Chia semínka nebo lněná semínka? Které jsou lepší

Share




V boji proti špatnému cholesterolu (psal jsem o něm v předchozím příspěvku) jsem se rozhodl radikálně změnit svůj jídelníček. Kromě toho, že jsem máslo nahradil margarínem, zavedl jsem do jídelníčku rostlinné steroly zdravé olejnaté rostliny. Jsou to vlastně jejich semena. Docela dlouho jsem přemýšlel, jaká semínka vybrat. Chia semínka nebo lněná semínka? Protože se jednalo o tyto dva druhy semen. Vybral jsem si prádlo – proč? O tom budu mluvit na konci. Protože je to vlastně jedno. Z řady online čtení a po konzultaci s dietologem na mé klinice jsem si byla jistá, že chia semínka a lněná semínka jsou stejně zdravá.

Z článku se dozvíte něco o jejich výhodách. Pokusím se je probrat co nejkomplexněji. Na závěr odpovím na nejčastější otázky, které se kolem těchto semínek objevují.

Obsah

  • Co jsou chia semínka a lněná semínka?
  • Srovnání nejdůležitějších vlastností chia a lněných semínek
  • Jaká semínka vybrat?
  • Prameny

Co jsou chia semínka a lněná semínka?

Chia semínka jsou rostlinného původu a pocházejí z rostliny zvané Salvia hispanica, která je původní rostlinou ze Střední Ameriky. Chia semínka jsou velmi malá, mají hnědou až bílou barvu a mají vysoký obsah živin, jako je vláknina, bílkoviny, omega-3 tuky, vápník, hořčík a železo. Jsou oblíbené jako superpotravina díky svým zdravotním přínosům a nutričním hodnotám. Chia semínka se často přidávají do pokrmů, jako jsou ovesné vločky, smoothies, dezerty a saláty.

Lněná semena pocházejí z lnu obecného, ​​rostliny zvané Linum usitatissimum. Jsou to malá, plochá semena, která mají hnědou nebo zlatou barvu. Lněná semínka jsou také bohatá na živiny, jako je vláknina, bílkoviny, omega-3 a omega-6 tuky, vitamín E, thiamin (vitamín B1), měď, hořčík, fosfor a mangan. Mají příznivé zdravotní vlastnosti a lze je využít ve stravě jako zdroj živin. Lněná semínka lze konzumovat jako celá semínka, mletá nebo jako lněný olej a přidávají se do různých pokrmů, včetně snídaňových cereálií, chleba, jogurtů a pečiva.

Srovnání nejdůležitějších vlastností chia a lněných semínek

  1. Nutriční hodnota:
    • Chia semínka: Jsou bohatá na vlákninu, bílkoviny, omega-3 tuky, vápník, hořčík a železo. Obsahují také vitamín C, vitamín E a některé vitamíny skupiny B.
    • Lněná semínka: Jsou také bohatá na vlákninu, bílkoviny a omega-3 tuky. Dále obsahují omega-6 tuky, vitamín E, thiamin (vitamín B1), měď, hořčík, fosfor a mangan.
  2. Vlákno:
    • Chia semínka: Jsou jedním z nejbohatších zdrojů vlákniny, která může pomoci udržovat zdravé trávení, regulovat hladinu cukru v krvi a zlepšovat střevní motilitu.
    • Lněná semínka: Lněná semínka jsou také bohatá na vlákninu, která může přispívat ke zdraví střev, regulovat hladinu cukru v krvi a udržovat pocit sytosti.
  3. Omega 3:
    • Chia semínka: Jedná se o jeden z nejlepších rostlinných zdrojů omega-3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro zdraví srdce, zdraví mozku a regulaci zánětů v těle.
    • Lněná semínka: Obsahují také značné množství omega-3 mastných kyselin, které příznivě působí na zdraví srdce, mozku a imunitního systému.
  4. Příprava:
    • Chia semínka: Když se chia semínka namočí do tekutiny (např. vody), vytvoří želatinovou konzistenci, díky čemuž jsou oblíbenou přísadou do ovesných vloček, smoothies a pudinků.
    • Lněná semínka: Lněná semínka lze konzumovat mletá nebo celá. Lze je přidat do snídaňových cereálií, chleba, jogurtu nebo použít jako přísadu do pečiva.
  5. Chuť:
    • Chia semínka: Mají jemnou chuť a po namočení získávají rosolovitou konzistenci.
    • Lněná semínka: Mají jemnou ořechovou příchuť.
  6. Pozornost:
    • Chia semínka: Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny je jezte s mírou a množství zkonzumovaných semínek zvyšujte postupně, abyste se vyhnuli žaludečním problémům.
    • Lněná semínka: Před konzumací se doporučuje lněná semínka rozemlít, protože celá semínka projdou tělem, aniž by uvolňovala jakékoli živiny.

Za zmínku také stojí, že oba druhy semínek jsou zdravé a mají pro tělo mnoho výhod. Lze je snadno zařadit do jídelníčku jako přísadu do různých pokrmů a svačin pro obohacení nutriční hodnoty jídel.

Jaká semínka vybrat?

Upřímně řečeno, nelze jednoznačně říci, která semínka jsou „lepší“ – chia semínka nebo lněná semínka. Obě tyto odrůdy semen jsou velmi výživné a zdraví prospěšné. Konečný výběr závisí na vašich individuálních preferencích a nutričních cílech.

Osobně občas sním obě semínka. Častěji však volím prádlo. Proč? Znám ho odmala, tedy několik desítek let. Líbí se mi jejich chuť. Lněný olej (lněný) ve slavné pastě Dr. Budwig je velmi chutný. I když nevěřím v superschopnosti této zubní pasty, její chuť je pro mě skvělá.

Navíc žijeme v místě na světě, kde se len pěstuje od počátku věků. V některých ohledech může být můj přístup k semenům typickým tradicionalismem.

Ať je to jakkoli, doporučuji obě semínka, protože se opravdu vyplatí zařadit do vašeho jídelníčku.

Prameny

Při psaní textů využívám nejčastěji anglicky psané weby (webmd nebo pubmed).

Stále častěji také navštěvuji polské weby. Pokud se chcete dozvědět více o nutričních vlastnostech různých produktů (nejen chia a lnu), doporučuji stránky Ústavu potravin a výživy (https://www.izz.waw.pl/), které obsahují mnoho články a vědecké publikace týkající se výživy.