Co nevíme o ortodontických aparátech umístěných na lingvální straně?

Share




Někteří lidé pravděpodobně ani neví, že takové ortodontické aparáty existují. To znamená co? Za prvé, jsou neviditelné při úsměvu, pohodlné a snadno se nosí, neznesnadňují život a dokonale korigují malokluze. Jedná se o lingvální rovnátka.

Ortodontický aparát umístěný na lingvální straně, nazývaný také lingvální aparát, je dosti neobvyklým ortodontickým korektorem malokluzí, protože na rozdíl od jiných aparátů (i průhledných) zůstává při úsměvu zcela neviditelný. To je možné, protože rovnátka jsou umístěna na vnitřní straně zubů. Jedná se o nejmodernější a estetické řešení. Bohužel také dost drahé, ale perfektní pro lidi, kteří z různých důvodů dbají (měli by dbát) na svůj vzhled.

Perfektně se hodí i pro dospělé, protože zatímco pohled na tradiční rovnátka na zubech teenagera je zcela přijatelný, u dospělých budí velkou pozornost.

Proč se vyplatí investovat do jazykové rovnátka?

Tento typ aparátů má stejné použití jako tradiční ortodontické aparáty. Mohou ovlivnit uspořádání zubů v zubním oblouku, a tedy i vzhled úsměvu. Kromě jedné nevýhody (relativně vysoká cena) mají mnoho výhod.

Nejdůležitější z nich jsou:

  • tím, že jsou neviditelné, na vnitřní straně zubů jsou nalepené závorky, nejsou vidět ani při úsměvu,
  • lingvální rovnátka nemají kroužky, díky čemuž jsou nejen neviditelné, ale také obtížně nahmatatelné (i když si na ně musíte samozřejmě zvyknout),
  • díky své struktuře musí být dokonale přizpůsobeny tvaru zubů, což navíc zvyšuje komfort používání a přesnost korekce nedokonalostí,
  • schopnost vidět konečný efekt již na začátku ošetření – je možné ještě před nalepením lingválního rovnátka na zuby,
  • někteří specialisté zdůrazňují i ​​fakt, že použití lingválních rovnátek může zkrátit dobu léčby, ale bohužel to není pravidlem.

Princip činnosti lingválního aparátu

Ortodontická rovnátka instalovaná na lingvální straně fungují na stejných principech jako tradiční rovnátka, jen přípravný proces trvá o něco déle, protože rovnátka musí dokonale lícovat se zuby pacienta. Po zafixování jazykový aparát vyvíjí neustálý tlak na zuby, čímž dochází k jejich postupnému posunu do správné polohy. Celý proces trvá od 18 do 36 měsíců a jeho délka závisí na závažnosti existujících malokluzí a efektu, kterého chceme dosáhnout.

Jsou lingvální rovnátka pohodlná?

Může se ukázat, že je mnohem pohodlnější než tradiční rovnátka. Lingvální ortodontická rovnátka se skládají z velmi malých, hladkých prvků, takže nepoškozují tkáň ani nenarušují normální život.

Samozřejmě je to po nějakou dobu jasně patrné a může to být do určité míry rušivé, ale dá se na to rychle zvyknout do té míry, že si toho přestanete všímat.

Vyžaduje ortéza umístěná na lingvální straně speciální hygienu?

Doporučení v tomto případě jsou totožná s doporučeními platnými pro osoby používající tradiční rovnátka.

Patří:

  • čistěte si zuby alespoň dvakrát denně krouživými pohyby,
  • důkladně je vyčistěte zvenčí i zevnitř, včetně mezizubních prostor (dentální nití nebo speciálním mezizubním kartáčkem),
  • k odstranění všech zbytků jídla si vypláchněte ústa dentálními tekutinami,
  • fluoridujte zuby (použijte zubní pasty a tekutiny s fluoridem), abyste je posílili.

A to je do značné míry vše.

Vždy se můžete zeptat svého zubaře nebo ortodontisty na podrobnosti, ale musíte vědět, že lingvální rovnátka se instalují jen v několika kancelářích, protože vyžadují speciální dovednosti a přístup k příslušným technologiím.