Co je lepší na klouby – glukosamin nebo kolagen?

Share


A tak začaly otázky, co je lepší: glukosamin nebo kolagen. Na klouby, samozřejmě. Pokusím se na ně nyní komplexně odpovědět. Pokud jste četli můj předchozí příspěvek (recenze Proflexen), už to víte Nemám nic proti glukosaminu. Lepší je však kolagen, zejména ten nedenaturovaný. Už vysvětluji co a jak.

Účinnost: glukosamin nebo kolagen?

Když se podívám na výzkumy o vlivu glukosaminu na klouby, jsem trochu zmatený. Je to proto, že je jich tolik. Nejhorší však je, že pokud bychom měli shrnout závěry, přibližně polovina z nich naznačuje, že glukosamin je neúčinný, a druhá polovina, že je účinný.

Co se týče kolagenu, rozpětí je o něco menší. Na druhou stranu je také dobré vědět, že kolagen nebyl nikdy tak populární v kloubní suplementaci jako glukosamin, chondroitin nebo MSM.

Možná bude další výzkum. Nicméně v tuto chvíli to, co máme, tomu nasvědčuje nedenaturovaný kolagen typu II je mnohem účinnější při léčbě kloubních potíží u nemocných lidí. Je také účinnější při zlepšování fungování kloubů u zdravých lidí. Mnohem účinnější než glukosamin a chondroitin.

Podobně účinný je kolagen ve studiích na zvířatech. Tohoto výzkumu je ještě více.

Jedním slovem: pokud jde o účinnost ve světle výzkumů a odpověď na otázku, co je lepší, glukosamin nebo kolagen, vítězí nedenaturovaný kolagen typu II.

Názory: glukosamin nebo kolagen?

S názory je to podobné.

Dle mého názoru, pokud po užívání glukosaminu nemáte pálení žáhy, plynatost nebo jiné příznaky, tak určitě nejlepší je užívat glukosamin i kolagen. Proto Rozhodl jsem se pro ProFlexenPokud dobře reagujete na glukosamin, může vám stačit.

Pokud se vám suplementace glukosaminem nelíbí nebo vám glukosamin nefunguje, zvolte kolagen. Ten nedenaturovaný, samozřejmě. V tomto případě můžete vyzkoušet i Proflexen, protože neobsahuje tolik glukosaminu jako typické glukosaminové doplňky. Kdysi mě po užívání glukosaminu pálila žáha, ale po Proflexenu už to nemám.

Pokud jde o názory uživatelů, lidí jako vy a já, je těžké říci, na kterou stranu se misky vah nakloní. Zkoušel jsem počítat rozložení názorů na webmd a vzdal jsem to, ale pokud chcete, čtěte zde a zde.

Dle mého názoru, s ohledem na názory odborníků, jde o „smích do pokoje“. Stále více z nich tvrdí, že glukosamin určitě nefunguje, protože výzkumy to jednoznačně nepotvrzují. Problém je v tom, že některé výzkumy to potvrzují a některé ne. Nemůže tedy existovat žádné kategorické hodnocení. Musíte to zkusit a je to.

PS. Pokud si chcete sami porovnat údaje, které poskytuje věda, doporučuji vám navštívit www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/. Jako vyhledávací výrazy použijte glukosamin a kolagen, existuje mnoho výzkumů a čtení je docela zajímavé. Summa summarum, stále musíte tyto produkty otestovat na sobě, protože různí lidé reagují odlišně doslova na všechno.