ve stavu rovnováhy, se silným imunitním systémem a správnou strukturou mikroflóry, která je také prvkem ochranného štítu každého lidského těla. AJinými slovy, bakterie, které v něm žijí, nás také chrání před poševní kvasinkovou infekcí. Mezi nimi hrají nejdůležitější roli bakterie druhu Lactobacillus, tedy bakterie mléčného kvašení.. Zda bude v pochvě zachována rovnováha a zda bude mikroflóra dostatečně silná, aby ubránila sliznice proti dalším infekcím, závisí na mnoha faktorech. Důležitá je zejména koncentrace hladiny estrogenu (a dalších hormonů), aktuální fáze měsíčního cyklu, věk, tělesná teplota a poševní pH. Bez významu nejsou: obecná hygiena života, intimní hygiena (správná nebo ne) a sexuální aktivita. Bakterie posilující lidský organismus také často ničí léky (včetně antibiotik). Náchylnost k vaginální kvasinkové infekci zvyšují také mikroúrazy poševní sliznice (např. způsobené při pohlavním styku, kdy pochva není správně zvlhčena).

Rizikové skupiny

Kromě výše uvedených faktorů, či spíše v souvislosti s nimi, se rozlišují rizikové skupiny, tedy skupiny žen, které imunitní systém či hormonální poruchy (a metabolismus) predisponují ke zvýšené náchylnosti k invazím kvasinek Candida. Ohroženy jsou těhotné ženy, ženy užívající hormonální antikoncepci a hormonální léčbu, dále ženy trpící cukrovkou a léčené antibiotiky a imunosupresivy.

Příznaky vaginální kvasinkové infekce

Za prvé, svědění a pálení, stejně jako znatelné podráždění a zarudnutí pochvy a vulvální oblasti. Pocit pálení doprovází močení. Kvasinkovou infekci doprovází také hojný poševní výtok. Výtok je bílé nebo nažloutlé barvy a má hrudkovitou strukturu. Stává se však i to, že se infekce projeví pouze bolestí a pálením, které se objeví při styku nebo bezprostředně po něm.

Navzdory zdání není diagnostika tak snadná, jak se může zdát, protože podobné příznaky provázejí i jiné infekce a onemocnění, proto je v každém případě vhodné navštívit lékaře a provést kultivaci.

Léčba vaginální kandidózy

Léčbu poševní kvasinkové infekce předepisuje gynekolog na základě své diagnózy. Jak jsem již uvedl, příznaky podobné kvasinkovým infekcím se mohou objevit i v případě bakteriální infekce. Léčba je většinou lokální a používají se intravaginální antimykotika (klotrimazol, natamycin aj.). U závažnějších forem a u pacientů, kteří často trpí plísňovými infekcemi, je nutná perorální léčba (např. flukonazol).

Důležitá je také bez ohledu na léčbu obnova poševní mikroflóry, tedy podpora léčby probiotiky, která obnovují populaci bakterií Lactobacillus. Vyplatí se zeptat svého lékaře na dostupné přípravky.

Lze kvasinkové infekci předejít?

Samozřejmě, že je to důsledek oslabené imunity (včetně oslabené mikroflóry), je třeba se starat jak o imunitu, tak o poševní mikroflóru. Jinými slovy, zdravé stravování je v tomto případě jednou ze základních podmínek, které je třeba splnit. Kromě toho je také důležitá fyzická aktivita a široce chápaná hygiena.

Důležité: co se týče stravy, vyplatí se především vyřadit nezdravé jídlo a výrazně omezit sacharidy (hlavně jednoduché cukry). Kvasinky mají rády sacharidové prostředí a touží se v něm množit. Snížením hladiny přijímaných sacharidů můžete urychlit léčbu a minimalizovat riziko opakování infekce.

Prevence vaginální kvasinkové infekce

Intimní hygiena a vaginální kvasinková infekce

Důležitým preventivním prvkem je intimní hygiena a používání tekutin pro intimní hygienu místo stále oblíbeného mýdla nebo sprchových gelů (tekutin do koupele).

S intimní hygienou to nelze ani tak přehánět – příliš časté zavlažování vede přímo k nadměrné sterilizaci pochvy (zničení bakteriálních ochranných bariér), což podporuje i rozvoj kvasinkových infekcí.

Důležité: Tekutiny pro intimní hygienu obsahují bakterie mléčného kvašení, které příznivě působí na poševní mikroflóru. Aby se minimalizovalo riziko mikroúrazů, které mohou podporovat invazi kvasinek během pohlavního styku, při nedostatečné úrovni vaginální hydratace se vyplatí používat lubrikanty.

