K čemu vede počítání kalorií? Zkrátka vede k úbytku svalové hmoty, ochabování kostí a ničení lidského zdraví.
Jde samozřejmě o obrovské zjednodušení, protože samotné počítání kalorií není samo o sobě žádnou speciální akcí. Avšak lidé, kteří přikládají příliš velký význam kaloriím, mají také tendenci podceňovat roli živin, které každý den jedí.
Každý, kdo drží hubnoucí diety, ještě více démonizuje kalorie. Počítají je ještě pečlivěji a snižují jejich počet ještě více pod poptávku.
Nutno dodat, že vlastně ani nevíme, kolik kalorií naše tělo během dne potřebuje. Neznáme ani energetickou hodnotu jednotlivých potravin. Jediné, na co se můžeme spolehnout, jsou velmi dalekosáhlá zobecnění a průměry. Celý tento povyk kolem kalorií ztrácí smysl a jejich pečlivé počítání nedává smysl vzhledem k tendenci k dalekosáhlým omezením.
Energetický deficit – zde se může hodit počítání kalorií
Naše tělo spolu s dodanou potravou dostává složky, které přeměňuje na energii – to je jedna věc, ale stejné nebo mírně odlišné složky mohou být stavebními kameny pro tkáně a látky syntetizované tělem (enzymy, hormony, neurotransmitery ) stejně jako biostimulanty a aktivní či pasivní účastníci určitých procesů.
Pokud se zaměříme pouze na kalorie, uděláme velmi závažnou dietní chybu, která se dříve či později projeví na našem zdraví a… v mnoha případech vyústí v jojo efekt.
Na rozdíl od zdání není obsah kalorií v jídle tak důležitý. Kalorie přijímáme jinak z proteinových jídel, z tuků a ze sacharidů. Sacharidy jsou nejčastější příčinou přibírání na váze, protože jsou velmi dobře stravitelné a tělo je snadno přemění na zásoby v podobě tukové tkáně, které se pak chceme zbavit.
Místo počítání kalorií je proto lepší zaměřit se na sestavování jídel, která poskytnou odpovídající množství makroživin a zároveň omezí ty složky, které se nejsnáze přemění na tukovou tkáň.