Odkud pochází akné u dospělých?

Share




Hormonální smršť puberty skončila a vy máte stále akné? Je těžké se nestarat. Bohužel nemám dobré zprávy. Akné u dospělých je stejně velký (ne-li větší) problém jako u teenagerů. Často se buď objeví nové akné (další typy akné), nebo to staré prostě nezmizí. Dermatologie stále neví, co s tímto problémem dělat, protože, jak asi víte, dosud nebyl objeven žádný 100% účinný způsob, jak se vypořádat s akné. Experimentovat lze v podstatě pouze s dostupnými léky (pod dohledem dermatologa). A alternativní metody léčby akné (v tomto případě se také poraďte se svým lékařem) a doufejte, že kožní léze časem zmizí.

Jak jsem již zmínil, vědci stále nevědí, co způsobuje, že akné vulgaris typické pro dospívání přetrvává u dospělých déle a častěji. Možná se pomalu stává nemocí životního stylu a tomuto typu faktoru způsobujícího akné se nelze vyhnout. Vždyť v takových a žádných jiných podmínkách existujeme a civilizaci nemůžeme úplně uniknout, i když doplujeme na ten nejvzdálenější pustý ostrov.

Civilizační faktory a akné u dospělých

Navzdory nedostatku teorie týkající se tohoto konkrétního „chování“ akné a neschopnosti vysvětlit, co iniciovalo moderní epidemii akné, se vědci a lékaři přiklánějí k závěru, že naše moderní strava (jako celek) a moderní životní styl (také celkově). Tedy civilizační faktory. A ne nutně to, co se děje tady a teď, ale všechny civilizační přírůstky mohou nějakým způsobem určovat naše akné.

Acne vulgaris není jediné akné, které se objevuje u dospělých. Dospělí jsou ohroženi minimálně několika druhy akné. Zde jsou:

Acne vulgaris

Jak jsem již dříve zmínil, je to druh trvalého dospívajícího akné. Objevuje se a mizí pod vlivem změn prostředí a léčby. Stále častěji však přetrvává mnohem déle než do dvaceti či dokonce pětadvaceti let. V extrémních případech trvá prakticky neomezeně, i když se dá samozřejmě léčit a odstranit projevy akné. A experimentováním s léčbou, dietou a zlepšováním hygieny se toho můžete zbavit – bohužel neexistuje jediné, 100% účinné řešení pro každého.

Rosacea

Rosacea je typické akné dospělých. První příznaky naznačující možnost tohoto typu akné se objevují kolem třicítky. Rosaceou trpí nejčastěji ženy, i když u mužů má toto onemocnění pokročilejší (závažnější) formy, které dokonce vede k trvalé deformaci obličejových tkání (charakteristické výrůstky na nose). Rosacea je geneticky podmíněná a je spojována s cévními poruchami. Lze ji zmírnit (a dokonce jí předcházet) a léčit, včetně chirurgických zákroků.

Kosmetické akné

Kosmetické akné se může objevit jak u dospívajících, tak u dospělých. Je důsledkem ucpávání kožních pórů příliš těžkou, špatně vybranou kosmetikou, a to nejen pro péči o obličej (zpravidla způsobenou kosmetikou make-up), ale i pro vlasový styling (v případech, kdy tyto produkty přicházejí do přímého kontaktu s pokožkou) . Léčba kosmetického akné u dospělých zahrnuje především eliminaci škodlivé kosmetiky.

Profesionální akné

Akné u dospělých se může vyvinout také v důsledku kontaktu s látkami, které jsou neustále přítomny na pracovišti (oleje, tuky, dehet). Toto akné se léčí velmi obtížně, ve skutečnosti by úspěšná léčba vyžadovala eliminaci látek způsobujících akné – problém je, že se je nelze vždy zbavit.

Akné u dospělých (a jakýkoli typ akné) se zhoršuje stresem a užíváním stimulantů. Zvláštní roli v jejím vzniku a zesílení či vymizení příznaků hrají také hormony. Prevence proti akné proto vyžaduje péči o regulaci hormonální rovnováhy (strava, fyzická aktivita) natolik, aby se minimalizovaly případné výkyvy. Důležitá je samozřejmě i péče o aknózní pleť (používání vhodných čisticích prostředků, vyhýbání se prostředkům, které mohou akné zhoršit) a léčba – pod dohledem dermatologa.