Co je kvasinková infekce a jak ji léčit?

Share


Kvasinková infekce, nazývaná také kandidóza, je onemocnění, ke kterému dochází v důsledku expanze hub rodu Candida. Jsou to houby, které jsou doslova všude kolem nás a… hlavně v nás. Přestože statistiky ukazují, že přenašečem této plísně je pouze každý druhý, teoreticky je onemocněním více ohrožen každý druhý. Co je kvasinková infekce?

Co je kvasinková infekce?

Kvasinková infekce se neprojeví, pokud je tělo přenašeče fit, výkonné a má správně fungující imunitní systém. Imunitní systém si s plísní poradí velmi dobře, ale na chvíli – při jejím oslabení se může nadměrně zvýšit populace tohoto parazita a… máme skutečný problém. Tento problém je navíc často neviditelný a na základě příznaků je obtížné ho jednoznačně diagnostikovat!

Růst a přemnožení kvasinek

Kvasinky žily vždy kolem nás a v nás, ale kandidóza jako nemoc byla popsána poměrně nedávno. Některé zdroje a někteří vědci se domnívají, že přemnožení kvasinek v našem těle je důsledkem všudypřítomnosti antibiotik, která jsme začali nadměrně používat. Kromě toho je také důležitá strava, zejména cukr v jednoduché, zpracované formě. Cukru konzumujeme tolik, že není divu, že kvasinky útočí – milují přeslazené prostředí.

Ostatní vysoce zpracované potraviny nejsou o nic méně škodlivé. Kdysi se náš imunitní systém snažil strávit kořeny a další podobné zázraky přírody. Prospěšné bakterie, které obývají naše těla, dnes také nemají vhodné podmínky k rozvoji. Jak se tedy mají vyvíjet a bránit nás proti kvasinkám? Neexistuje žádný způsob. Kvásek vítězí, je vytrvalejší a navíc námi živený jako nikdy předtím.

Výhrůžky

Cokoli, co oslabuje náš imunitní systém a zabíjí prospěšné bakterie žijící ve střevech, může přispět k rozvoji kvasinkové infekce. Mezi největší hrozby patří:

  • macerace epidermis, tedy její změkčení, např. v důsledku popálenin, infekcí, opruzenin,
  • poranění epidermis (mechanické a jakékoli jiné),
  • nadměrné pocení (kvasinky toto prostředí milují),
  • cukrovka (oslabuje imunitní systém a také činí tělo šetrnější ke kvasinkám),
  • hormonální onemocnění (narušení biochemických procesů),
  • obezita a těhotenství (oslabená imunita, změna fungování organismu),
  • nedostatek vitamínů (zejména B),
  • brát antibiotika,
  • léčba steroidy.

Jaké části těla mohou být napadeny kvasinkami?

Ohroženy jsou prakticky všechny části těla. Kvasinky napadají kůži, nehty a sliznice, které jsou všudypřítomné. To znamená, že celé tělo je vystaveno jejich expanzi, a to jak zvenčí, tak zevnitř.

Pokud jsou změny viditelné, např. se tvoří charakteristické bílé skvrny na sliznicích úst nebo reprodukčních orgánů, nebo se objeví zarudnutí na kůži (mezi prsty či kožními záhyby) nebo změny na nehtech, lze kvasinkovou infekci snadno rozpoznat. Horší je, když se nachází uvnitř těla, pak se příznaky často zaměňují s příznaky únavy nebo vyčerpání organismu.

Léčba kvasinkové infekce

Provádí se vždy pod dohledem lékaře, vyplatí se k němu zajít, zvláště když dnešní farmaka umí kvasinky velmi dobře likvidovat. Bez ohledu na léčbu a rekonvalescenci byste měli o imunitu svého těla pečovat a neustále ji posilovat. Vzhledem k tomu, že naše strava není nijak zvlášť zdravá, je dobré užívat doplňky stravy, které posilují naši imunitu nebo jednoduše zvyšují množství přijatých probiotik.

Zajímavým způsobem prevence kandidy je použití… kvasnic. Droždí v tabletách nebo potravinářské droždí po předchozí neutralizaci (opaření mlékem nebo orestování v hrnci či pánvi). Takové kvasnice jsou výborným zdrojem vitamínů skupiny B, jejichž nedostatek je jednou z příčin kandidózy.