Vaginální kvasinková infekce je nejčastěji důsledkem nerovnováhy biologické rovnováhy těla, která může být důsledkem nesprávné intimní hygieny (a životního stylu) přispívající k destrukci přirozené mikroflóry ženských pohlavních orgánů. Bohužel se stává, že účinnost lidského imunitního systému je výsledkem účinnosti imunitního systému a mikroorganismů, které žijí v našem těle. Jak dokazují vědecké výzkumy, lidské tělo je v podstatě entita, která žije díky symbióze s určitými mikroorganismy a jejich přítomnost je nezbytná pro správné fungování organismu.

Takovými mikroorganismy jsou bakterie rodu Lactobacillus, které posilují obranné mechanismy ženských pohlavních orgánů. Intimní hygiena má velký význam pro existenci těchto bakterií, stejně jako pro celé intimní „prostředí“, které se vyznačuje mimořádnou jemností a vysokou náchylností k různým druhům onemocnění.

Jak pečovat o intimní partie těla, abychom jim zajistili co největší pohodlí a bezpečí?

Za prvé: mytí

Místo mýdel a produktů, jako jsou gely nebo koupelové (nebo sprchové) tekutiny, používejte speciální tekutiny pro intimní hygienu. Takové tekutiny mají kyselé pH a jsou nejčastěji obohaceny o přídavek kyseliny mléčné, která pomáhá obnovit poševní mikroflóru. Intimní partie by se měly mýt alespoň dvakrát denně a podle potřeby i během menstruace.

Při koupeli v perličkových koupelích, solích a jiných látkách zkraťte dobu koupání na minimum, protože tyto látky působí i na pohlavní orgány. Po dlouhém sezení tohoto typu omyjte intimní oblast tekutinou pro intimní hygienu – usnadní to rekonstrukci ochranné bariéry, která byla koupelí oslabena.

Umyjte si intimní partie rukama. Vzdejte se houbiček a žínek, protože to jsou skutečná plísňová místa. Po umytí si genitálie jemně, ale velmi důkladně osušte (vlhkost podporuje rozvoj parazitů).

Za druhé: postarejte se o bakterie

Bakterie Lactobacillus antibiotika ničí a jejich populace se může snížit i vlivem hormonální antikoncepce. Pokud jste v tomto riziku, použijte čas od času vaginální globule s bakteriemi mléčného kvašení. Posílíte tak bakteriální populaci oslabenou antibiotiky nebo antikoncepcí.

Za třetí: používejte hygienické vložky, ale…

Vybírejte takové, které jsou bez zápachu a bez přísad a zároveň dobře „dýchají“, tedy mají dobrou vzduchovou propustnost. Ve svých intimních partiích tak budete neustále udržovat vhodné „mikroklima“.

Během menstruace často vyměňujte vložky a tampony. Pokud však máte oslabený imunitní systém a často se setkáváte s vaginálními (a vulválními) infekcemi, měli byste se zdržet používání tamponů.

Pamatujte, že vůně a podobné vynálezy mohou způsobit podráždění. Je lepší se takových podivností vzdát a poševní kvasinková infekce už pro vás nebude představovat hrozbu.

Za čtvrté: pozor na bazény

Voda v bazénech, teoreticky dezinfikovaná, je v praxi smrtící pro prospěšnou mikroflóru a je také útočištěm různých mikroorganismů, které na vás jen čekají. Před koupáním v bazénu si tedy nasaďte tampon, po plavání ho sejměte a nezapomeňte se umýt tekutinou pro intimní hygienu.

Za páté: buďte opatrní se zavlažováním

Vaginální výplach, někdy indikovaný (v případě různých onemocnění), může zničit mikroflóru, což zvyšuje náchylnost ke kandidóze a dalším onemocněním. Nezapomeňte tedy jakékoli zavlažování používat moudře, tj. omezit jej na nezbytné minimum. Po každém takovém ošetření se postarejte o bakterie Lactobacillus.

Za šesté: dobré spodní prádlo

Zkuste omezit používání tang – noste je při zvláštních příležitostech, tanga dráždí intimní partie a z hlediska vašeho zdraví nejsou nejlepším typem spodního prádla. Nekupujte ani nenoste plastové spodní prádlo, protože vaše pokožka nedýchá dostatečně volně, abyste se cítili pohodlně. Vybírejte modely z přírodních, vzdušných a na dotek příjemných látek, svou pokožku tak nevystavíte stresu, předejdete mikroúrazům a ochráníte se před případnou invazí kvasinek.